Košický samosprávny zrušil strechu nad hlavou desiatkam osamelých matiek

Košický samosprávny zrušil strechu nad hlavou desiatkam osamelých matiek

Košice 22. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Osamelé matky s deťmi vyženú do zimy  prvého januára 

Poslanci zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) dnes schválili zrušenie Zariadenia núdzového bývania v Košiciach ku koncu budúceho roka. Zároveň zrušili ako organizáciu rožňavský Domov sociálnych služieb (DSS) Amalia, jeho klienti pritom ostanú v pôvodných priestoroch, ktoré však bude spravovať iný domov sociálnych služieb.

Reklama
Protest proti rušeniu sociálneho bývania pred rokovaním zastupiteľstva

Zmeny majú usporiť finančné prostriedky. K prijatiu došlo napriek protestom Asociácie prijímateľov sociálnych služieb v Slovenskej republike (APSSSR) a klientov rušených zariadení.

Zariadenie núdzového bývania je dnes súčasťou Strediska krízovej intervencie na košickej Adlerovej ulici. Má kapacitu 73 miest, umiestnené je v dome v 19 bytových jednotkách, bývajú v ňom osamelé matky s deťmi. Byty patria mestu Košice, ktoré ich stredisku prenajíma na základe nájomnej zmluvy. Podľa rozhodnutia krajských poslancov sa má v budúcom roku postupne znižovať kapacita tohto zariadenia. Zrušené miesta v ňom majú postupne na základe zmluvy vykryť v meste neverejní poskytovatelia – Arcidiecézna charita a centrum Dorka.

Reklama

 

Samospravný kraj ruší služby, dúfa, že ho nahradí cirkev a dobrovoľníci 

Šéf Úradu KSK Ondrej Bernát konštatoval, že kraj zachová miesta núdzového bývania pre rovnaký počet klientov, avšak to nebude na Adlerovej ulici. “Nedochádza k zníženiu rozsahu poskytovanej sociálnej starostlivosti v tomto segmente,” informoval novinárov.

Podľa rozhodnutia zanikne ako organizácia rožňavský Domov sociálnych služieb (DSS) Amalia, ktorý sa od 1. januára 2013 pričlenení k rožňavskému DSS Jasanima. Podľa Bernáta sa ruší len právna subjektivita Amalie a klienti ostávajú v pôvodných priestoroch. “Čiže, nebude pán riaditeľ, bude už len vedúci strediska, a ekonomická agenda sa bude spracovávať inde. Pre rodičov a klientov sa nič nemení,” povedal.

Podľa zmien by sa malo tiež presťahovať Krízové stredisko v Čani do Košíc na Adlerovu ulicu.

Reklama

Zastupiteľstvo tak rozhodlo v rámci optimalizácie siete sociálnych služieb v tretej etape s cieľom “efektívne využívať finančné prostriedky vynakladané na zabezpečenie sociálnych služieb z rozpočtu KSK za podmienky zvyšovania, resp. zachovania kvality poskytovaných sociálnych služieb”.

 

Rušenie bolo pripravené demagogicky a bez odborného posúdenia 

APSSSR tvrdí, že KSK rušenie a sťahovanie sociálnych služieb vybavil ľahkovážne a demagogicky, bez predchádzajúcich odborných posúdení, ako takýto krok poškodí verejný záujem a ublíži klientom odkázaným na sociálne služby v spojitosti s ich zhoršenou kvalitou. Uznesenie je podľa asociácie v rozpore s už prijatou aktualizovanou koncepciou rozvoja sociálnych služieb v Košickom kraji do roku 2015, ktorá naopak hovorí, že v chudobnom košickom regióne bude narastať počet osôb, ktoré budú sociálnu službu nevyhnutne potrebovať.

Pred rokovaním zastupiteľstva dnes v Košiciach proti zmenám protestovali matky s deťmi z rušených zariadení. Klientky Zariadenia núdzového bývania na košickej Adlerovej ulici majú napriek ubezpečeniam KSK obavy, kam pôjdu bývať. Sťahovanie sa im nepáči. “Nikto nám presne nepovedal, kam nás dajú,” povedala Monika Lapošová, ktorá býva v zariadení s tromi deťmi.

Reklama

Rodičia postihnutých detí, ktoré chodia do DSS Amalia, vyjadrili taktiež kritiku. “Ja si myslím, že zvíťazili politické a ekonomické záujmy nad potrebami postihnutých osôb. Tu išlo o zachovanie rodinného typu toho zariadenia,” povedala Erika Vanyová, matka syna s Downovým syndrómom – klienta DSS Amalia.

Výhrady k zmenám vyjadril aj košický primátor Richard Raši. Predsedovi KSK Zdenkovi Trebuľovi v liste zo 4. októbra uviedol: “Mám za to, že navrhovaná optimalizácia nebola dostatočne odkomunikovaná so všetkými zainteresovanými stranami a sleduje výlučne ekonomické ciele bez zohľadnenia dopadov na oblasť sociálnych vecí.” Zrušením zariadenia alebo znížením jeho kapacít podľa Rašiho dôjde v zimných mesiacoch k zníženiu pobytových sociálnych služieb v Košiciach.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali