Slovensko zvíťazilo v rakúskom Welse nad Gruzínskom 3:1

Slovensko zvíťazilo v rakúskom Welse nad Gruzínskom 3:1

Wels 27. mája 2016 AKTUALIZOVANÉ  (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Strojcami troch gólov boli Adam Nemec a Adam Zreľák

Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v piatok v rakúskom Welse nad Gruzínskom 3:1 po dvoch góloch Adama Nemca a jednom Adama Zreľáka. Pre zverencov trénera Jána Kozáka to bola prvá z troch prípravných konfrontácií pred EURO vo Francúzsku. V nedeľu 29. mája ich čakajú v Augsburgu majstri sveta Nemci, v sobotu 4. júna potom v generálke na šampionát v Trnave Severní Íri. Medzitým kouč SR oznámi konečnú nomináciu na turnaj (30. mája v Senci).

Reklama
Na snímke druhý zľava Adam Zreľák (Slovensko) sa raduje z gólu so spoluhráčom Korelom Salátom (vpravo)
Na snímke druhý zľava Adam Zreľák (Slovensko) sa raduje z gólu so spoluhráčom Korelom Salátom (vpravo)

Keďže Kozák do základnej zostavy nasadil najmä mladíkov, neprišlo ani ku očakávanej konfrontácii otca so synom, resp. trénera Gruzíncov Vladimíra Weissa staršieho s Vladimírom Weissom mladším. “Silnejšia” zostava s kapitánom Martinom Škrtelom či špílmachrom Marekom Hamšíkom by mala nastúpiť až v nedeľu.

Debut v najcennejšom drese zaznamenali obranca Milan Škriniar a stredopoliar Matúš Bero. Kapitánsku pásku mal na ruke skúsený brankár Ján Mucha, ktorý ju po vystriedaní Jánom Novotom v 62. minúte odovzdal Viktorovi Pečovskému. Pre Slovákov to bol tretí oficiálny zápas v roku 2016, predtým v dueloch s Lotyšskom a v Írsku uhrali remízy 0:0, resp. 2:2. V reprezentačnom tíme nováčika na ME už je naspäť aj Miroslav Stoch, ktorý sa po smutnej udalosti v rodine v piatok opäť pridal k spoluhráčom na sústredení v Rakúsku.

Reklama

Slováci sa zoznamovali s krásnym trávnikom na útulnom novom štadióniku miestneho štvrtoligistu FC Wels asi štyri minútky, potom predviedli prvú ucelenú akciu a z prvej strely v zápase otvorili skóre. Bero pekne vysunul Nemca, ktorý rutinérsky vedľa gruzínskeho brankára nezaváhal. Prekvapujúco to bolo zo strany favorita v prvom polčase všetko, hco loptu mal v držaní viac a viac sa hralo aj na polke Gruzíncov. Hra mala vlažné tempo, hráči akoby sa báli zranení a nebojovali naplno o miestenky na šampionát. V závere polčasu to vyprovokovalo aj trénera Kozáka, ktorý vyšiel ku čiare a hlasno zverencom udeľoval pokyny. Hra mala na oboch stranách dosť nepresností, hoci oveľa viac chybovali Gruzínci.

Za zmienku stáli len strela Saba v 38. minúte, ktorú gólman outsidera vyrazil, resp. v 44. minúte strela Bera nad. Hráči kouča Vladimíra Weissa mali jeden náznak, v 9. minúte po chybe Greguša vnikal do otvoreného priestoru Qazaišvili, ale slovenská obrana na dvakrát jeho aktivitu zblokovala na roh.

Gruzínci naskočili do druhého dejstva aktívnejšie. V 54. minúte tesne minul z priameho kopu z ideálnej parkety asi z 20 metrov Okriašvili. Slováci ale odpovedali opäť gólovo, v 56. minúte pekne nacentroval do šestnástky Tesák a hlavička Nemca bola perfektne umiestnená do pravého horného rohu bránky. Gruzínci ale stále hrozili, v 63. minúte striedajúci Novota len pár sekúnd po príchode na ihrisko vyrazil nebezpečný pokus Okriašviliho a ďalšia strela Kvilitaiau bola nepresná. V 70. minúte už na 3:0 zvýšil Adam Zreľák, ktorý z priameho kopu z uhla nachytal zatočenou loptou brankára Revišviliho. Gruzínci okamžite zareagovali, stredom prešiel Kenia a klasickým “špicákom” k tyči prekonal Novotu. Skóre sa už nezmenilo, hoci v 87. minúte vyzval Novotu k dobrému zákroku Kašia.

 

Výsledky prípravného zápasu Slovensko – Gruzínsko 3:1 (1:0)
Góly: 5. a 56. Nemec, 70. Zreľák – 71. Kenia, rozhodoval: Drachta (Rak.), 782 divákov.

Reklama

Zostavy a striedania počas zápasu:
Slovensko: Mucha (62. Novota) – Gyömbér, Saláta, Škriniar, Tesák – Pečovský, Greguš (86. Švento) – Sabo (66. Šesták), Bero (79. Hrošovský), Zreľák – Nemec (70. Ďuriš)
Gruzínsko: Revišvili – Kakabadze, Kvirkvelia, Kašia, Navaloski (65. Dvali) – Kvekveskiri, Čanturišvili (46. Amisulašvili) – Qazaišvili (78. Jigauri), Kobachidze (46. Kvilitaia), Okriašvili – Mčedlidze (46. Kenia)

 

Prinášame reakcie hráčov po zápase:

Ján Kozák, tréner SR: “Výsledkovo je to super. Herne prvý polčas v poriadku, druhý slabší. Rozmýšľal som už pred týmto zápasom, ako to bude v Nemecku. Tam dostanú šancu ďalší. Teraz som chcel dať šancu chlapcom v dlhšom časovom úseku. Aby sme všetci zistili ako sme na tom. Mladí chlapci sú tu, ukázali sa. Ale som už dosť starý na to aby som povedal, že mi zamotali hlavu.”

Vladimír Weiss, tréner Gruzínska: “Z našej strany zlý zápas. Slováci nás prehrali fyzicky. Sú lepšie pripravení ako my. Boli organizovanejší v prvej časti hry, v polke som prestriedal, prišlo viac agresivity v strede poľa. Dostali sme lacné góly. Hoci Adam dal krásny druhý gól, ten tretí bol smiešny z našej strany, nepokryli sme tyč a ani brankár nereagoval. Snaha bola, ale to na veľký futbal nestačí. Na to nás ale angažovali, aby sme pracovali.”

Reklama

Adam Zreľák, autor gólu SR: “Mali sme štandardku a tie som mal zahrávať ja. Zakričal som na Kornela, aby išiel na prednú tyč a napálil som to tam. Kornel to netrafil, zmiatol obrancu i brankára a padlo to dnu. Som rád.”

Adam Nemec, autor dvoch gólov SR: “Nastúpili sme prvýkrát v takejto zostave, nebolo to jednoduché. Pár akcií bolo podarených. Od Bera som dostal výbornú prihrávku. Už predtým mi tam dával dobrú prihrávku, to tam ešte nepadlo. Potom to už vyšlo.”

Matúš Bero, stredopoliar SR: “Ukázali sme pevnú defenzívu, hoci aj oni mali šance, ale to má každý súper. Moja šanca bola dnes, ja som sa ju snažil využiť čo najlepšie. To je pre mňa to najdôležitejšie, že som ju dostal a chcel som to chytiť do svojich rúk a využiť to čo najlepšie. Pocity mám zmiešané. Viem, že som urobil aj dobré veci, ale mal som tam aj zbytočné straty lopty a veci, čo som nedotiahol do konca.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali