Fico predstavil 2. sociálny balíček, má stáť 200 miliónov eur

Fico predstavil 2. sociálny balíček, má stáť 200 miliónov eur

Bratislava 23. mája 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Druhý sociálny balíček počíta so znížením DPH na základné potraviny, či zvýšením minimálnej mzdy

Prvý sociálny balíček podľa premiéra nemal negatívny vplyv na deficit či verejný dlh. “Bol krytý z efektívneho výberu daní a efektívneho boja s daňovými únikmi. Nebol spojený so žiadnym zvyšovaním daní a odvodov a neboli naň použité žiadne príjmy z predaja štátneho majetku a nemá žiadny finančný vzťah k otvoreniu 2. dôchodkového piliera. Presne tieto isté pravidlá sa budú vzťahovať aj na druhý sociálny balíček,” upozornil premiér.

Reklama
Na snímke zľava predseda strany SMER-SD Robert Fico a podpredseda strany SMER-SD Peter Pellegrini
Na snímke zľava predseda strany SMER-SD Robert Fico a podpredseda strany SMER-SD Peter Pellegrini

Balíček obsahuje zvýšenie minimálnej mzdy tak, aby sa priblížila k hranici 400 eur, zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) od 1. januára 2016 na 10 % na vybrané základné potraviny, akými sú čerstvé mäso, mlieko, maslo a chlieb, zníženie doplatku na lieky pre deti a dôchodcov, či obnovu spoločných priestorov nemocníc. “Maximálny cenový strop doplatkov za lieky sa pre dôchodcov nad 62 rokov zníži zo 42 eur na 25 eur štvrťročne a pre deti do 6 rokov sa zavedie cenový strop 8 eur štvrťročne,” priblížil premiér.

Smer-SD má tiež záujem zvýšiť podporu rodín a pomôcť regiónom s vysokou mierou nezamestnanosti. “Pre regióny s mierou nezamestnanosti nad 20 % bude zákonom vytvorený automatický mechanizmus nárokovateľnej podpory týchto regiónov formou zvýhodnenia verejných aj súkromných investícií, budovania cestnej a lokálnej infraštruktúry, podpory zamestnávania, umiestňovania verejných inštitúcií a iných foriem motivácie investovať v týchto regiónoch, zamestnávať a zamestnať sa,” priblížil Fico.

Reklama

Ďalšími opatreniami sú zvýšenie materskej dávky, zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa do 3 rokov zo súčasnej úrovne 230 eur do úrovne 280 eur. Premiér oznámil aj rozšírenie kapacít materských škôl a výstavbu základných škôl modulového typu. “Dávka na materskej dovolenke bude zvýšená zo súčasných 65 % príjmu poberaného pred nástupom na materskú dovolenku na úroveň 70 % tohto príjmu,” doplnil premiér s tým, že tieto opatrenia by mali podporiť zvýšenie zamestnanosti matiek.

Vláda Roberta Fica plánuje poskytovať rodinám aj príspevok pre deti na školy v prírode a lyžiarske kurzy, chce tiež dotovať pobyty pre sociálne slabšie rodiny v štátnych zariadeniach. To znamená, že na základe údajov úradov práce vláda plánuje ročne vybrať 20.000 ľudí zo sociálne slabších rodín, ktorým štát poskytne zadarmo víkendové alebo týždňové pobyty s plnou penziou v štátnych ubytovacích zariadeniach na Slovensku

Ďalším opatrením z balíčka je rekonštrukcia nemocníc. “Štát vyčlení financie na rekonštrukcie vstupných, sociálnych a iných spoločných priestorov 13 štátnych nemocníc, s cieľom zvýšenia pohodlia, hygienického štandardu a celkového komfortu pacientov pri ich návšteve,” avizoval premiér.

Vládna strana má v pláne zaviesť aj príspevky, akými sú napríklad príspevok na zatepľovanie domov a energetické investície v bytovkách, príspevok pre domácnosti na ekologické zdroje energie, taktiež chce zaviesť lacný bankový účet. Banky by toto opatrenie malo stáť 70 miliónov eur. Podľa návrhu každý občan na Slovensku by tak mal mať nárok na jeden bankový účet s výhodnými podmienkami za výhodnú cenu. Ľudia s najnižšími príjmami by ho mali mať zadarmo a väčšina ľudí by mala za takýto účet platiť maximálne tri eurá mesačne. “Takýto účet by mal mať každý iba jeden,” doplnil premiér.

Súčasťou balíčka je aj opatrenie, ktorým sa má zmeniť platba dane z pridanej hodnoty (DPH) medzi dodávateľmi v stavebníctve. Ako uviedol Fico, cieľom tohto opatrenia je zabrániť tomu, aby malé a stredné podniky ako dodávatelia v stavebníctve nedoplácali na neplatiacich odberateľov. Povinnosť uhradiť štátu DPH v tomto sektore tak má byť presunutá medzi platiteľmi DPH z dodávateľov na odberateľov. DPH štátu má teda odviesť až posledná firma v reťazci.

Reklama

 

V sociálnom balíčku by sa mali nachádzať aj investície týkajúce sa zatepľovania rodinných domov

Vládna strana Smer-SD predstaví dnes po rokovaní Snemu v Bratislave druhý sociálny balíček. Mal by podporiť mladé rodiny aj niektoré oblasti hospodárstva, napríklad cestovný ruch. Mali by v ňom byť opatrenia aj na podporu hospodárskeho rastu.

Na snímke predseda vlády Robert Fico (v popredí)
Na snímke predseda vlády Robert Fico (v popredí)

Balík bude podľa predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) obsahovať aj projekty, ktoré majú naďalej podporovať hospodársky rast Slovenska. Pôjde napríklad o investície do zatepľovania rodinných domov. V balíku by sa malo objaviť tiež zníženie dane z pridanej hodnoty na potraviny či zvýšenie minimálnej mzdy.

Pôvodne sa hovorilo aj o tom, že k vlakom zadarmo by sa mali vďaka druhému sociálnemu balíku pridať aj lacnejšie autobusy. Napokon sa však v balíčku objaviť nemajú. Komplexné nové riešenie autobusovej a vlakovej dopravy predstaví vládna strana Smer-SD až v treťom sociálnom balíčku. Ten má byť známy začiatkom roka 2016. Premiér avizoval iné prekvapenia.

Reklama

Druhý sociálny balíček reaguje na pokračujúci hospodársky rast. Slovensko je totiž podľa premiéra krajina, ktorá je dobre rozbehnutá. “Máme povinnosť podeliť sa o tieto čísla s verejnosťou,” uviedol predseda vlády.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali