Štrajk učiteľov: Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime

Štrajk učiteľov: Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime

Detva 26. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)

 

Tí učitelia, ktorí neštrajkujú, sú v školskom klube a majú náhradný program s deťmi

Detva je pravdepodobne jediné okresné mesto na Slovensku, kde vstúpili do štrajku učiteľov všetky základné školy. Dnes, druhý deň protestu, sa rovnako ako v pondelok nevyučuje v štyroch základných školách.

Reklama
Na snímke plagát štrajku učiteľov na okne budovy základnej školy Pavla Horova v Michalovciach, ktorá je zatvorená 26. januára 2016
Na snímke plagát štrajku učiteľov na okne budovy základnej školy Pavla Horova v Michalovciach, ktorá je zatvorená 26. januára 2016

“Do štrajku sa zapojilo 13 z 21 pedagógov našej školy. Do školského klubu nám rodičia včera priniesli šesť detí, dnes je toto číslo veľmi podobné,” povedal TASR riaditeľ najmenšej detvianskej ZŠ A. Vagača Vladimír Marko.

Do školy, ktorá len nedávno prešla kompletnou rekonštrukciou, chodí aktuálne 173 žiakov. Mnohé prichádzajú nielen z mesta Detva, ale aj z okolitých dedín. “Doteraz sme nemali žiadne negatívne reakcie rodičov. Viac-menej nás v štrajku podporili,” uviedol ďalej. Riaditeľovi školy, ktorý štrajk podporuje, chýbajú okrem dostatku peňazí v školách najviac systematické riešenia. Nepozdáva sa mu napríklad to, že stredné školy doslova bojujú o deviatakov, čo prispieva k nízkej kvalite stredoškolákov.

Reklama

Či sa v stredu zmení situácia, Marko dnes na poludnie nevedel odhadnúť. “Mám svojho koordinátora, ktorý mi každý deň hlási rozhodnutia učiteľov,” pripomenul.

Ani na najväčšej detvianskej ZŠ na Ulici Obrancov mieru sa dnes nevyučuje. V niekoľkých triedach, ktoré sú zázemím školského klubu, je len 39 detí z celkového počtu 402. “Včera bolo v štrajku 24 z celkom 33 učiteľov, ale dnes jedna z učiteliek do práce nastúpila,” povedal TASR riaditeľ Ján Gablas.

Tí učitelia, ktorí neštrajkujú, sú v školskom klube a majú náhradný program s deťmi. “Dnes boli napríklad na zimnom štadióne,” podotkol riaditeľ. Z požiadaviek štrajkujúcich učiteľov vypichol systém financovania, ktorý podľa jeho názoru školám len sťažuje fungovanie.

Ani v ďalšej detvianskej škole na Ulici Kukučínovej v starej Detve sa dnes neučilo. V štrajku je 18 z 29 pedagógov. “Od zajtra sa už bude vyučovať, ale v obmedzenom režime. To znamená, že žiaci budú mať len dopoludnia štyri vyučovacie hodiny,” povedala TASR riaditeľka školy Miroslava Chalupská.

Podľa jej slov do školy chodí 331 detí, veľa z nich je z okolitých lazov, kde môžu byť v domoch aj bez priameho dozoru dospelých, alebo sú so starými rodičmi. “Máme tu však viac učiteliek – samoživiteliek, pre ktoré je dlhodobý štrajk nemožný,” dodala.

Reklama

Pevne rozhodnutí pokračovať v štrajku boli dnes v ZŠ J. J. Thurzu, ktorú v bežné dni navštevuje 342 žiakov. Riaditeľ Bohuslav Ilavský uviedol, že štrajkuje 31 z 33 pedagógov. “Našu situáciu veľmi dobre chápu aj rodičia, ktorí nás nie len osobne, ale aj telefonicky podporujú,” uviedol pre TASR.

Aj keď otvorili školský klub, kde si môžu po tieto dni rodičia doniesť svoje deti, zatiaľ nebol potrebný. “Včera prišla len jedna matka s dieťaťom, ale keď videla, že okrem neho tam nie je nikto, zobrala si ho domov,” priblížil situáciu. “Na zajtra sa už do klubu nahlásili dve deti,” dodal.

Riaditeľ veľmi dobre chápe situáciu viacerých učiteliek, ktoré si nemôžu dovoliť prísť pre štrajk o značnú časť príjmu. Sám sa preto rozhodol, že svoju dennú mzdu venuje počas štrajku kolegom – učiteľom.

 

V Prešovskom kraji zatvorili pre štrajk tri školy, jedna mala riaditeľské voľno

Reklama

V Prešovskom kraji dnes boli z dôvodu štrajku zatvorené tri školy. Išlo o Evanjelickú spojenú školu v Prešove, Cirkevné gymnázium v Starej Ľubovni a Základnú školu s materskou školou vo Vyšných Ružbachoch (Stará Ľubovňa). Okrem toho riaditeľské voľno dnes nahlásila Základná škola v Spišskom Štvrtku (Levoča). Obmedzenú prevádzku mala Základná škola v Sačurove (Vranov nad Topľou), kde však bola škola otvorená. V kraji je celkovo okolo 1200 škôl. Informovala o tom TASR vedúca odboru školstva Okresného úradu v Prešove Kvetoslava Komanická. V pondelok 25. januára boli zatvorené v kraji štyri školy.

Na portáli Základnej školy v Spišskom Štvrtku vedenie školy zverejnilo odkaz pre rodičov, v ktorom sa uvádzajú dôvody, pre ktoré Iniciatíva slovenských učiteľov vyhlásila štrajk. „Rozhodli sme sa, že vstúpime do jednodňového štrajku a týmto podporíme túto iniciatívu. Posledné, čo chceme, je ublížiť deťom, ktoré učíme. Deň štrajku nemá byť trestom pre ne ani pre vás, ale budíčkom pre našu spoločnosť,“ píše sa vo vyhlásení. Ďalej škola zverejnila, že 70 percent učiteľov z tejto školy sa rozhodlo zúčastniť dnes ostrého štrajku, preto udelili z prevádzkových dôvodov žiakom prvého a druhého stupňa riaditeľské voľno. Preto bola zatvorená škola aj školský klub.

Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková informovala, že všetky školy v ich zriaďovateľskej pôsobnosti boli dnes otvorené, prebiehalo v nich štandardné vyučovanie. Do štrajku sa mohli zapojiť iba ak jednotlivci.

 

Žiar nad Hronom: V Jednotke sa ani dnes neučilo, rovnako to bude aj v stredu

V Základnej škole na ulici Dr. Janského č.2 v Žiari nad Hronom sa kvôli štrajku učiteľov neučilo ani počas dnešného dňa. Škola sa podľa slov jej riaditeľa Mareka Baláža postarala o program pre deti z prvého stupňa, žiaci vyšších ročníkov však dnes ostali doma. Rovnako to bude na škole vyzerať aj v stredu 27.januára.

“V pondelok a dnes bolo do štrajku zapojených 17 učiteľov, zajtra by ich malo byť 13. V pondelok bola škola zatvorená úplne, dnes a zajtra sa postaráme o žiakov prvého stupňa,” podotkol Baláž s tým, že škola má celkom 41 pedagogických zamestnancov. V škole, ktorá je známa aj ako “Jednotka”, v týchto dňoch nefunguje ani školský klub detí. Deti, ktoré dnes v škole boli od 7.00 do 13.00 h sa však neučili, prítomní zamestnanci sa postarali o náhradný program.

Rovnako to bude podľa riaditeľa aj v stredu. Aj keď počet štrajkujúcich učiteľov už bude menší, naďalej nebude kvôli chýbajúcim učiteľom, ktorí majú naplánované lekárske vyšetrenia a podobne, prebiehať normálne vyučovanie. “Ešte stále však nebude bežať vyučovací proces, pôjde o náhradný program pre deti, aby sme čo najmenej starostí spôsobili rodičom, ktorí by nemali kde deti dať,” dodal v tejto súvislosti Baláž.

O aktuálnej situácii informuje škola aj na svojej internetovej stránke. Zároveň tu ďakuje rodičom za pochopenie a podporu. Baláž hovorí, že zatiaľ sa s negatívnymi reakciami zo strany rodičov nestretol.

“Rodičia, s ktorými som ja prišiel do styku, nám vyjadrovali podporu a chápali situáciu. Na druhej strane musím povedať, že možno som mal šťastie na tých, ktorí sa vedeli o deti počas štrajku postarať,” dodal v tejto súvislosti Baláž.

Reklama

 

Trenčín: ZŠ Veľkomoravská zabezpečí počas ostrého štrajku náhradný program

Učitelia Základnej školy Veľkomoravská, ktorá je najstaršou základnou školou v Trenčíne, vstúpia do ostrého štrajku v stredu (27. 1.). Škola v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta zostane zatvorená aj vo štvrtok (28. 1.).

Ako informoval riaditeľ školy Miroslav Šumichrast, škola počas oboch dní zabezpečí v nevyhnutných prípadoch náhradný program pre obmedzený počet najmladších žiakov od 8.00 do 14.00 hodiny v školskom klube. “Žiadame rodičov, ktorí nevedia zabezpečiť starostlivosť o svoje deti, aby to nahlásili najneskôr do 7.45 hodiny príslušného dňa na mailovú adresu gajdosovan@gmail.com,” doplnil riaditeľ.

Ako dodal, v prevádzke bude počas oboch dní školská jedáleň od 11.30 do 14.00 hodiny. V piatok (29. 1.) sa v ZŠ Veľkomoravská bude vyučovať podľa bežného rozvrhu, výpisy známok dostanú žiaci na poslednej vyučovacej hodine. “V prípade, že v priebehu štrajku dôjde k zmenám, ktoré ovplyvnia chod školy, riaditeľstvo oznámi túto skutočnosť rodičom formou vývesky na škole, na webovej stránke školy zsvelkomoravska.edupage.org. Odporúčame preto rodičom počas štrajku sledovať uvedené informačné zdroje,” doplnil Šumichrast.

Reklama

Podľa trenčianskej hovorkyne Eriky Ságovej je z deviatich škôl v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta zatvorená ZŠ Bezručova, od stredy by mala byť zatvorená aj ZŠ Hodžova a spomínaná ZŠ Veľkomoravská. Na neurčitý čas budú od stredy vyučovať v obmedzenom režime aj v ZŠ Na dolinách. Dnes a v stredu je zatvorená tiež Materská škola Považská.

 

V Pezinku ostávajú pre štrajk úplne zatvorené dve základné školy

V meste Pezinok zostávajú pre štrajk učiteľov naďalej zatvorené dve základné školy – ZŠ Jána Kupeckého a ZŠ Na bielenisku. Tretia škola, ktorá sa do štrajku zapojila – ZŠ Fándlyho, od stredy (27.1.) spúšťa prevádzku 1. stupňa v núdzovom režime. Školské vyučovanie v obmedzenom režime prebieha dnes i v stredu aj v ZŠ Jozefa Gregora Tajovského v Senci.

V Pezinku sa do štrajku zapojilo v pondelok (25.1.) 127 učiteľov. “Dnes tento počet poklesol. Aktuálne ich je 111,” priblížila pre TASR Viera Tóthová zo školského úradu v Pezinku. Nad zapojením sa do štrajku podľa jej slov momentálne uvažuje pezinská základná umelecká škola. Na ZŠ Fándlyho a Na bielenisku sa počet štrajkujúcich, ako tvrdí, doteraz nezmenil. Na webových stránkach týchto škôl je stále oznam o prerušení vyučovania.

Reklama

Situácia sa od stredy mení na ZŠ Fándlyho, kde sa spúšťa prevádzka 1. stupňa v núdzovom režime. Žiaci sa budú učiť štyri vyučovacie hodiny. V prevádzke bude ranná družina a poobedná družina do 16.00 h. Školská jedáleň bude v prevádzke len pre žiakov 1. stupňa. Na druhom stupni vyučovanie nebude naďalej prebiehať.

Vyučovanie na Základnej škole Jozefa Gregora Tajovského v Senci, ktorá sa ako jedna z troch tamojších základných škôl prihlásila do štrajku, prebiehalo dnes a bude i v stredu v obmedzenom režime. Informuje o tom škola na svojej webovej stránke. Žiaci 1. stupňa sa budú učiť 1. až 4. vyučovaciu hodinu. Priniesť si majú školské pomôcky, slovenský jazyk a matematiku. Vyučovanie na 2. stupni bude prebiehať v 5. až 7. ročníku podľa rozvrhu, maximálne však päť vyučovacích hodín. Ôsmaci a deviataci sa budú taktiež učiť podľa rozvrhu, maximálne však šesť vyučovacích hodín.

Samosprávy odporúčajú rodičom, aby naďalej sledovali ďalší vývoj situácie na webových stránkach škôl, ktoré sa do štrajku zapojili.

 

Banská Bystrica: ZŠ Spojová otvorila, 26 učiteľov učilo aj za štrajkujúcich kolegov

Základná škola (ZŠ) Spojová v Banskej Bystrici so 765 žiakmi a 35 triedami patrila ešte v pondelok (25.1.) do pätice mestských škôl, ktoré pre učiteľský štrajk zostali zatvorené. Dnes však deti už zasadli do lavíc a učili sa. Vyučovanie však bolo skrátené, prvý stupeň sa učil štyri hodiny a druhý päť. Fungoval aj školský klub, ktorý bol otvorený kratšie.

“Naša škola otvorila brány, pretože máme 26 pedagógov, ktorí nastúpili do práce, čo oceňujeme, ale vážime si aj kolegov, ktorí pokračujú v štrajku,” uviedla riaditeľka školy Šárka Kováčová. Do práce neprišlo 37 učiteľov.

Reklama

Hoci si žiaci mysleli, že sa dnes nebudú riadne učiť, opak bol pravdou. Podľa Kováčovej núdzový režim školy znamená iba skrátenie vyučovania.

“Fungujeme v obmedzenej prevádzke, keďže 26 učiteľov vykrýva prácu za chýbajúcich kolegov. Z tohto dôvodu sme niektoré ročníky rozdelili a skrátili vyučovací proces. Školský klub je otvorený iba do 15.00 h, aby sme dodržali Zákonník práce,” vysvetlila Kováčová s tým, že učitelia sú v škole od samého rána.

Ako bude prebiehať vyučovanie v najbližších dňoch, riaditeľka ZŠ Spojová ešte nevedela. “Niektorí kolegovia avizovali, že po troch dňoch nastúpia do práce, iní, že pokračujú v neobmedzenom štrajku. Uvidíme, ako sa nahlásia zamestnávateľovi,” dodala.

Podľa nej reakcie rodičov na štrajk sú rozdielne, podobne ako je to u pedagógov. Niektorí učiteľom fandia, iní štrajk hodnotia negatívne.

Zo škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, tak dnes zostali zatvorené už iba štyri ZŠ, ktoré v štrajku podporujú aj dve súkromné školy.

 

Nitra: Na stredných školách sa dnes vyučovalo, mnohí učitelia štrajkujú ďalej

Reklama

Počas druhého dňa štrajku učiteľov sa vyučovalo na všetkých 67 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Pre TASR to potvrdila hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová, ktorá zároveň uviedla, že na niektorých školách sa vyučuje iba v obmedzenom rozsahu.

„Je to v Gymnáziu Topoľčany a v Pedagogickej a sociálnej akadémii v Leviciach. Tu prebieha vyučovanie s upraveným rozvrhom pre všetky triedy. V obmedzenom režime učia aj v Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach,“ uviedla Prekopová.

Ako pripomenula, v pondelok 25. januára sa k štrajku pridalo 187 učiteľov zo 14 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK. „Dnes sa na štrajku zúčastnilo 82 učiteľov zo 16 stredných škôl kraja. K protestujúcim pedagógom zo 14 stredných škôl sa dnes pridali učitelia z ďalších dvoch škôl. Ide o Strednú odbornú školu potravinársku a Spojenú školu Slančíkovej 2 v Nitre. Obe školy majú v štrajku jedného učiteľa,“ doplnila Prekopová.

Časť učiteľov na Slovensku v pondelok 25.1. vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

 

Košice: V obci Ždaňa majú tri školy, pre štrajk je zatvorená jedna

Do štrajku učiteľov sa v obci Ždaňa v okrese Košice – okolie zapojila iba jedna z troch škôl.
“V zriaďovateľskej pôsobnosti obce je jedna z nich, štátna základná škola. Ďalej tu máme cirkevnú základnú školu a Špeciálnu základnú školu internátnu. Do štrajku sa zapojila štátna základná škola,” uviedol starosta Ždane Ján Kokarda.

Reklama

Základnú školu navštevujú nielen žiaci zo Ždane, ale i susedných obcí Skároš a Nižná Myšľa. Od pondelka (25.1.) sa v nej neučí. Dvadsaťtri učiteľov ostalo doma. Do práce chodia iba nepedagogickí pracovníci.

“Zabezpečujeme praktický chod školy, hlavne stravovanie iných stravníkov, máme totiž materskú školu, cirkevnú základnú školu a cudzích stravníkov, dôchodcov,” priblížila ekonómka Jolana Kokardová.

Cirkevná základná škola sv. Košických mučeníkov, ktorá susedí s obecnou základnou školou, na mape Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) figuruje, že je v štrajku. “Naša škola sa do štrajku aktívne nezapojila, napriek tomu, že niektorí kolegovia na stránke učiteľov, ktorí vydali výzvu, vyjadrili podporu, ale aktívne sa nezapájame do štrajku. Riadne prebieha vyučovací proces. Všetci kolegovia sú v škole a učíme,” uviedla riaditeľka školy Janka Železníková.

“Nezapojili sme sa preto, lebo už bol schválený rozpočet. Nemá to vplyv na to, aby sa zmenilo rozdelenie finančných prostriedkov,” zdôvodnila postoj školy.

Sú však za to, aby sa zrovnoprávnil systém, čo by v praxi znamenalo, že by všetky deti mali rovnaký prístup k vzdelaniu, čo sa týka možnosti a vybavenosti škôl. Didaktické pomôcky by mali školy podľa nej dostávať napríklad podľa počtu žiakov. Chcú tiež, aby sa zvýšila dôstojnosť učiteľov a aby mali väčšie právomoci vo výchovno-vzdelávacom procese. “Nie sme na tom finančne až tak katastrofálne, ako sme spoločensky na tom rebríčku uznávania,” dodala Železníková.

Starosta Ján Kokarda tvrdí, že niektoré požiadavky štrajkujúcich sú oprávnené. Rezervy sú podľa neho hlavne, čo sa týka nástupných platov mladých učiteľov.

“Čo mi je tak trocha ľúto, alebo nechápem, prečo nebojujú aj za nepedagogických zamestnancov. Ich platy sú ešte nižšie ako platy učiteľov. Keď si vezmeme upratovačku alebo školníka, ich plat je na hranici minimálnej mzdy,” tvrdí.

Reklama

“My kuchárky nemôžeme štrajkovať, hoci by sme chceli. Mali by aj za nás štrajkovať, lebo sme tiež zamestnanci školy. Máme tiež nízke platy,” myslí si hlavná kuchárka školskej jedálne Jana Pančochářová, ktorá podľa jej slov zarába mesačne v čistom 420 eur.

Školu v Ždani, ktorá sa zapojila do štrajku navštevuje 196 detí. Tie v týchto dňoch ostali doma. S požiadavkou rodičov, aby im obec zabezpečila alternatívny program, sa zatiaľ nestretli. “Samozrejme, ak by bola taká potreba, sme pripravení. Myslím si, že rodičia využívajú to, že sa o deti starajú starí rodičia, alebo čerpajú dovolenku,” uzavrel Kokarda s tým, že deti majú v obci k dispozícii ľadovú plochu, ktorú v týchto dňoch aj využívajú.

 

Rimavská Sobota: ZŠ Mihálya Tompu sa do štrajku nezapojila, požiadavky však podporuje

Základná škola (ZŠ) Mihálya Tompu s vyučovacím jazykom maďarským v Rimavskej Sobote sa do prebiehajúceho štrajku učiteľov nezapojila. Ako pre TASR uviedol riaditeľ Štefan Orosz, pedagogický zbor napriek tomu so štrajkom súhlasí a jeho požiadavky plne podporuje.

Dodal, že štrajk s učiteľmi preberali na porade a všetkých ubezpečil, že tí, ktorí so štrajkom a požiadavkami súhlasia, sa doň môžu individuálne zapojiť. „Potrebujem len, aby mi to v zmysle zákona oznámili tri dni dopredu,“ povedal s tým, že doteraz mu žiadny pedagóg svoju účasť na štrajku neoznámil. „Keďže je však vyhlásený na dobu neurčitú, pokojne sa môžu zapojiť, ja s tým nemám žiadny problém,“ konštatoval.

V prípade, ak by sa niektorí učitelia v nasledujúcom období do štrajku predsa len zapojili, cieľom riaditeľa ako štatutára bude podľa vlastného vyjadrenia za každých okolností zabezpečiť fungovanie školy. „Keď mi rodič do školy dovedie dieťa, ja musím zo zákona zabezpečiť výchovno-vzdelávací proces, samozrejme, podľa toho, čo mám k dispozícii,“ vysvetlil s tým, že by bol možno upravený rozvrh, vymenení vyučujúci a možno by nešlo o klasické vyučovanie v pravom slova zmysle.

Reklama

Riaditeľovi osobne na štrajku chýba hlavne vynechanie nepedagogických zamestnancov. „Nehovorím, že učitelia zarábajú dobre, ale na druhej strane nepedagogickí zamestnanci v školstve zarábajú ešte menej,“ zdôraznil Orosz, ktorý sa čuduje, že školy vo väčších mestách s nižšou nezamestnanosťou ešte vôbec nájdu ľudí ochotných za takýchto podmienok pracovať. „Nejde len o pozície ako upratovačka, kuchárka či školník. Týka sa to aj zamestnancov s vysokou školou, napríklad školskej ekonómky,“ uzavrel.

 

V Stupave sú už otvorené všetky školské zariadenia v správe mesta

V Stupave oddnes pokračuje výchovno-vzdelávací proces vo všetkých školských zariadeniach, ktorých zriaďovateľom je mesto. Vyučovanie obnovili aj v materskej škole (MŠ) J. Kráľa, ktorej pedagogickí zamestnanci sa do štrajku zapojili v pondelok (25.1.)

“Škôlka bola v uvedený dátum zatvorená, rodičia boli zo strany vedenia škôlky o zatvorení vopred informovaní oznamom,” pripomenula prednostka Stupavy Zuzana Lovíšková. Podľa informácií, ktorými disponuje, štrajk pedagógov zo škôlky podporovali aj rodičia detí. “Vedenie škôlky, ale ani my na mestskom úrade sme nezaznamenali žiadnu sťažnosť zo strany rodičov,” uviedla Lovíšková.
V Stupave je jedna základná škola a štyri materské školy.

Reklama

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Podľa informácií ministerstva školstva v pondelok zostalo zatvorených 179 škôl. Dnes do 11.00 h to bolo 151. ISU hovorí, že číslo zatvorených škôl je vyššie.

Dnes po 14.45 h bolo do štrajku zapojených takmer 11.900 učiteľov z vyše 800 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je približne 89.000.

Učitelia žiadajú štát zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve v tomto roku o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročná obmedzená platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali