Spojená škola v Nitre vychovala olympionikov i úspešných podnikateľov

Spojená škola v Nitre vychovala olympionikov i úspešných podnikateľov

Nitra 20. októbra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Mnohí študenti z potravinárskej priemyslovky i hotelovej akadémie sa stali významnými podnikateľmi či manažérmi v slovenských i zahraničných firmách

Mnohí úspešní podnikatelia, hotelieri, ale aj olympijskí reprezentanti začali svoju kariéru na Spojenej škole na Slančíkovej ulici v Nitre. Stredná priemyselná škola potravinárska, Hotelová akadémia i Športové gymnázium, ktoré Spojenú školu tvoria, vychovávajú už dlhé roky odborníkov, ktorí sa dokážu uplatniť na Slovensku, ale aj v zahraničí. Škola vychovala už celé generácie športovcov. Atlétky, ktoré tam študujú, sa nedávno prebojovali medzi osem najlepších európskych družstiev.

Reklama
Ilustračné foto

„Naši chlapci už Slovenskú republiku reprezentovali 12-krát. Samozrejme, že tieto športové úspechy často závisia aj od generácie, ktorá u nás študuje. Niekedy je v nej viac talentov, inokedy menej,“ informoval riaditeľ školy Jaroslav Maček.

K významným absolventom školy patrí napríklad olympionik Marcel Lomnický, ktorý v disciplíne hod kladivom reprezentoval Slovensko aj na olympiáde v Londýne. Úspešná je aj jeho sestra, takisto kladivárka Nikol Lomnická. „Naším cieľom je na športovom gymnáziu pripravovať študentov na reprezentáciu Slovenska,“ povedal riaditeľ. Ako však zdôraznil, úspešných absolventov má Spojená škola veľmi veľa a nejde len o športovcov.

Reklama

Mnohí študenti z potravinárskej priemyslovky i hotelovej akadémie sa stali významnými podnikateľmi či manažérmi v slovenských i zahraničných firmách. „Vďaka svojmu vzdelaniu a dobrej jazykovej príprave robia pre potravinárske spoločnosti z Veľkej Británie, Rakúska, Nemecka i ďalších krajín. Často pre ne robia zastúpenie na trhoch vo východnej Európe a v Rusku,“ pripomenul Maček. Ako doplnil, absolventom Hotelovej akadémie Nitra je napríklad aj riaditeľ hotela Elizabeth v Trenčíne a spoločnosti Synot Gastro Slovakia Ján Svoboda, ktorý je tiež prezidentom Asociácie historických hotelov. „U nás študovali aj Vincent Andraško z Wellness Patince, Ivan Plačko, ktorý je manažérom v Chateau Appony a ďalšie osobnosti,“ dodal Maček.

 

Spojená škola sa môže v budúcnosti rozšíriť o bilingválne gymnázium

Rekonštrukcia hlavnej budovy, budovanie tried, ponuka nových športov i zriadenie novej školy. To je časť plánov vedenia Spojenej školy na Slančíkovej ulici v Nitre. K nim patrí aj aktívne využívanie európskych zdrojov v novom programovom období a zvyšovanie úrovne vzdelávania na Strednej priemyselnej škole potravinárskej, Hotelovej akadémii Nitra i Športovom gymnáziu, ktoré Spojenú školu tvoria.

„V súčasnosti vypracujeme každý rok 20 až 25 rôznych projektov, z ktorých je schválených 15 až 16. Z nich potom financujeme modernizáciu vzdelávania na našej škole. Peniaze z fondov Európskej únie chceme využívať aj v budúcnosti. Potrebujeme ich na zníženie energetickej náročnosti našich budov, na rekonštrukciu sietí a rozvodov, ale aj na skvalitnenie vzdelávania, modernizáciu a budovanie informačných technológií a ďalšie vybavenie,“ uviedol riaditeľ Spojenej školy Jaroslav Maček.

Reklama

Škola by v budúcnosti chcela investovať aj do rozšírenia svojej kapacity. Záujem o štúdium je veľký a už teraz je naplnená na 150 percent. „Zvládame to len vďaka premyslenému organizačnému poriadku. Vyučovanie sa začína už po siedmej hodine ráno a končí až po 16. hodine,“ vysvetlil Maček.

Nové triedy by mohli vzniknúť v podkroví sedlovej strechy. Tú by škola chcela v budúcnosti postaviť namiesto súčasnej plochej strechy. Väčšiu kapacitu bude Spojená škola potrebovať aj v prípade, že sa podarí ambiciózny plán, ktorého výsledkom má byť rozšírenie školy o bilingválne gymnázium.

„Naši študenti sú aj v zahraničí vysoko hodnotení vďaka veľmi dobrej jazykovej príprave. Ocenil to bývalý, ale aj súčasný francúzsky veľvyslanec. Obaja boli našu školu navštíviť a pri vzájomných rozhovoroch padol aj návrh zriadiť tu bilingválne gymnázium. Momentálne prebiehajú rokovania aj s Nitrianskym samosprávnym krajom ako naším zriaďovateľom i ministerstvom školstva. Ak budú úspešné, o také dva roky by mohlo byť nové bilingválne gymnázium realitou,“ povedal Maček.

Spojená škola sa chce v budúcnosti venovať aj modernizácii a budovaniu športovísk. Už dnes tam v športovom gymnáziu vychováva moderných gymnastov, stolných tenistov, atlétov či plavcov. „Uvažujeme o tom, že by sme chceli tieto športy obohatiť aj o krasokorčuľovanie a rýchlokorčuľovanie, takže by sa nám naozaj zišla tréningová ľadová plocha. Plánujeme tiež postaviť prístavbu k telocvični a zvýšiť jej kapacitu zhruba pre 400 divákov, aby sme mohli organizovať rôzne turnaje a šampionáty,“ povedal Maček.

Najbližšou a najväčšou investíciou, ktorá školu momentálne čaká, je rekonštrukcia jej hlavnej budovy. „Za približne 3,6 milióna eur dostane nový plášť. Plánované je, samozrejme, zateplenie, výmena okien, regulácia kúrenia a ďalšie práce. Naším zriaďovateľom je Nitriansky samosprávny kraj a poslanci už odsúhlasili potrebné finančné prostriedky. Momentálne prebieha ešte verejné obstarávanie, ale už sa blížime ku koncu a nasledujúci mesiac ho ukončíme. Firma bude vybratá a rekonštrukcia sa bude môcť začať. Pre školu to je veľmi dôležité a ušetrí nám to aj peniaze. Veď len vďaka zatepleniu získame na kúrení 53-perecentnú úsporu,“ dodal Maček.

Reklama

 

Spojená škola zastrešuje priemyslovku, hotelovú akadémiu i gymnázium

Stredná priemyselná škola potravinárska, Hotelová akadémia a Športové gymnázium tvoria Spojenú školu na Slančíkovej ulici v Nitre, ktorú dnes navštevuje 1150 študentov z celého Slovenska. Škola bola založená pred deviatimi rokmi, jej história je však oveľa dlhšia. Podľa slov riaditeľa Jaroslava Mačeka sa odvíja od vzniku potravinárskej priemyslovky, ktorá vychováva odborníkov už 50 rokov.

„Neskôr vznikla Hotelová akadémia, ktorá tento rok oslávi svoje 20. výročie. Športové gymnázium má zasa 17-ročnú históriu. Spojená škola tvorená týmito stredným školami bola naším zriaďovateľom Nitrianskym samosprávnym krajom založená 1. septembra 2005,“ vysvetlil Maček. Počas vlastnej existencie si škola vybudovala dobré meno a svojich študentov si môže vyberať. „Záujem je veľký a my sme sa stali výberovou školou. Aj vďaka tomu dosahujeme veľmi dobré študijné výsledky v rámci Nitrianskeho kraja, ale aj na celorepublikovej úrovni. Samozrejme, že máme aj rezervy, takže momentálne sme tak zdravo nespokojní,“ povedal Maček.

Tak ako iné vzdelávacie ustanovizne na Slovensku aj Spojená škola neustále zápasí s napätým rozpočtom. Nutne by pritom potrebovala zdroje na údržbu, rekonštrukciu i modernizáciu. Samotný rozpočet stačí podľa riaditeľa iba na mzdy a odvody a len sčasti pokrýva náklady na energie. „Naše zameranie nám umožňuje rozvíjať podnikateľskú činnosť, a to aj využívame. Študujú tu potravinári a máme hotelovú akadémiu, takže organizujeme oslavy, zabezpečujeme občerstvenie na rôznych príležitostiach, máme vlastný bufet aj mliečny bar, kde naši študenti v rámci praxe obsluhujú, ale i vyrábajú potraviny, čerstvé chlebíčky, bagety a ďalšie výrobky. Máme internát s kapacitou 288 miest, kde hlavne počas prázdnin poskytujeme ubytovanie,“ uviedol Maček.

Okrem príjmov z podnikania sa škole darí získavať zdroje aj z úspešných projektov. Je s nimi spojená veľká administratívna záťaž, ktorú musia pedagógovia popri svojej hlavnej činnosti zvládať. Podľa Mačeka sú však financie z projektov dôležité pre ďalšiu modernizáciu vyučovania. „Vďaka nim sme napríklad získali 7200 učebníc a pracovných zošitov. U nás sa učia na veľmi dobrej úrovni štyri cudzie jazyky. Okrem angličtiny aj francúzština, nemčina a ruština. Z peňazí z projektov sme vybudovali štyri nové jazykové učebne vybavené počítačmi, interaktívnou tabuľou a ďalšími pomôckami,“ povedal Maček. Práve schopnosti získavať mimorozpočtové zdroje umožnili škole vybudovať aj bazén, posilňovňu, nafukovaciu halu, bežeckú dráhu a vlastné ihriská.

Dobré vybavenie školy spolu s vysokými nárokmi na jej študentov prispievajú k tomu, že nemajú problém uplatniť sa na trhu práce. Pravidelné gastrofestivaly, na ktorých si žiaci merajú sily so svojimi rovesníkmi z Francúzska, Maďarska, Česka a Chorvátska pomáhajú študentom Hotelovej akadémie získavať nové poznatky a zdokonaľovať sa aj v cudzích jazykoch. „Práve veľmi dobrú jazykovú výbavu oceňujú ich zamestnávatelia v zahraničí, kam mnohí naši žiaci odchádzajú na prax. Aj preto sa často stáva, že v zariadeniach, kde praxovali, zostávajú neskôr aj pracovať. Veľa našich absolventov pracuje na rôznych postoch v strednom manažmente napríklad v hoteloch a rekreačných zariadeniach vo Švajčiarsku, ale aj v ďalších európskych krajinách. Väčšina našich študentov bez problémov študuje na vysokých školách, mnohí si zakladajú vlastné firmy či pracujú pre veľké medzinárodné potravinárske firmy,“ dodal Maček.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali