SOŠ automobilová v Bratislave zmení zriaďovateľa, dôvodom je Duálna akadémia. Frešo verí, že Duálna akadémia bude vzorom odborného vzdelávania

SOŠ automobilová v Bratislave zmení zriaďovateľa, dôvodom je Duálna akadémia. Frešo verí, že Duálna akadémia bude vzorom odborného vzdelávania

Bratislava 19. februára 2016 AKTUALIZOVANÉ(TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Vstup nového zriaďovateľa a vznik Duálnej akadémie má prispieť k nárastu kvalifikovaných pracovníkov v odvetví automobilového priemyslu

Stredná odborná škola (SOŠ) automobilová v Devínskej Novej Vsi, ktorá pôsobí ako Centrum odborného vzdelávania a prípravy (COVP) pre oblasť automobilového priemyslu, bude mať od septembra nového zriaďovateľa. Tento krok má uľahčiť vznik Duálnej akadémie. Zmenu dnes schválili poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), pričom jej zmenu podmienili viacerými záväzkami pre nového zriaďovateľa.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

BSK v pozícii oficiálneho zriaďovateľa nahradí od nového školského roka záujmové združenie právnických osôb Duálna akadémia (Duálna akadémia z.z.p.o.). Svoj vplyv však BSK v škole úplne nestratí, má sa stať súčasťou záujmového združenia, ktoré založili spoločnosti Volkswagen Slovakia a Matador Holding.

Nový zriaďovateľ musí podľa podmienok, ktoré určili krajskí poslanci, vstúpiť do systému duálneho vzdelávania a zabezpečiť, aby do tohto systému vstúpila aj SOŠ. Okrem garantovania bezplatného vzdelávania sa zmena zriaďovateľa, podľa schválených podmienok, nemá dotknúť pracovno-právnych vzťahov súčasných zamestnancov. Zmenu zriaďovateľa musí schváliť v rámci zmeny v sieti škôl a školských zariadení Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Reklama

Vstup nového zriaďovateľa a vznik Duálnej akadémie má prispieť k nárastu kvalifikovaných pracovníkov v odvetví automobilového priemyslu. Duálna akadémia vytvorí priestor pre lepšie prepojenie teórie a praxe. Očakáva sa tiež zlepšenie materiálno-technického vybavenia školy.

Poslanec Peter Šramko (KDH) dal v diskusii projektu “veľkú zelenú”. “Duálna akadémia bude môcť vychovať kvalitných absolventov, ktorí sa môžu uplatniť nielen v Bratislavskom kraji, keďže Slovensko je krajinou automobilového priemyslu,” povedal Šramko. “Uvidíte, že tento projekt si vyslúži veľkú pozornosť,” dodal poslanec René Bílik (OKS).

Poslancom sa prihovoril aj člen predstavenstva Volkswagen Slovakia Eric Reuting. Zdôraznil, že združenie Duálna akadémia prichádza s ojedinelým projektom, ktoré vychádza zo skúsenosti spoločnosti Volkswagen. “Máte možnosť podporiť systém vzdelávania, ktoré na iných technických školách na Slovensku nemá páru,” uviedol Reuting. Ubezpečil, že súčasťou projektu je aj investícia vo výške deväť miliónov eur do modernizácie učební a zabezpečenie technického vybavenia akadémie. Riaditeľ SOŠ Ľubomír Búči priznal, že na škole je cítiť určitú nervozitu, keďže sa už dlho hovorí o zmene. “Nervozita je však vyvážená očakávaniami, že budeme výbornou školou, na ktorej bude rásť počet študentov,” uviedol Búči.

BSK má ako člen záujmového združenia prispieť finančným vkladom vo výške 25.000 eur. Okrem tejto sumy mu nevzniká povinnosť ďalšieho spolufinancovania činnosti združenia, ani povinnosť akýmkoľvek spôsobom ručiť za vzniknuté záväzky.

 

Reklama

Verím, že Duálna akadémia bude vzorom odborného vzdelávania, prehlásil Frešo

Duálna akadémia, ktorá vznikne od septembra v priestoroch súčasnej Strednej odbornej školy (SOŠ) automobilovej v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, by sa podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša mala stať referenčným bodom, ktorý by malo dosiahnuť odborné vzdelávania na Slovensku. Zámer zriadiť Duálnu akadémiu, ktorá bude vychovávať kvalifikovaných pracovníkov pre automobilový priemysel, dnes schválili poslanci BSK.

Predpokladom vzniku Duálnej akadémie je dnešné schválenie zmeny zriaďovateľa SOŠ. BSK v pozícii zriaďovateľa nahradí záujmové združenie právnických osôb Duálna akadémia, ktoré založili spoločnosti Volkswagen Slovakia a Matador Automotive a ktorého súčasťou bude aj BSK.

Predseda BSK Pavol Frešo na dnešnom tlačovom brífingu vyhlásil, že kraj dnes urobil významný krok k tomu, aby odborné vzdelávanie  na Slovensku dosiahlo rovnako vysokú úroveň, akú má odborné vzdelávanie v Nemecku. “Inak povedané, urobili sme významný krok k tomu, aby absolventi mali prácu nielen v automobilkách na Slovensku, ale mohli si ju nájsť bez problémov kdekoľvek v zahraničí,” vyhlásil Frešo.

Člen predstavenstva Volkswagen Slovakia Eric Reuting ubezpečil, že Duálna akadémia prinesie najmodernejšiu formu technického vzdelávania, ktorá vychádza zo skúseností nemeckej automobilky. Upozornil na to, že všade, kde Volkswagen investuje, používa najmodernejšie technológie. “Preto potrebujeme aj kvalifikovaných ľudí, ktorí budú s týmito technológiami pracovať, a to platí aj v pre náš závod Bratislave,” vysvetlil zámer Duálnej akadémie Reuting.

Reklama

Do modernizácie učební nový zriaďovateľ investuje deväť miliónov eur. Vzdelávanie bude klásť dôraz na prax a uplatnenie teoretických poznatkov v praxi. “Praktická výučba bude zaberať 70 percent celkového vzdelávania, teda tri až štyri dni v týždni budú študenti praxovať priamo v automobilke,” vysvetlil Reuting.

Prvými študentmi Duálnej akadémie budú už súčasní deviataci. Reuting očakáva, že do prvého ročníka prijme Duálna akadémia od septembra približne 100 študentov.

Personálna riaditeľka Matador Automotive Inge Murgašová informovala, že časť svojich žiakov si bude vychovávať aj táto spoločnosť. “Kvalifikovaná pracovná sila má u nás veľmi perspektívnu budúcnosť, garanciu pracovného miesta,” uviedla.

Nového zriaďovateľa poslanci BSK, okrem povinnosti zriadiť duálne vzdelávanie, zaviazali tiež k tomu, aby zachoval bezplatné štúdium a súčasné učebné odbory. Portfólio učebných odborov by v budúcnosti malo pružne reagovať na potreby trhu práce. Zmena sa nemá dotknúť ani pracovno-právnych vzťahov súčasných zamestnancov školy. “Preberáme ich a, samozrejme, budeme  zvyšovať ich kvalifikáciu, aby mohli odovzdávať potrebné vedomosti” uviedol Reuting.

Študenti Duálnej akadémie budú môcť využívať aj viaceré benefity – príspevky na ubytovanie a dopravu i podnikové štipendium. Úspešní absolventi budú mať garantované zamestnanie vo Volkswagen Slovakia a Matador Automotive.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali