Spojené štáty po prvýkrát zostrelili sýrsku stíhačku. Hrozí eskalácia konfliktu medzi USA a Ruskom

Spojené štáty po prvýkrát zostrelili sýrsku stíhačku. Hrozí eskalácia konfliktu medzi USA a Ruskom

Washington 19. jún 2017 (HSP/BB/Foto:Wikipedia)

 

Americká armáda v nedeľu zničila stíhačku sýrskych vzdušných síl, ktorá bombardovala miestnych spojencov Američanov v boji proti militantom Islamského štátu. Hrozí nová eskalácia konfliktu

Ilustračné foto

USA pred nedeľnou konfrontáciou nezostrelili žiadne lietadlo zo sýrskeho režimu, uviedol hovorca Pentagonu, riaditeľ námorníctva Capt. Jeff Davis. Spojené štáty tvrdia, že od náboru, výcviku a poradenstva síl, ktoré označujú ako „mierne sýrske opozičné sily“ v boji proti IS, ktoré majú Spojené štáty chrániť pred potenciálnym útokom sýrskeho režimu, to bolo po prvýkrát, čo sa uchýlilo k boju proti letectvu na splnenie tohto sľubu.

Reklama

Americká koaličná centrála v Iraku uviedla v písomnom vyhlásení, že americká stíhačka F-18 Super Hornet zničila sýrsku vládnu stíhačku SU-22 po tom, čo zhodila bomby blízko amerických vojenských síl známych ako sýrske demokratické sily. Strela bola v blízkosti sýrskeho mesta Tabqa.

Vojenské vyhlásenie USA uviedlo, že konali v “kolektívnej sebaobrane” svojich partnerských síl a že USA sa nepokúšajú bojovať so sýrskou vládou alebo s jej ruskými prívržencami. USA tým zároveň priznali, že ochraňujú a podporujú aj vojensky časť teroristov, ktorí bojujú v Sýrii proti Asadovi.

Reklama

Podľa vyhlásenia Pentagonu napadli pro-sýrske režimové sily USA-podporovanými Sýrskymi demokratickými silami (SDF) držané mesto Ja’Din, južne od Tabqah v severnej Sýrii, pričom zranili niekoľko bojovníkov SDF a vyhnali ich z mesta.

Koaličné lietadlá preukázali silu a zastavili počiatočný pro-režimový postup smerom k mestu, povedal Pentagon. Po útoku na pro-sýrske sily koalícia vyzvala svojich ruských náprotivkov, aby “deeskalovali situáciu a zastavili streľbu”, tvrdí vyhlásenie.

O niekoľko hodín neskôr sýrska stíhačka SU-22 zhodila bomby v blízkosti bojovníkov SDF a “v kolektívnej sebaobrane spolupracujúcich koaličných síl v oblasti” bola ihneď zlikvidovaná americkým strojom F/A-18E Super Hornet, tvrdí Pentagon.

“Poslaním koalície je poraziť ISIS v Iraku a Sýrii,” uviedol Pentagon s použitím skratky pre islamskú štátnu skupinu. “Koalícia sa nesnaží bojovať proti sýrskemu režimu, ruským alebo pro-režimovým silám s nimi spolupracujúcim, ale neváha brániť koaličné alebo partnerské sily pred akoukoľvek hrozbou.”

Americké sily sa v tomto mesiaci zamotali s lietadlami spojenými so Sýriou už druhýkrát. 8. júna oficiálni predstavitelia USA uviedli, že dron, ktorý je pravdepodobne spojený s Iránom podporovanými jednotkami Hizballáhu, vystrelil na vojakov podporovaných Spojenými štátmi a bol zničený americkým stíhacím lietadlom. Incident sa odohral v južnej Sýrii v blízkosti základne, kde koalícia pod vedením USA vycvičila sýrskych teroristov, ktorí bojovali proti skupine Islamský štát.

Reklama

Hovorca armády v Pentagone v tom čase povedal, že dron niesol viac zbraní a bol považovaný za priamu hrozbu, čo spôsobilo zostrelenie.

Koalícia na čele s USA sa po sérii incidentov rozhodla predislokovať svoje lietadlá v Sýrii, povedal RIA Novosti zástupca koalície.

“Následkom nedávnych zrážok, a to aj so silami, podporovanými sýrskym režimom a ruskými ozbrojenými silami, sme prijali rozumné opatrenie, aby sme zmenili stanovište lietadiel v Sýrii a pokračovali v boji proti IS so zaistením bezpečnosti našich posádok”, povedal.

Potom ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že všetky koaličné lietadla v oblasti pôsobenia vojensko-kozmických síl bude sprevádzať ruská PVO.

“Zničenie lietadlá sýrskych VVS americkým letectvom vo vzdušnom priestore Sýrie je cynickým porušením suverenity Sýrskej arabskej republiky,” píše sa v oznámení ministerstva obrany.

Reklama

Na ministerstve obrany zdôraznili, že je v skutočnosti možné považovať útok amerického lietadla na sýrske lietadlo Su-22 za vojenskú agresiu.

“Opakované vojenské akcie amerického letectva pod záštitou” boja proti terorizmu “proti zákonným ozbrojeným silám členského štátu OSN sú hrubým porušením medzinárodného práva,” zdôraznili na ministerstve.

Od 19. júna pozastavuje ministerstvo obrany RF platnosť memoranda s USA o letoch nad Sýriou, hovorí sa v správe ruského vojenského rezortu.

“Ministerstvo obrany Ruskej federácie ruší k 19. júnu tohto roka spoluprácu s americkou stranou v rámci memoranda o zabraňovaní incidentom a zabezpečenie bezpečnosti letov letectva počas operácií v Sýrii a vyžaduje, aby americké velenie dôkladne vyšetrilo incident a poskytlo výsledky a prijaté opatrenia,” píše sa v oznámení ruského ministerstva obrany.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:54

Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri zemetrasení na juhozápade Japonska. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody a malé zosuvy pôdy. Uviedli to miestne úrady.

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali