Štrajk učiteľov: Na stredných školách Košického kraja štrajkuje 185 učiteľov, zatvorená je SZŠ Michalovce

Štrajk učiteľov: Na stredných školách Košického kraja štrajkuje 185 učiteľov, zatvorená je SZŠ Michalovce

Košice 29. januára 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Hodiny sú suplované, prípadne je vyučovanie skrátené

Zo 63 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) aj dnes ostala pre štrajk učiteľov zatvorená jedna škola. Ide o Strednú zdravotnícku školu (SZŠ) v Michalovciach, v ktorej je do štrajku od utorka (26. 1.) zapojených 46 učiteľov.

Reklama
Protestné zhromaždenie na podporu štrajkujúcich učiteľov v Košiciach 28. januára 2016
Protestné zhromaždenie na podporu štrajkujúcich učiteľov v Košiciach 28. januára 2016

“Na ostatných školách sa vyučuje. Spolu na školách KSK k dnešnému dňu štrajkuje 185 učiteľov z 11 škôl,” informovala TASR hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Na školách, kde sa niektorí pedagógovia zapojili do štrajku, sú hodiny suplované, prípadne je vyučovanie skrátené. Prioritne je zabezpečené vyučovanie v maturitných triedach.

Reklama

Do štrajku sa zo škôl KSK v Košiciach k dnešnému dňu zapojili učitelia na gymnáziách Šrobárova (21 učiteľov), Poštová (1) a Trebišovská (29), na Strednej zdravotníckej škole Moyzesova (17), na Škole úžitkového výtvarníctva (6) a Strednej odbornej škole (SOŠ) v Šaci (1). V Spišskej Novej Vsi ide o gymnáziá Javorová (21) a Školská (15), v Michalovciach je to okrem SZŠ aj Gymnázium P. Horova (26) a v Moldave nad Bodvou je to Gymnázium Š. Moysesa (2).

Na 63 stredných školách, ktorých zriaďovateľom je KSK, pôsobí celkovo 2526 pedagógov.

 

V Senici polročné vysvedčenie nerozdali na troch zo štyroch ZŠ

Situácia v počte štrajkujúcich stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) sa dnes nezmenila a je predpoklad, že bude rovnaká aj utorok 2. februára po nástupe školákov po polročných prázdninách. V kraji stále podporuje štrajk šesť škôl.

Reklama

Na Gymnáziu F. A. Sasinka v Skalici a Gymnáziu Ladislava Novomeského v Senici by sa mal podľa zatiaľ dostupných informácií na budúci týždeň počet štrajkujúcich učiteľov zvýšiť. V Skalici je to dnes 12 a v utorok by to malo byť 13, v Senici by sa mal dnešný počet 12 zvýšiť na 18. Pokračovať budú aj na Gymnáziu Vojtecha Mihálika v Seredi, Jána Hollého v Trnave, Obchodnej akadémii vo Veľkom Mederi a Strednej odbornej škole v Hlohovci. Podľa údajov z Úradu TTSK sú dnes do štrajku zapojené tri percentá a v utorok by malo byť 2,6 percenta všetkých vyučujúcich na školách TTSK. Ani jedna zo škôl nie je a nebude zatvorená.

Štrajkuje naďalej aj súkromná škola Via Humana v Skalici, kde zostali študenti doma, a aj cirkevné Gymnázium Angely Merici v Trnave, kde sa vyučuje podľa upraveného režimu.

V Hlohovci zostáva zatvorená ZŠ Podzámska, ZŠ na Ulici M. R. Štefánika, ktorá na svojej webovej stránke oznámila, že žiaci sú odhlásení z obedov do 5. februára, i ZŠ sv. Jozefa, kde sa rovnako polročné vysvedčenia nerozdávali.

V Senici zostáva počet štrajkujúcich škôl rovnaký, nevyučuje sa na troch zo štyroch ZŠ a podľa vedúceho spoločného školského úradu Petra Kovačiča neodovzdávajú deťom ani vysvedčenia. Štrajkujúca základná umelecká škola vysvedčenia rozdá v utorok a pravdepodobne sa začne s vyučovaním. Tri ZŠ majú podľa jeho slov na pondelok 1. februára naplánované stretnutia pedagógov, na ktorých sa rozhodnú ako ďalej.
Zatvorená zostala dnes aj ZŠ na Vajanského ulici v Skalici, riadne vyučovanie by sa tam malo začať 2. februára.

V Trnave pokračujú v proteste a v zmenenom režime fungujú ZŠ na Bottovej ulici, Gorkého ulici a na Ulici K. Mahra.

Reklama

 

Žilina: Tri ZŠ zostali úplne zatvorené, jedna vyučuje v obmedzenom režime

V Žiline dnes zostali zatvorené v súvislosti so štrajkom učiteľov tri základné školy (ZŠ) – Cirkevná základná škola (CZŠ) s materskou školou (MŠ) Dobrého pastiera, CZŠ Romualda Zaymusa a ZŠ s MŠ Žilina – Závodie. V ZŠ Limbová vyučujú iba žiakov prvého a druhého ročníka.

Do štrajku je podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu zapojených 70 pedagógov. “V ZŠ Limbová štrajkuje 22 učiteľov, v ZŠ s MŠ Školská v mestskej časti Závodie funguje školská družina (ŠKD) aj MŠ a štrajkuje tu 34 učiteľov. V ďalších piatich školách je zapojených od jedného do šesť učiteľov, vyučovanie sa neprerušilo. Ide o ZŠ s MŠ Do Stošky (jeden), ZŠ Jarná (jeden), ZŠ Martinská (dvaja), ZŠ Slovenských dobrovoľníkov (šesť), ZŠ Vendelína Javorku (štyria),” uviedol Čorba.

V Martine sa podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej z deviatich škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta do štrajku momentálne zapojilo päť škôl a štrajkuje aj jedna základná umelecká škola (ZUŠ). “V ZŠ Ul. J. Kronera aj počas štrajku poskytujú deťom stravu v školskej jedálni a v ZŠ Ul. A. Stodolu a ZŠ A. Dubčeka sú v prevádzke školské jedálne a je zabezpečený výchovný program pre žiakov až po piaty ročník,” dodala Kalmanová.

Zo stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pokračuje v štrajku šesť škôl – Gymnázium Hlinská 29 v Žiline (osem učiteľov), Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši (12), Stredná zdravotnícka škola v Liptovskom Mikuláši (13), Spojená škola, Scota Viatora 8 v Ružomberku (21), Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši (desať), Stredná odborná škola, Hattalova 968/33 v Námestove (jeden učiteľ) a Spojená škola v Nižnej (traja učitelia). “V školách je vyučovanie pre žiakov zabezpečené v normálnom režime, vyučovanie v špecifickom režime je len v prípade Gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši,” informovala TASR hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

 

Krajskí poslanci Bratislavského samosprávneho kraja vyjadrujú plnú podporu štrajkujúcim učiteľom

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) prejavil podporu štrajkujúcim učiteľom. Krajskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní totiž prijali uznesenie, v ktorom vyjadrujú učiteľom v štrajku plnú podporu, a to nielen školám v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, ale vo všetkých krajoch.

Zastupiteľstvo BSK zároveň vyzýva aj ostatné vyššie územné celky (VÚC) a ostatných zriaďovateľov škôl na Slovensku, aby podporili legitímne požiadavky učiteľov a nedopustili prípadné obmedzovanie vedenia a učiteľov štrajkujúcich škôl.

Reklama

Krajskí poslanci sa dnes štrajkom učiteľov zaoberali na návrh poslankyne Eleny Pätoprstej. Podľa podpredsedníčky BSK Alžbety Ožvaldovej pokladali za dôležité, aby sa k štrajku učiteľov bratislavský kraj vyjadril a zaujal k nemu aj stanovisko. Podľa aktuálnych informácií je k dnešnému dňu v štrajku 305 pedagógov a 24 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, z toho jedna je úplne zatvorená a v 11 je upravený rozvrh vyučovania.

Ožvaldová tvrdí, že učitelia majú na štrajk legitímne právo, a preto zastupiteľstvo BSK vyzvalo všetkých zriaďovateľov škôl, aby v ňom pedagógom nebránili. “Potrebovali sme to vyjadriť aj uznesením, lebo má takú väčšiu váhu. V ňom vyzývame všetky VÚC v rámci celého Slovenska, aby nebránili tomuto štrajku učiteľov a prípadne aby sa nešikanovalo. Dostali sme totiž aj takéto informácie, nie v rámci BSK, ale z ostatných krajov, že prebieha nejaká šikana. Ak je to pravda, tak ich vyzývame, aby tomu štrajku dali voľný priebeh,” povedala pre TASR podpredsedníčka BSK.

BSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti aktuálne 58 stredných škôl a školských zariadení, z toho 36 stredných odborných škôl, dve jazykové školy, 14 gymnázií, dve konzervatóriá a tri spojené školy. Študuje na nich 18.151 žiakov a pracuje približne 2800 pedagogických a nepedagogických zamestnancov.

Časť učiteľov na Slovensku vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali