Slovan Bratislava – Sparta Praha 0:3. Duel zatienila vojna na tribúnach

Slovan Bratislava – Sparta Praha 0:3. Duel zatienila vojna na tribúnach

Bratislava 24. októbra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Slovan čaká na víťazstvo už osem zápasov

Futbalisti Slovana Bratislava sa ani v treťom vystúpení v I-skupine Európskej ligy UEFA 2014/2015 nedočkali bodového zisku, keď vo štvrtkovom dueli prehrali na Pasienkoch s pražskou Spartou 0:3. Úvodné dva góly hostí prišli v krátkom slede po zmene strán, najskôr v 56. minúte otvoril skóre David Lafata a o päť minút neskôr zvýšil na 2:0 Tiémoko Konaté. V 81. minúte spečatil triumf českého majstra v postfederálnom derby Ladislav Krejčí.

Reklama
Na snímke hráč Slovana Bratislava Kristián Kolčák (vpravo) a hráč Sparty Tiémoko Konaté v zápase skupinovej fázy Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha

Neúspešný debut na lavičke slovenského šampióna si odkrútil Jozef Chovanec, ktorý vo funkcii po sérii zahanbujúcich výsledkov nahradil krajana Františka Straku. Slovan čaká na víťazstvo už osem zápasov, naposledy sa tešil z triumfu 10. septembra v zápase Slovnaft Cupu proti Modranke (5:1).

Zápas Slovana so Spartou v 42. minúte hlavný rozhodca prerušil po tom, ako desiatka agresívnych fanúšikov hostí strhla oplotenie na svojom sektore a napadla divákov na susednej tribúne. Keďže bola narušená bezpečnosť aktérov stretnutia, hráči na pokyn rozhodcu odišli do útrob štadióna a polčas sa dohral až po 40-minútovom prerušení.

Reklama

V druhom súboji 3. kola I-skupiny SSC Neapol prehral s domácim Young Boys Bern 0:2. Slovan a Sparta proti sebe nastúpia v 4. kole EL, duel na Letnej v českej metropole je na programe vo štvrtok 6. novembra o 21.05 SEČ.

Do federálneho derby poviedol Slovan bývalý dlhoročný hráč Sparty Jozef Chovanec, ktorý však na svoju “srdcovku” neušil účinnú taktiku. Úvod zápasu sa niesol v obojstranne opatrnom tempe, ani jedno mužstvo si nevytvorilo gólovú šancu. Až na konci 20. minúty predviedli sparťania prvú peknú kombinačnú akciu a hneď z nej mohlo zahrmieť. Center Krejčího na zadnú žrď vrátil Lafata do gólovej šance Costovi, ktorý však z troch metrov hlavičkoval len do brvna a lopta sa odrazila tesne pred bránkovú čiaru. Hostia postupne zvyšovali obrátky a získali prevahu v strede poľa, vzadu boli kompaktní a Slovan sa v útoku vinou nepresných centrov nedostal prakticky k ničomu. V 36. minúte napriahol z 25 metrov Grendel, jeho pokus Bičík s prehľadom vytlačil na roh. Nezáživný zápas v 42. minúte hlavný rozhodca Strömbergsson zo Švédska prerušil po tom, ako sa desiatka agresívnych fanúšikov Sparty dostala zo svojho sektoru a napadla divákov na susediacej tribúne. Keďže bola narušená bezpečnosť aktérov stretnutia, hráči na pokyn rozhodcu odišli do útrob štadióna a prvý polčas sa dohral až po 40-minútovom prerušení. V prípade opakovania výtržností by bol arbiter nútený duel ukončiť.

Na snímke výtržnosti medzi divákmi počas prerušenia zápasu skupinovej fázy Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha

Slovan vstúpil do druhého polčasu aktívnejšie, ale paradoxne po chybičke v defenzíve pykal. V 56. minúte zoči-voči Pernišovi nezaváhal Lafata a hoci skóroval z evidentného ofsajdu, rozhodca gól uznal – 0:1. Po hodine hry mohli hostia zvýšiť náskok, na center Krejčího bol však Lafata prikrátky. Sparťania po prvom góle ovládli hru, čoho výsledkom bol druhý presný zásah Konatého po nedôraznom bránení Gorosita – 0:2. Sparťania v rýchlom slede rozhodli a zdecimovaného súpera nešetrili, v 74. minúte Dočkalovu strelu vytesnil na roh Perniš a zachránil svoj tím. V 77. minúte ešte mohol vykresať iskierku nádeje Halenár, jeho pokus spoza šestnástky však letel vysoko nad. Tretí klinec do “belasej” rakvy zatĺkol Krejčí po Konatého ukážkovom centri – 0:3.

 

Ohlasy

Reklama

Jozef Chovanec, tréner Slovana (zdroj: RTVS): “Pozitívne dojmy nie sú, prehrali sme, je to sklamanie. Myslím, že vysoké tempo sme nedokázali dobre zvládnuť. My nedostupujeme súpera, lebo nestíhame fyzicky. Potom robíme chyby a inkasujeme góly. Už aj prvý polčas sme mali problémy. Dnes sa hrajú kolmé prihrávky a v pohybe, bude trvať, kým to naši hráči pochopia. Chlapcov som poznal v súboji s ťažkým súperom, to je pre mňa dôležitý materiál. Z toho, čo sa stalo pri prerušení je človeku smutno, futbal sa hrá pre divákov a toto v 21. storočí na štadióny nepatrí.”

Na snímke svetlica vhodená ku kameramanovi z hľadiska fanúšikov Sparty v zápase skupinovej fázy Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha

Vítězslav Lavička, tréner Sparty: “Myslím si, že Slovan ukázal svoju kvalitu a húževnatosť. V prvom polčase bol dobre vzadu sformovaný a našej hre chýbala plynulosť a presnosť v kombinácii, možno aj vinou hrboľatého terénu. Po prestávke sme sa zlepšili a z ofenzívnej kvality sme vyťažili tri dôležité góly. Prerušenie zápasu bolo komplikáciou pre všetkých aktérov a rozumných fanúšikov, ktorí prišli na zápas. Snažili sme sa hráčov udržať v koncentrácii, aj keď naše pocity boli zmiešané. Nevedeli sme, či sa zápas dohrá. Napokon sa hralo, ale incident pokazil renomé oboch klubov, Slovana aj Sparty.”

Igor Žofčák, kapitán Slovana: “Bolo to o prvom góle. Ak by sme ho dali my, možno by nám spadol kameň zo srdca a hlava by bola čistejšia. Bohužiaľ, dali ho oni a bolo to o to ťažšie. Cez nútenú prestávku sme stuhli, ale nebolo to nič príjemné.”

Dušan Perniš, brankár Slovana: “Prvý polčas sme hrali celkom dobre, mali sme aj príležitosti rovnako ako aj v druhom dejstve. Na gól ich však potrebujeme až príliš veľa a v podstate ešte aj z ofsajdu sme inkasovali. Neviem, kde je náš súčasný problém.”

Richard Lásik, stredopoliar Slovana: “Takto sme si to nepredstavovali. Zase nám raz nevyšla premiéra pred novým trénerom. Musíme však ďalej pracovať. Prvý polčas sme ešte udržali, ale potom sme postupne odpadávali. Prehrávali nás vo všetkom. Z toho, čo sa udialo, je mi smutno. Organizácia by mala byť lepšia. Výsledok, aj to čo sa stalo, je hanba.”

Reklama
Na snímke rodič s dieťaťom uteká z ohrozenej zóny počas prerušenia zápasu skupinovej fázy Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha

Pavel Fořt, útočník Slovana (zdroj: RTVS): “Bola tam jedna moja dobrá šanca. Gól by síce už nič nezvrátil, ale aj pre mňa, aj pre tím by bol povzbudením. Musím povedať, že prvý polčas sme hrali celkom dobre a boli sme vyrovnaným súperom Sparte. Možno nám prerušenie uškodilo. V druhom polčase Sparta ukázala kvalitu a už dominovala. Má veľké sebavedomie a potvrdila to gólmi. Takéto výtržnosti na štadióny nepatria. Asi sa niečo podcenilo, veď zápas bol označený ako rizikový.”

David Lafata, útočník Sparty: “Sme radi, že sme vyhrali. Ale to, čo sa stalo, nepatrí na trávnik a už vôbec nie v pohárovej Európe. Nebolo príjemné následne stáť a mrznúť 20 minút niekde vo VIP-priestoroch, potom sa vrátiť a hrať. Bolo to ťažké a aj vietor a terén to komplikovali. Aj preto sme radi, že sme to zvládli.”

 

Európska liga UEFA 2014/2015:

I-skupina:

Slovan Bratislava – Sparta Praha 0:3 (0:0)

Góly: 56. Lafata, 61. Konaté, 81. Krejčí. Rozhodovali: Strömbergsson – Gustavsson, Flink (všetci Švéd.), bez kariet, 6891 divákov.

 

Zostavy a striedania:

Slovan: Perniš – Bagayoko, Gorosito, Kolčák, Čikoš – Lásik – Žofčák, Halenár (79. Fořt), Grendel (76. Hudák), Jablonský (59. Kubík) – Soumah

Reklama

Sparta: Bičík – Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa – Vácha – Konaté, Matějovský (80. Vacek), Dočkal (90.+1 Mareček), Krejčí – Lafata (86. Přikryl)

 

Tabuľka I-skupiny:

1. Young Boys Bern 3 2 0 1 8:3 6

2. Sparta Praha 3 2 0 1 7:4 6

Reklama

3. SSC Neapol 3 2 0 1 5:3 6

4. SLOVAN BRATISLAVA 3 0 0 3 0:10 0

 

“Sparta vyhrala, duel zatienila vojna na tribúnach,” píšu české médiá

Ohlasy českých médií na zápas I-skupiny Európskej ligy UEFA 2014/2015 medzi Slovanom Bratislava a Spartou Praha (0:3):

Reklama

idnes.cz: “Horúca futbalová bitka medzi slovenským a českým šampiónom v Európskej lige vyznela v Bratislave jednoznačne pre hostí. Nebude sa však spomínať len na víťazstvo sparťanských futbalistov, ale predovšetkým na nechutné výtržnosti, kvôli ktorým bol zápas na dlho prerušený. Sparta o výhre 3:0 rozhodla po prestávke.”

sport.cz: “Sparta vezie výhru z Bratislavy, futbal však v prestížnom dueli zatienila vojna na tribúnach”

isport.blesk.cz: “Peklo na Slovane! Kvôli vyčíňaniu fanúšikov Sparta takmer nedohrala.”

Česká televízia: “Sparta zdolala Slovan 3:0. Zápas prerušili potýčky fanúšikov.”

denik.cz: “Sparta si vezie z Bratislavy výhru a hanbu. Duel narušilo vyčíňanie chuligánov.”

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali