Stredoškoláci usporiadali v centre mesta Žilina protest proti korupcii. Na protikorupčný pochod v Prešove prišli ľudia všetkých generácií

Stredoškoláci usporiadali v centre mesta Žilina protest proti korupcii. Na protikorupčný pochod v Prešove prišli ľudia všetkých generácií

Žilina 12. júna 2017  AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová)

 

Protikorupčný protest usporiadali dnes stredoškoláci na Mariánskom námestí v Žiline

Stredoškoláci usporiadali v centre mesta Žilina protest proti korupcii

“Ide nám v prvom rade o to, aby sme vyzbierali 100.000 podpisov na protikorupčnú petíciu. Momentálne už je vyzbieraná takmer polovica. Sme tu všetci preto, aby sme sa pripojili k bratislavskej iniciatíve,” povedala jedna z organizátoriek protestu, stredoškoláčka Michaela Knošková.

Reklama

Spoluorganizátorka a jej spolužiačka Adriana Repáňová doplnila, že zorganizovať protest v Žiline sa rozhodli počas aprílového protestu proti korupcii v Bratislave. “Aj my, študenti zo Žiliny, chceme podporiť túto iniciatívu. Lebo si naozaj myslíme, že je potrebné bojovať proti korupcii,” uviedla Repáňová.

Žilinský protest, na ktorom sa zišlo približne 1500 ľudí, bol podľa Knoškovej apolitický a nestranícky, bez podpory politických strán, založený čisto ako iniciatíva študentov stredných škôl. “Cieľom študentov je ukázať, že ľudia si uvedomujú kritickú situáciu, v ktorej sa momentálne nachádza Slovensko. A neostanú len pri rečiach, ale prejdú ku skutkom, pretože skutok sa stal. A práve študenti ho chcú oplatiť ich vlastným skutkom,” zdôraznila Knošková.

Reklama

Protest podporili aj bývalá zamestnankyňa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Zuzana Hlávková, matka zavraždeného Róberta Remiáša Anna Remiášová či herec Juraj Kemka. Počas protestu v centre Žiliny zbierali študenti podpisy pod petíciu, ktorá zahŕňa návrhy na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), odchod špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a vystúpenie členov petičného výboru v parlamente.

 

Na protikorupčný pochod V prešove prišli ľudia všetkých generácií

Na veľký protikorupčný pochod prišlo dnes v Prešove viac ako 2000 ľudí. Spokojnosť s účasťou potvrdila pre médiá jedna z organizátoriek, študentka Gymnázia sv. Moniky v Prešove Anna Čujová. „Na Facebooku potvrdilo účasť okolo 1100 ľudí, takže my sme veľmi spokojní. S organizáciou nám prišli pomôcť košickí študenti, ktorí pripravili pochod proti korupcii pred týždňom,“ uviedla Čujová.

Účastníci prešovského protikorupčného pochodu sa stretli na Námestí mieru, kde sídli štátna správa a krajská samospráva, odkiaľ sa dav vydal do centra mesta k hlavnému pódiu na pešej zóne. Na začiatku sprievodu niesli študenti veľký transparent s nápisom Skutok sa deje. Nad hlavami zástupu bolo vidieť heslá Za lepšiu budúcnosť!, Zobuď sa, Slovensko!, Poďte s nami, Chceme právny štát, Hlavu hore.

Reklama

Z davu sa ozývali heslá za odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara aj za odchod špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Protestujúci žiadali dôkladné vyšetrenie káuz Bašternák a Gorila. Účastníci podujatia sa mohli na viacerých miestach podpísať pod petíciu za požiadavky študentov. Aby sa ňou zaoberala Národná rada SR, potrebujú 100.000 podpisov. Študenti žiadajú zmeny na kľúčových postoch v polícii a na prokuratúre.

Študentka Karolína Farská, ktorá stojí na čele organizátorov protikorupčných pochodov na Slovensku, vyzvala verejnosť, aby podporila ich petíciu. Podľa jej slov dnešná účasť v Prešove je dôkazom toho, že na ich protestné akcie nechodia “deti”, ako to tvrdia politici, lebo zúčastnili sa tu všetky generácie. “Svedčí to o nádeji, že ľudia vidia svetlo na konci tunela a veria, že sa môžu mať lepšie,” poznamenala. Najbližšie aktivity chcú zamerať na zbieranie podpisov pod petíciu.

Podporu organizátorom prišli na pódiu prejaviť aj hostia z Bratislavy či Košíc. O korupcii hovoril bývalý policajný vyšetrovateľ Jozef Zaťko či učiteľ Viktor Pončák.

Podujatie ukončili spievaním slovenskej hymny.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali