Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť schválili programové priority vlády

Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť schválili programové priority vlády

Bratislava 15. marca 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Výsledok rokovaní je podľa Roberta Fica prienikom programov a priorít týchto politických subjektov

Predstavitelia strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť sa dohodli na programových prioritách novej vlády. Oznámili to dnes po rokovaní trojčlenných delegácií. Lídri by teraz mali hovoriť o personálnych otázkach.

Reklama
Na snímke sprava predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico, predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, predseda strany Most-Híd Béla Bugár a predseda strany #Sieť Radoslav Procházka
Na snímke sprava predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico, predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, predseda strany Most-Híd Béla Bugár a predseda strany #Sieť Radoslav Procházka

“Štyria predsedovia podpísali programové priority na roky 2016 až 2020, ktoré môžu tvoriť základ programového vyhlásenia vlády. Výsledok je prienikom programov a priorít týchto politických subjektov. Je to výborný základ pre vypracovanie prípadného vládneho programu,” povedal líder Smeru-SD Robert Fico.

Zároveň vyzval médiá a kritizujúcich politikov, aby nespochybňovali demokratické spôsoby vytvárania nového vládneho kabinetu a väčšiny v NR SR. “Je tu seriózny záujem štyroch subjektov pokračovať v ďalších rozhovoroch a pristúpiť tak k vytvoreniu stabilnej vlády a väčšiny v parlamente. Náš postup je štandardný a demokratický a odmietam akékoľvek spôsoby strašenia, ohovárania a až podnecovania k určitým prejavom nespokojnosti až nenávisti voči tomu, čo robíme,” zdôraznil Fico.

Reklama

Šéf SNS Andrej Danko ubezpečil voličov SNS, že strana ich podpisom programových priorít nezradila. “Takmer neexistuje bod, ktorý by sa nám nepodarilo presadiť. S úžasom som pozeral, ako sú spochybňované ústavné postupy. Vidím, že koalícia je traumou pre ľudí, ktorí nechcú riadiť štát,” odkázal kritikom.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár tvrdí, že tieto štyri strany sa postavili čelom k zodpovednosti, ktorú získali vo voľbách. “Tá hovorí aj o tom, aby sme nepripustili predčasné voľby, zastabilizovali štát a aby sa v budúcich voľbách nedostali do NR SR extrémistické sily. Toto je naša zodpovednosť. Som rád, že sme sa dohodli na programových prioritách.

Líder #Siete Radoslav Procházka považoval za dôležité dospieť k zreteľnému rozdielu v porovnaní s doterajšími vládami. Preto sme sa okrem vlajkovej lode, teda hmotná zodpovednosť politikov a zákaz schránkových firiem, usilovali o tri veci – podpora zanedbaných regiónov, ochrana a rozvoj strednej vrstvy a dosiahnutie reálnej účasti opozície na kontrole výkonnej moci, a to najmä v zdravotníctve. “To, že sme to presadili, je pre #Sieť dobrým dôvodom si myslieť, že naša prípadná účasť na vláde národnej dohody prinesie úžitok,” uzavrel.

Na Úrade vlády SR, podobne ako v pondelok (14.3.), rokujú za Smer-SD Robert Fico, Robert Kaliňák a Marek Maďarič, SNS reprezentujú Andrej Danko, Jaroslav Paška a Anton Hrnko, Most-Híd Béla Bugár, Lucia Žitňanská a László Solymos a #Sieť Radoslav Procházka, Andrej Hrnčiar a Tomáš Stoklasa.

 

Reklama

Priority, na ktorých sa štyria lídri pri vytváraní programu dohodli

Štyria lídri sa zároveň dohodli, že do školstva by malo ísť výrazne viac verejných investícií a zároveň by malo prejsť zásadnými vnútornými zmenami systému.

Zhodli sa aj na tom, že k tvorbe programového vyhlásenia vlády prizvú aj zástupcov pracovníkov školstva. Prijatá by mala byť tiež dlhodobá koncepcia obsahu výchovy a vzdelávania. Plánujú hľadať aj nové zdroje financovania športu a kultúry, pri čom by chceli využiť súkromné zdroje.

Strany sa dohodli aj na skvalitňovaní systému duálneho vzdelávania, zvýšení podpory pre obnovu národných kultúrnych pamiatok. V neposlednom rade chcú posilniť občiansku výchovu proti extrémizmu a totalitným režimom.

Zároveň sa dohodli aj na to, že opozícia by mohla mať zastúpenie v kontrolných orgánoch štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne a v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Reklama

Plánujú tiež obmedziť zisk súkromných zdravotných poisťovní a viditeľne posunúť kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Malo by sa tiež transparentnejšie nakladať s verejnými zdrojmi. Čakacie doby na zdravotné a ošetrovateľské výkony by mali byť kratšie a mali by sa tiež zaviesť prehľadné pravidlá pri platbách pacientov. Strany sa dohodli aj na zavedení systému DRG v plnom rozsahu a na plnej aplikácii systému e-Health.

Jedným z bodov, na ktorom sa štyria predsedovia dohodli je účinný protischránkový zákon, otvorené vládnutie, snaha presadiť ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ale aj vymedzenie politických nominácií a profesionalizácia štátnej správy.

voriaca sa vláda chce tiež vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb nakladajúcich s verejnými zdrojmi. Zákonom plánuje upraviť zákaz poskytovania a prijímania neetických výhod, chce tiež zdokonaliť a rozšíriť systém povinného zverejňovania zmlúv. Mieni zároveň začleniť iniciatívu “Rule of Law” do programového vyhlásenia vlády.

Pri návrhoch zákonov by sa mohla po novom uvádzať aj protikorupčná doložka. Zároveň by sa mala posilniť ochrana verejného záujmu v záväzkovo-právnych vzťahoch.

Avizujú tiež zvýšenie verejnej kontroly justície, od výberu cez hodnotenie až po disciplinárne konanie sudcov.  V kapitole polícia a súdy hovoria aj o posilnení občianskeho prvku v Súdnej rade SR.

Štvorica strán chce ďalej zvýšiť osobnú zodpovednosť za rozhodovanie sudcov, zaviesť zásadné opatrenia na zvýšenie efektívnosti súdov s cieľom zrýchliť súdne konania, presadiť ústavný zákon o tvorbe Ústavného súdu SR a pripraviť nový zákon o spravodajských službách.

Lídri medzi priority zaradili aj inštitucionálne posilnenie nezávislosti kontroly činnosti ozbrojených zborov, posilnenie parlamentnej kontroly menovania policajného prezidenta a obmedzenie možnosti jeho odvolania na zákonom stanovené dôvody.

Financovanie menšinových kultúr by mal riešiť nový fond. Málotriedky by mohli byť zachované a slovenčina by sa na menšinových školách mohla vyučovať inak ako doteraz.

Zhodli sa aj na tom, že Slovensko by malo pokračovať v proeurópskej a proatlantickej orientácii. Štvorlístok je za silnejšie postavenie národných parlamentov v rámci EÚ. Zhoduje sa aj na tom, že slovenské predsedníctvo v Rade EÚ by malo prebehnúť dôstojne a úspešne.

Aktualizovať by sa mala bezpečnostná a obranná stratégia Slovenska. Krajina by tiež mala posilniť starostlivosť o zahraničných Slovákov.

Reklama

Budúca vláda chce tiež pokračovať v protipovodňových opatreniach, ako aj v opatreniach na zabezpečenie splnenia záväzkov v oblasti klimatických zmien. Sprehľadniť by sa mali pravidlá pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali