Konšpirátor Smatana v podstate neklame, len to má celé prehodené

Konšpirátor Smatana v podstate neklame, len to má celé prehodené

Bratislava 5. júna 2016 (HSP/Foto:Screenshot:video tyzden.sk)

 

Kontroverzný aktivista, bývalý poradca premiérky Slovenskej republiky Ivety Radičovej a stredoškolský učiteľ Juraj Smatana, známy ako “lovec konšpirátorov”, sa už dlhšiu dobu venuje očierňovaniu médií, ktoré sa vymykajú hlavnému prúdu, politickej korektnosti a západnej propagande 

Juraj Smatana však v svojich konšpiračných orgiách nepoľavil a šiel do trojky pod lampu zo známym amerikanofilným redaktorom a moderátorom Štefanom Hríbom a s Českým podobne zmýšľajúcim "normalizátorom" Ondřejom Kundrom
Juraj Smatana však v svojich konšpiračných orgiách nepoľavil a šiel do trojky pod lampu zo známym amerikanofilným redaktorom a moderátorom Štefanom Hríbom a s Českým podobne zmýšľajúcim “normalizátorom” Ondřejom Kundrom

Tento proamerický aktivista s kolegami dokonca vytvoril na stránke “konspiratori.sk ” zoznam údajných “konšpiračných webov”, v ktorom vyzýva de facto na ich finančnú likvidáciu: “Ochráňte svoju značku pred spojením so sporným obsahom. Sme verejná databáza webových stránok s neserióznym, klamlivým, podvodným, konšpiračným alebo propagandistickým obsahom. Pomôžeme vám zabrániť tomu, aby sa vaša reklama zobrazovala na weboch, ktoré môžu poškodiť vašu reputáciu.”

Reklama

Alternatívne weby sú často robené, ako sa hovorí “na kolene”, z dôvodu nízkych rozpočtov, pretože ich nevlastnia nedotujú žiadni oligarchovia ani finančné skupiny, ako je to v prípade mainstreamových médií a aj z toho mála, čo alternatívci zarobia cez reklamné banery, im Juraj Smatana a jemu podobní tlakom na reklamných inzerentov chcú ubrať. V niektorých prípadoch môže dôjsť ku krachu a západná propaganda sa bude len tešiť. Tomu nasvedčuje aj fakt, že medzi “odbornou komisiou” na stránke konspiratori.sk sú aj redaktori kontroverzného denníka SME a extrémistického Denníka N a ich rôzni spolupracovníci, teda to má príznaky likvidácie konkurencie. Takéto normalizačné praktiky by v demokratickej krajine nemali mať miesto.

Úsmevné ale je, že tento kritik “konšpiračných teórií”, Juraj Smatana, na svojom FB profile najnovšie zdieľal konšpiračnú teóriu z dielne mainstreamového webu aktuality.sk s názvom “Slovákov čaká nová vlna proruskej propagandy, trollovia pritvrdia cez naše predsedníctvo”.

Reklama
Juraj Smatana na svojom FB profile najnovšie zdieľal konšpiračnú teóriu z dielne mainstreamového webu aktuality.sk s názvom " Slovákov čaká nová vlna proruskej propagandy, trollovia pritvrdia cez naše predsedníctvo"
Juraj Smatana na svojom FB profile najnovšie zdieľal konšpiračnú teóriu z dielne mainstreamového webu aktuality.sk s názvom ” Slovákov čaká nová vlna proruskej propagandy, trollovia pritvrdia cez naše predsedníctvo”

V konšpiračnom článku citujú aj zástupcu pochybnej mimovládky s názvom Think-thank Evropské hodnoty, ktorý prirovnáva údajnú “Ruskú propagandu” k Islamistickej.

Český “expert” tiež upozorňuje, že na šírení proruskej propagandy sa nezriedka podieľajú aj politické špičky oboch krajín. A niekedy aj na tých najvyšších poschodiach politickej pyramídy.

V konšpiračnom článku sa uvádza, že údajní trollovia zaútočili aj na profil ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka.

Juraj Smatana však v svojich konšpiračných orgiách nepoľavil a šiel do relácie pod lampu so známym amerikanofilným redaktorom a moderátorom Štefanom Hríbom a s českým podobne zmýšľajúcim “normalizátorom” Ondřejom Kundrom. Všetci traja si to “rozdali” s témou “Kto tu klame za Ruské peniaze?”, viac TU.

V jednostrannej a neobjektívnej debate hovorili o údajnej Ruskej propagande, o tom, že Kremeľ to tu všetko platí, o Putinových špiónoch rozmiestených po celom Česku a Slovensku a možno by skončili aj pri iluminátoch, ufónoch a kruhoch v obilí, keby Števko nezhasol už povestnú lampu.

Reklama

Je svojrázny aktivista Juraj Smatana hoden byť nazývaný “lovcom konšpirátorov”, keď stále básni o údajnej, a keď, tak už ozaj tak minimálne verejnosti dostupnej Ruskej propagande, prehliadajúc propagandu západnú, ktorej je v mainstreame požehnane, a keď sám sa podieľa na neobjektívnej, propagandistickej relácii odohrávajúcej sa pod lampou, dokonca sám na svojom facebookovom profile zdieľa jasné hoaxy a konšpirácie z dielne mainstreamu?

Má človek, ktorý je sám konšpirátor, morálne právo obviňovať alternatívne média zo šírenia konšpirácií?

Samuel Gdovin

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali