Spoluorganizátor, študent Šimon Ždárský o proteste v Čechách: Chcem sa vrátiť na Slovensko, a preto sa musím snažiť o zmenu vnútorných pomerov v našej krajine už teraz

Spoluorganizátor, študent Šimon Ždárský o proteste v Čechách: Chcem sa vrátiť na Slovensko, a preto sa musím snažiť o zmenu vnútorných pomerov v našej krajine už teraz

Slovensko/Česko 25. mája 2017 (HSP/Foto: SZ)

 

Nielen na Slovensku, ale aj v Česku sa pripravuje protest, ktorý tamojší organizátori nazvali “Veľký protikorupčný protest”. U našich susedov sa podujatie uskutoční 5. júna v Prahe pred Veľvyslanectvom Slovenskej republiky.

Medzi organizátorov protestu patria nielen študenti, ale ja vysokoškolský učiteľ Matúš Hornáček, právnik Miroslav Surmánek, IT analytik Samuel Zubo, projektový manažér Michal Murin či podnikateľ Matej Sukovský. Zo študentov sa do organizácie zapojili Martina Bátová, Filip Kubus a Šimon Ždárský.

Reklama
Na snímke Šimon Ždárský

Čo bolo podnetom protestu v Českej republike, aké požiadavky majú organizátori a ako na protest reagujú české médiá nám ozrejmil posledný menovaný, študent Šimon Ždársky:

 

Reklama

Študujete na lekárskej fakulte v Prahe. Aké aspekty spôsobili, že sa rozhodli študovať v Českej republike?

Čisto pragmatické. České univerzity a vysoké školy sú v ratingoch aj povesťou oveľa lepšie vnímané ako tie u nás. Aj napriek tomu prihláška na lekársku fakultu do Martina a Bratislavy stála vtedy (2011) 60 eur, do Čiech 10 eur. Čo nato povedať? To je také slovenské…

Tým ale nechcem glorifikovať výučbu medicíny v Čechách. Aj keď je to o dosť lepšie ako u nás, stále je to ten istý systém, ktorý sa takmer nezmenený používa už stáročia. Avšak medicína za tú dobu urazila svetelné roky dopredu. Nechali by ste sa operovať chirurgom z 19. storočia? Verte či nie, systém výučby mal podobný ako ten dnešný. Aby som neodbiehal, ešte stále sa totiž kladie dôraz na teóriu a aj tzv. “praktickú” časť výučby, vlastne len lekára pozorujete. Nehovorím, že máme so spolužiakmi operovať nádory mozgu, ale základnú anamnézu alebo príjmovú správu študenti zvládnu. Model, kedy študenti pracujú ako zamestnanci nemocnice na jednoduchých lekárskych úkonoch, funguje výborne napr. vo Francúzsku. Preto je oň v rámci programu Erasmus na našej lekárskej fakulte veľký záujem – konečne sa totiž medik naučí aj niečo “do života”.

 

Aké hlavné rozdiely vnímate medzi Českou a Slovenskou republikou v bežnom živote občanov?

Reklama

Česi majú dôveru v štát a jeho kontrolné mechanizmy. Aby ste niečo vybavili, nemusíte mať tetu na úrade. Viac sa zapájajú do verejného diania. Je to vidieť na tom ako sa napr. riešila kauza “čapí hnízdo”, a to tam išlo “len” o 2 mil. eur z európskych peňazí. U nás by sme tíško šúpali nôžkami a boli radi, že to nebolo viac. Totiž my, Slováci, najmä vďaka našej histórii, si necháme všeličo “páčiť”. Je to jeden zo spôsobov, ako sa prispôsobiť ťažkostiam. V jednej z mála vecí musím súhlasiť s doc. Ficom, Slováci majú neskutočnú sociálnu výdrž!

 

Po ukončení štúdia sa chcete vrátiť na Slovensko?

Vrátiť sa na Slovensko sa ľahko povie. Ale nesmierne ťažko urobí. Časť dôvodov popisujem v predchádzajúcej odpovedi. Vrátiť sa určite chcem. Svoje osobné šťastie spájam so svojou krajinou. Neviem si predstaviť prežiť celý život v zahraničí. Ale som vnútorne celkom presvedčený o tom, že aby som tak mohol urobiť, musím sa snažiť o zmenu vnútorných pomerov v našej krajine už teraz! K zmene nedôjde len tak.

Je veľmi smutné, že naši rovesníci zo západnej EÚ sa môžu starať len o seba a svoju kariéru, keď “systém krásne beží”. A my sa ešte 27 rokov po revolúcii musíme zapodievať dedičstvom komunizmu a znova a znova žiadať – protestovať za tak základnú vec, ako je demokracia.

Reklama

 

Ste jedným zo spoluorganizátorov pochodu, ktorý bol nazvaný “Veľký protikorupčný pochod”. Čo bolo podnetom na jeho usporiadanie v Prahe? Od koho vyšiel prvý podnet?

V tomto smere by som otázku trochu poopravil. Nejedná sa o “Veľký protikorupčný pochod” ale “Veľký protikorupčný protest”. My v Prahe nebudeme pochodovať. Jednak ani veľmi nemáme kam, a tiež sa nám nezdá vhodné, aby sme po Prahe organizovali pochody.

Rozhodujúcim momentom k tomu, aby sme zorganizovali protest v ČR a vyjadrili tak podporu prvému Veľkému protikorupčnému pochodu, ku ktorému sa plne hlásime, je arogantná reakcia predstaviteľov SR k požiadavkám študentov! Keď prezident policajného zboru v reakcii na protesty ponúka debatu o tom, ako funguje polícia a pritom roky nič nerieši, ba vymýšľa Bašternákovi výhovorky v koľkých taškách platil tie byty, špeciálny prokurátor nevyšetruje, len zametá, toto už nešlo prehliadať. Tak sme si povedali, že pridáme ruku k dielu.

Myšlienka samotného protestu v ČR vznikla v debatách s mojim kamarátom Mirom Surmánkom, s ktorým sme v septembri 2016 organizovali občiansky protest za odstúpenie ministra Kaliňáka. Oslovili sme ďalších ľudí na facebookovej skupine “Uvedomelí Slováci v Prahe” a tí sa k nám pridali. Našli sme tak niekoľko skutočne zanietených a úprimných mladých ľudí, ktorí ukazujú, že nemajú strach vstať od počítačov a vo svojom voľnom čase urobiť niečo pre zmenu. Z toho vznikol tento protest.

 

Aké sú hlavné ciele pochodu?

Poukázanie na neznesiteľnú mieru korupcie vo verejnom priestore. Tiež aroganciu vládnej moci, ktorá sa svojím “skutok sa nestal” stáva v očiach ľudí neznesiteľnou. Tiež chceme ukázať, že reakciou na aroganciu moci nemusí a nesmie byť extrémizmus. Musím zdôrazniť skutočnosť, že náš protest je slušný a civilizovaný. Vieme čo chceme a chceme o tom verejne hovoriť.

Hlavné ciele pochodu sú všeobecne známe. Stačí sa pozrieť na ciele Veľkého protikorupčného pochodu. Čo z toho bolo naplnené? Nechceme nič viac ani nič menej.

Pre objektivitu, najlepší minister vnútra v histórii SR povedal že: “Korupciu na najvyšších miestach nie je možné vyšetriť, pretože neexistuje.” Môže sa pokojne stať, že po vyšetrení káuz nakoniec bude mať pravdu koalícia stredo-pravo-ľavo-nacionalisticko-mešninových strán. Nebolo by to prvýkrát kedy “všetko prebehlo v súlade so zákonom”.

Reklama

 

Ktorý z uvedených cieľov by podľa vás mal byť naplnený ako prvý?

V prvom rade, a to čo najskôr, by malo dôjsť k dialógu vládnej moci s protestujúcimi. Nie sme naivní aby sme verili, že by pán Fico zo dňa na deň vymenil svojich “najlepších ľudí” a aj keby to spravil, iste zoženie niekoho s kým sa “dá robiť”.

Chceme najmä ukázať, že naše požiadavky neplynú z osobných animozít, ale z legitímnej požiadavky na znovuobnovenie fungovania protikorupčných štátnych inštitúcií. Je to aj v záujme R. Fica aby sa korupcia vyšetrila, hodí sa to do jeho nového “imidžu” bojovníka proti nej.

 

Reklama

Počas prvého pochodu na Slovensku študentom vyjadrili svoju podporu rôzne známe osobnosti. Vnímate podobnú prax aj v Čechách? Podporujú vás známe osobnosti spoločenského života?

Áno, avšak tí ho avizovali dlho dopredu, túto časovú rezervu nemáme, a tak hľadáme podporu známych osobností prevažne z komunity Slovákov žijúcich v ČR. Niektorí nám už svoju podporu vyjadrili. Budeme vďační za podporu kohokoľvek. Či je jeho meno známe, alebo nie. Stačí napr.  len napísať status o tom, že s našou myšlienkou súhlasí, prípadne zdielať link na ňu.  Keby nám chcel niekto na mieste organizačne pomôcť, prípadne sa len zúčastniť a slušne, ale jasne vyjadriť svoj názor, nech nám napíše.

 

Ako nazerajú na pochod Slovákov české médiá?

Zo strany českých médií nemáme zatiaľ žiadnu reakciu. Nie je to ani naša priorita. Českom momentálne otriasajú kauzy vicepremiéra slovenského pôvodu Bureša, pardón Babiša. Keď človek číta veľa ŠTB spisov, už sa mu to pletie.

Reklama

Skôr sme zvedaví na reakciu slovenskej ambasády a pána veľvyslanca Weissa. Minulý protest úplne odignorovali, respektíve povedali, že po pracovnej dobre, ktorá končí o 16:00 hodine sa nám nemôžu nijako venovať. To, kedy končia rôzne bankety a iné spoločenské udalosti, ktorým sa na veľvyslanectve venujú nechám na dôvtipe čitateľa…

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali