Štefan Devínsky: Bude novým slovenským premiérom Matovič?

Štefan Devínsky: Bude novým slovenským premiérom Matovič?

Bratislava 3. júla 2015 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Hnutia OĽaNO a Nova pôjdu do budúcoročných parlamentných volieb spoločne. Pred niekoľkými dňami to oznámili ich predsedovia Igor Matovič a Daniel Lipšic. Čo táto správa pre Slovensko znamená? Bude novým slovenským premiérom Matovič?

Na snímke Igor Matovič
Na snímke Igor Matovič

Táto správa v prvom rade znamená definitívny krach Lipšicovej vízie “novej väčšiny”. V roku 2012 založil Daniel Lipšic svoju stranu s pôvodným názvom Nová väčšina a s ambíciou vyhrať voľby. „Ak by sme chceli založiť stranu, ktorá bude štvrtou – piatou stranou od stredu doprava, nemalo by žiadny význam odísť z KDH,“ doslova vtedy povedal. Dnes na víťazstvo vo voľbách Lipšic nemôže ani pomyslieť a jeho najväčším problémom, ktorý musí v súčasnosti riešiť, je dilema ako sa dostať do parlamentu. Podľa júnového prieskumu Focusu by jeho stranu volilo iba 2,5 % voličov čo na vstup do parlamentu ani zďaleka nestačí. V takejto situácii je logické, že ak chce Daniel Lipšic zostať v slovenskej politike, musí sa uchádzať o pomoc niekoho silnejšieho.

Reklama

Daniel Lipšic zatiaľ zvažoval tri rôzne alternatívy. V apríli tohto roku sa zúčastnil ako hosť spoločne s Igorom Matovičom na sneme strany Sloboda a Solidarita. Otvorene sa tam diskutovala možnosť vytvorenia trojkoalície OĽaNo, SaS, Nova. Najväčším obhajcom tohto spojenectva bol Matovič, najväčším skeptikom Richard Sulík. Ten podmieňoval uzatvorenie trojkoalície nájdením uveriteľného nestraníckeho lídra a ten sa zatiaľ nenašiel. Druhou alternatívou bolo spojenectvo s KDH. O možnosti spoločného postupu rokoval počas júna Daniel Lipšic niekoľkokrát s Jánom Figeľom. Táto možnosť by predpokladala značnú dávku pokory od Daniela Lipšica, keďže pred tromi rokmi z KDH dobrovoľne odišiel, ale zároveň aj tolerantný prístup od KDH, keďže v očiach mnohých členov je Lipšic jednoducho zradca. Podľa informácií Denníka N pri rokovaniach k žiadnemu záveru nedošlo, ale na druhej strane nikto možnosť utvorenia spoločnej koalície, prípadne účasti Novy na kandidátke KDH nevylúčil. Zároveň Lipšic potvrdil, že rozhodnutie o tom v akej podobe pôjde Nova do volieb prijmú na jeseň. Už o pár dní však bolo všetko inak a verejnosť sa dozvedela o uzatvorení spojenectva s Matovičom.

Na snímke vľavo Igor Matovič a vpravo Daniel Lipšic
Na snímke vľavo Igor Matovič a vpravo Daniel Lipšic

Čo môže toto spojenectvo priniesť Lipšicovi? Veľkú pravdepodobnosť, že sa on osobne dostane do parlamentu a s ním možno aj traja jeho spolustraníci. Voliči môžu totiž na kandidátnej listine označiť preferenčným krúžkom maximálne štyroch kandidátov a Lipšic sa pred voľbami určite zameria na krúžkovaciu kampaň. Ak odporučí svojim voličom krúžkovať okrem seba ešte tri konkrétne osoby, môže im to pomôcť dostať sa do parlamentu. Nie je to určite to o čom sníval pred tromi rokmi, ale lepšie ako nič.

Reklama

Čo môže toto spojenectvo priniesť Igorovi Matovičovi? Ten na rozdiel od Daniela Lipšica koalíciu na postup do parlamentu nepotrebuje. Jeho oficiálna verzia je, že tým chce zabrániť prepadu opozičných hlasov vo voľbách. Je možné, že to myslí úprimne a potom klobúk dolu pred jeho nezištnosťou. Možno že má aj druhý motív a tým by mohlo byť vylepšenie svojho vlastného imidžu. Ľudia vnímajú Igora Matoviča skôr ako showmana, než ako seriózneho politika. Nie je žiadnym tajomstvom, že keď Robert Fico varuje voličov pred bláznami a polobláznami v slovenskej politike, myslí pritom okrem iných aj na Igora Matoviča. Tomu doteraz takýto obraz úplne vyhovoval, ale možno dospel k názoru, že nastal čas na zmenu. Jeho rétorika, keď už zrazu nehovorí iba o slobode svojich poslancov, ale aj o ich zodpovednosti, mnohé naznačuje. A možno práve spojenectvo s Danielom Lipšicom by takejto zmene jeho vlastného imidžu mohlo pomôcť. No a je tu možno ešte aj tretí motív, ktorý sa bude na prvý pohľad zdať tak trochu bláznivý. Igor Matovič možno hrá o post premiéra. Bláznivé. Ale koľko bláznivých nápadov už Matovič dodnes stihol vyprodukovať.

O tom že voľby vyhrá Robert Fico asi nikto v tejto republike nepochybuje. To či sa mu podarí zostaviť vládu, už nie je také isté. Úspech spred troch rokov, keď získal v parlamentných voľbách nadpolovičnú väčšinu, sa už asi nezopakuje. Ak bude Fico chcieť zostaviť vládu bude potrebovať jedného alebo dvoch partnerov. Nie je vôbec isté, či ich nájde. Ak sa mu to nepodarí, vládu sa pokúsi zostaviť líder opozičnej strany s najlepším volebným výsledkom. Doteraz sa zdalo, že to bude buď Radoslav Procházka alebo Ján Figeľ. Ak sú pravdivé prieskumy na ktoré sa odvolávajú Igor Matovič spolu s Danielom Lipšicom, tak tu máme ďalšieho adepta na premiéra. Obaja totiž tvrdia, že podľa nimi objednaných prieskumov má ich koalícia dlhodobo najvyššie preferencie z opozičných subjektov. Ak by ich ohlásená koalícia potvrdila tieto preferencie aj vo voľbách, budúcim premiérom by mohol byť Igor Matovič. On síce dnes takúto možnosť odmieta, ale v politike platí, nikdy nehovor nikdy.

Má táto koalícia aj nejaké úskalia? Určite má. Spojenectvo s Igorom Matovičom je veľmi riskantný podnik. Ak prieskumy pred voľbami ukážu pokles preferencií pre dohodnutú koalíciu, nie je isté ako sa Matovič zachová. Nie je isté, či nepustí Lipšica k vode. Hľadať potom tesne pred voľbami iného partnera už bude pre neho neskoro. Napriek tomu sa Daniel Lipšic rozhodol ísť do takého veľkého rizika. V hre je jeho politická budúcnosť. Pred poslednými voľbami podstúpil takéto riziko Vladimír Palko. Dnes jeho strana KDS už neexistuje.

Štefan Devínsky

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali