Striedanie stráží: Nové trendy v investovaní v regióne strednej a východnej Európy

Striedanie stráží: Nové trendy v investovaní v regióne strednej a východnej Európy

Bratislava 17. marca 2017 (HSP/Foto:Key Communications)

 

MIPIM – najväčšia európska prehliadka nehnuteľností a investičných príležitostí sa aktuálne koná v Cannes

Ilustračné foto
  • Príliv investícií z USA, Veľkej Británie, Európy, Kanady a Austrálie sa v rokoch 2011 a 2016 pohyboval na stabilnej úrovni
  • Čísla z Ázie by mohli presiahnuť tie z minulého roka
  • Objemy z Južnej Afriky pravdepodobne nedosiahnu v roku 2017 rekordy z roku 2016
  • Predpokladá sa vyššia aktivita domácich a cezhraničných investorov v regióne strednej a východnej Európy
  • Aktivita lokálnych investorov ostáva na Slovensku naďalej veľmi silná 

Je dosť nepravdepodobné, že objemy investícií z Južnej Afriky prekonajú v roku 2017 rekordy roku 2016. Čísla z Ázie by mohli zodpovedať alebo prevýšiť vlaňajšiu úroveň, a to najmä vzhľadom na veľký počet potenciálnych zdrojov, z ktorých môže pochádzať kapitál z tohto obrovského, hlbokého a likvidného trhu. Ázijskí investori vidia strednú a východnú Európu, ako príležitosť pre diverzifikáciu svojho portfólia. Táto oblasť znamená síce vyššie riziko, avšak prináša vyššie výnosy v porovnaní so západnou Európou. Vyplýva to zo správy vydanej medzinárodnou konzultačnou spoločnosťou Colliers International s názvom: Striedanie stráží. Nové trendy v investovaní v regióne strednej a východnej Európy, ktorú vydala pri príležitosti MIPIM (najväčšej európskej prehliadky nehnuteľností a investičných príležitostí, ktorá sa aktuálne koná v Cannes).

Reklama

Mark Robinson, špecialista prieskumu pre región strednej a východnej Európy hovorí: „Ďalším zdrojom kapitálu pre investície na úrovni a s charakterom „Južnej Afriky“ môžu byť regióny s vyšším rizikom, ako napríklad Turecko, možno Brazília, Rusko alebo krajiny stredného východu a severnej Afriky, v prípade, že ropa a ceny komodít zostanú na súčasnej úrovni. Veríme, že 5 miliárd eur investícií z arény G10 zostane približne na týchto úrovniach v dôsledku pomaly rastúcich výnosov dlhopisov.“ 

Domáce a cezhraničné transakcie v strednej a východnej Európe vzrástli z 1,1 miliárd eur v roku 2011 na 2,6 miliardy eur v minulom roku. Tento nárast je o to pôsobivejší, že väčšiu časť investičnej činnosti v regióne tvorili menšie transakcie. Investori zo strednej a východnej Európy sa podieľali 21 % na celkovom objeme investícií v roku 2016, ktorý predstavoval 12,2 miliardy eur. Tento podiel sa pravdepodobne bude v roku 2017 a ďalej zvyšovať. Najpravdepodobnejšími hybnými silami za týmto rastom je zvyšovanie výnosov a expanzia na trhy.

Reklama

Zatiaľ čo sa situácia na Slovensku, v Maďarsku a v Českej republike vyvíja dobre, Poľsko a Rumunsko musia pracovať na zlepšovaní podmienok pre vstup miestnych investorov do segmentu komerčných nehnuteľností. Poľsko by malo rozhodnúť či zatlačí na prijatie legislatívy ohľadom investovania do nehnuteľností prostredníctvom realitných investičných fondov (REIT) alebo zvýši podiel spoločností obchodovateľných na burze.

Na Slovensku, ako v jedinej zo šiestich krajín strednej a východnej Európy, pôsobia penzijné fondy aj v oblasti nehnuteľností. Účasť penzijných fondov na realitnom trhu je oveľa bežnejšia v západnej Európe. Nič nenaznačuje tomu, že sa v tomto smere v regióne strednej a východnej Európy niečo zmení.

Ermanno Boeris, riaditeľ Colliers International Slovakia dopĺňa: „Na Slovensku stále evidujeme záujem cezhraničných investorov z blízkych krajín, akými sú Rakúsko a Česká republika. Očakávame, že noví hráči by mohli prísť z Blízkeho východu. Veľmi silná ostáva aj naďalej aktivita lokálnych investorov a developerov.“

Redakciu informovala Katarína Dudáková z Key Communications, s. r. o.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali