Srbský premiér Vučič vylúčil referendum o vstupe jeho krajiny do EÚ

Srbský premiér Vučič vylúčil referendum o vstupe jeho krajiny do EÚ

Belehrad/Hamburg 3. júla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Darko Vojinovic)

 

V Srbsku sa referendum o vstupe krajiny do Európskej únie neuskutoční, a to bez ohľadu na množstvo iniciatív, ktoré sa v tejto súvislosti objavili alebo objavia. Vyplýva to zo slov srbského premiéra Aleksandara Vučiča v exkluzívnom rozhovore pre nemecký nedeľník Bild am Sonntag

Srbský premiér na otázku opierajúcu sa o informácie, podľa ktorých ruský prezident Vladimir Putin uplatňuje svoj vplyv v Srbsku, aby krajina usporiadala referendum o EÚ, uviedol: “Neviem nič o Putinovi, ale viem, že niekoľko srbských strán to verejne požaduje. Moja odpoveď je v tomto prípade veľmi jasná. Žiadne referendum sa neuskutoční.” A to bez ohľadu na počet iniciatív, dodal.

Reklama
Na snímke srbský premiér Aleksandar Vučič
Na snímke srbský premiér Aleksandar Vučič

Predseda srbskej vlády súčasne v zdôvodnení pripomenul, že pred nedávnymi voľbami, v ktorých získal absolútnu väčšinu hlasov, občanom jasne uviedol, že strategickým cieľom je dostať sa do únie. “Urobíme teraz všetko pre to, aby sme dosiahli tento cieľ. Ak túto cestu opustíme, dostane sa Srbsko na nesprávnu dráhu,” zdôraznil Vučič.

Podľa jeho slov jestvujú totiž v krajine mnohé hlúpe a nebezpečné idey a ak v Srbsku vypukne kríza, pohltí celý región. Potom môžu vzplanúť staré konflikty, poznamenal a priznal, že najväčšie obavy má z prípadných protiunijných nálad v Srbsku.

Reklama

Rozhodnutia, napríklad to o neotvorení ďalších kapitol prístupových rokovaní, živia podľa srbského premiéra nacionalistické sily v krajine, a to aj s ohľadom na fakt, že v doterajších etapách procesu rokovaní Srbsko obstálo lepšie ako iní. “Ľudia tomu nerozumejú,” podčiarkol Aleksandar Vučič.

Na margo kľúčovej úlohy Srbska na balkánskej migračnej trase Vučič povedal, že na rozdiel od Chorvátska jeho krajina nepristúpi k budovaniu plota. “Neverím na múry a ploty”, vyhlásil a pripomenul arabské príslovie, v zmysle ktorého máš po tom, čo ktosi hodí do teba kameňom, dve možnosti: postaviť múr alebo most. “Osobne by som si vždy zvolil druhú z možností. Sme pripravení akceptovať aj systém kvót pre prijatie utečencov,” vyhlásil srbský premiér.

Podľa jeho názoru musia niektoré členské krajiny únie prestať s egoizmom, ak chceme vyriešiť utečeneckú krízu. “Musíme nájsť spoločného menovateľa v tejto kríze,” podčiarkol.

V tejto súvislosti ocenil hostiteľ, ktorý v Belehrade prijal zástupcov nemeckého periodika, aj úlohu a počiny spolkovej kancelárky Angely Merkelovej. Súčasne pripustil, že napríklad v súvislosti s partnerstvom s Ankarou nebol tak optimistický, avšak šéfka nemeckej vlády to vedela lepšie ako on.

Predseda srbskej vlády pripustil, že tam, kde sa vynárajú sťažnosti, tam jestvujú aj problémy, čo má však podľa jeho názoru v prípade slobody tlače “menej do činenia s cenzúrou, ako s nedostatkom profesionality na novinárskej i na našej strane”. O miere slobody tlače svedčí, ako pripomenul, aj fakt, že tlač tak zle píše o vláde.

Reklama

Na otázku o vlastnej minulosti v politike a zásadnej premene z ultranacionalistu v službách exprezidenta Slobodana Miloševiča na poste ministra informácií na presvedčeného Európana, čo kritici označujú za čistý oportunizmus, Aleksandar Vučič konštatoval, že takto uvažujúci ľudia nechcú akceptovať, že je úspešný. “Myslím to vážne a väčšina Srbov mi verí. Áno, urobil som strašné chyby, ale ich priznávam. Je to zlé? Je lepšie sa zmeniť, ako sa držať nesprávnych ideí,” zdôraznil Aleksandar Vučič. Podľa vlastných slov je rád a hrdý na to, že prekonal postoj z obdobia, keď mal 25 rokov. Vtedy prisahal pomstu Chorvátom, ktorí počas druhej svetovej vojny zabili takmer všetkých mužov v jeho rodine, pričom mu kilometer štvorcový územia bol dôležitejší ako kvalita ľudského života.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali