Slovenskí hokejoví rozhodcovia majú stále cveng – Poslednými mohykánmi z pod Tatier je dvojica medzinárodných rozhodcov Jozef Kubuš z Vysokých Tatier a Vladimír Snášel z Popradu

Slovenskí hokejoví rozhodcovia majú stále cveng – Poslednými mohykánmi z pod Tatier je dvojica medzinárodných rozhodcov Jozef Kubuš z Vysokých Tatier a Vladimír Snášel z Popradu

Banská Bystrica 20.februára 2017 (HSP/Foto: Gabriela Ganzová)

 

Zimný šport je špecificky hlavne pod Vysokými Tatrami. Medzi tie najpopulárnejšie kolektívne športy patrí ľadový hokej, ktorý má v Poprade už vyše 80-ročnú bohatú históriu. Po Spenglerovom pohári vo švajčiarskom Davose má popradský „Tatranský pohár“ druhú najdlhšiu životnosť v hokejovej Európe. Aj keď nejde o hviezdne obsadenie mužstiev tradícia je zachovaná každým rokom a dôležité je že sa nevytratil z hokejovej mapy.

Vladimír Snášel má hokejovú kariéru medzinárodného rozhodcu pred sebou, pretože má iba 30 rokov a k tomu aj potrebnú dlhoročnú rozhodcovskú prax, ktorá však mnohým rozhodcom chýba.

Ďalšou osobitnou kapitolou je aj dlhoročná činnosť vysoko kvalitných hokejových rozhodcov z Popradu a jeho blízkeho okolia v najvyšších hokejových súťažiach, ktoré siahajú ešte do čias Československa, kedy dlhé roky úspešne fungovala dvojica čiarových rozhodcov Ján MACHO a František MARTINKO dnes už 81-ročný.  Okrem toho vo Federálnej hokejovej lige v 80 až 90 tých rokoch minulého storočia patril k československej hokejovej špičke medzi hlavnými rozhodcami Anton DANKO z Popradu, ktorý neskôr po skončení aktívnej činnosti pôsobil ako primátor mesta Poprad 12 rokov a taktiež vykonával aj funkciu prezidenta popradského hokejového klubu HC ŠKP Poprad. Potom ako Poprad nešťastne podľahol v sezóne 2005/2006 hokejistom zo Žiliny skončila jeho dobrovoľná činnosť v prospech popradského ľadového hokeja a z diania popradského hokeja sa vytratil celkom…

Reklama

Vráťme sa však ďalej k myšlienke propagácie hokejových rozhodcov, ktorí ďalej v Poprade vyrastali a rastú ďalej aj teraz pri horšej ekonomickej situácii na Slovensku. Ďalšími pokračovateľmi vysokého štandardu výkonnosti rozhodcov bola ďalšia dvojica vekovo mladších rozhodcov Vladimír MARTINKO (roč.narodenia 1963)  a Jaroslav MARUŠIN (roč.narodenia 1959), ktorí to najskôr skúsili vo dvojici ako čiaroví rozhodcovia, ale neskôr sa presadili aj ako hlavní rozhodcovia či už v Slovenskej hokejovej lige, ale tiež v spomínanej dvojici na čiare vo Federálnej hokejovej lige. Potom ako znova začali fungovať samostatne SZĽH a Český hokejový zväz obaja pôsobili vo funkcii hlavných rozhodcov a v súčasnosti ich môžeme registrovať obidvoch  ako  video rozhodcov v hokejovej Tipsort lige.

Poslednou kapitolou je súčasnosť, kedy aj dnes má okres Poprad v najvyššej hokejovej súťaži dvoch špičkových rozhodcov Jozef KUBUŠ  z Vysokých Tatier, ktorý už nechýbal na poslednom svetovom šampionáte A kategórie pred rokom, dvomi a tohto roku na jeho prelome si úspešne počínal aj na MS 20-roční v Kanade. Jeho skvelé výsledky na tomto mládežníckom svetovom šampionáte za veľkou mlákou by mali byť aj zároveň delegačkou na blížiace sa MS 2017 (Kolín nad Rýnom – Nemecko, Paríž – Francúzsko) v termíne 5. – 21.5.2017.   Posledným  mohykánom s píšťalkou je Vladimír SNÁŠEL z Popradu, ktorý nedávno úspešne pôsobil na nedávnej XXVIII. SZU v Kazachstane v úlohe hlavného rozhodcu spolu s Tomášom REGECOM (Sp.Nová Ves) s čiarovým rozhodcom a observerom Petrom ORSZÁGOM z Košíc.

Reklama

V týchto dňoch sa naplno opäť rozbehla najvyššia hokejová súťaž Tipsport liga sme Vladimíra SNÁŠELA z Popradu oslovili a opýtali sme sa ho ako sa mu účinkovanie na svetovej zimnej univerziáde 2017 vydarilo, na čo zareagoval a pohotovo aj ihneď odpovedal : „Kedže v októbri 2016 som už pôsobil ako hlavný rozhodca v 2.kole Kontinentálneho pohára v španielskej Jace, tak som nemal nejakú trému ako nováčik s píšťalkou. Prvý zápas som mal hneď USA – Kanada (úroveň neskutočne vysoká, takže veľmi dobré spomienky). Celkom som rozhodoval až osem stretnutí. Nakoniec som mal ešte zápas o bronz Česko – Kanada.“

Patríte ako 30-ročný  k tým mladým perspektívnym rozhodcom takže, čo by ste ešte chcel v ľadovom hokeji ako rozhodca dosiahnuť ?

Hlavné je vždy zdravie a pokiaľ toto bude slúžiť pôjdem od sezóny na sezónu a výsledky sa musia neskôr  dostaviť samé. V tomto roku je to už moja 15-stá sezóna, z ktorej sú tri posledné v úlohe hlavného rozhodcu. Predtým som 12 sezón pôsobil ako čiarový rozhodca.

Záverom je potrebné povedať, že tak Jozef KUBUŠ, ale aj Vladimír SNÁŠEL patria v súčasnosti k slovenskej rozhodcovskej špičke a do ďalšej rozhodcovskej činnosti im poprajme veľa úspechov nielen na ľadovej ploche, ale aj mimo nej.

Jozef  Cvajniga

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:20

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken upozornil na naliehavú potrebu schválenia ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu v americkom Kongrese. Spravil tak počas stretnutia so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom.

Antony Blinken, Dmytro Kuleba stretnutie Rady NATO - Ukrajina
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
13:19

Ukrajina oznámila, že jej sily zasiahli ruské vojenské letisko na Krymskom polostrove, ktorý Moskva nezákonne anektovala v roku 2014.

13:19

Kremeľ uviedol, že ďalší americký balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na bojisku.

12:54

Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri zemetrasení na juhozápade Japonska. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody a malé zosuvy pôdy. Uviedli to miestne úrady.

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali