Skúšky novej americkej zbrane: Lasery alebo loseri?

Skúšky novej americkej zbrane: Lasery alebo loseri?

Washington 22. júl 2017 (HSP/Sputnik/Foto:YouTube)

 

Americké vojenské námorníctvo vyskúšalo v Perzskom zálive “aktívnu laserovú zbraň” Laws (Laser Weapons System) a zasiahlo neviditeľným lúčom bezpilotné lietadlo. Oficiálny hovorca vojenského námorníctva kapitán prvého stupňa Christopher Well vytýčil univerzálnosť zariadenia, jeho vysokú presnosť a malú “cenu výstrelu”

 

Reklama
Ilustračné foto

Plány vybavenia bojových lodí najnovšou laserovou zbraňou oznámili Američania ešte na jar 2013. A kontraadmirál Matthew Klunder vtedy vyhlásil: “Najnovšie technológie umožňujú vytvárať laserové lúče, ktoré zachytia cieľ a nestratia ho nezávisle od pohybov lodi v podmienkach silného vetra a vlnobitia. Laser bude cieľ rozrezávať ako spájkovacia lampa. Okrem toho môže nová zbraň “oslepovať” fotografické kamery výzvedných lietadiel.” Admirál pravdaže pripustil zníženie efektivity laserovej zbrane pri použití proti rýchlo sa pohybujúcim cieľom – nadzvukovým lietadlám a raketám.

A skutočne, bojový laser má maximálny dosah len vo vzduchoprázdnom priestore a americká vyhlásenia na túto tému vždy sľubujú viac, ako ukazujú výsledky testov. Čitatelia, ktorí si dobre pamätajú školskú fyziku, prijali nový úspech amerického obranného priemyslu skepticky. Experti boli jednomyseľní: podobné systémy zatiaľ neohrozujú bojové lode a lietadlá, laserové delá sú príliš závislé od výkonu generátora a vzdialenosti do cieľa. “Elektrina od menšieho obyčajného generátora”, o ktorej sa zmienil Christopher Well, vyvoláva veľké pochyby – tým skôr, že laserové zariadenie bolo umiestnené na obrovskej transportnej lodi dlhej 173 metrov, s výtlakom cez 16-tisíc ton.

Reklama

Svetelné ilúzie a kolízie

Demonštrácia “superzbraní” v USA sa vždy ukáže byť reklamou, ktorej hlavným cieľom je ospravedlniť obrovské výdavky na ich vývoj, alebo zapôsobiť veľkým dojmom na krajiny tretieho sveta. V terajšom Perzskom zálive je táto akcia adresovaná nesporne Iránu. Čo nás ale čaká v perspektíve?

Systém laserových zbraní (Laws) na transportnom doku USS Ponce bol prvýkrát vyskúšaný v Perzskom zálive v roku 2014 a pokrok od tej doby nie je zrejmý. Dnes nie sú odpovede na celý rad závažných otázok. Aký bol výkon laserového zariadenia? V akej vzdialenosti bol cieľ zasiahnutý? Mal odrazový povlak? Akou rýchlosťou letel? Je vylúčená marketingová mystifikácia?

Prednosťami laserovej zbrane sú rýchlosť a presnosť, možnosť “oslepiť” cieľ, absencia demaskujúcich efektov ako napríklad oheň a dym, pomerne nízke náklady “výstrelu” (ich “zásoba” je obmedzená iba výkonom zdroja energie). Lúč nemá žiadnu hmotnosť a nepotrebuje balistickú korekciu. Prečo teda zručné bojové lasery nevytlačili doteraz tradičné zbrojné systémy?

Kľúčovým nedostatkom je vysoká spotreba energie. A keď sa niekedy objaví kompaktný a nevyčerpateľný zdroj energie, potom nikam nezmizne refrakcia – laserový lúč sa v atmosfére rozširuje a stráca zaostrenie (znižuje sa jeho teplota). Preto vzdialenosť jeho bojového použitia sa obmedzuje na tri až päť kilometrov (dĺžka vlny a iné triky veľkú úlohu nehrajú). A dokonca v tejto vzdialenosti zlé počasie (dážď, hmla) alebo odrazový povlak cieľa (napríklad zrkadlo odráža laserový lúč nezávisle od výkonu) mení superzbraň na neužitočnú hračku.

Reklama

Úplne nezmyselnou vecou sa ukázal byť napríklad americký bojový laser vzdušnej dislokácie, “protiraketový sen” v hodnote 5,3 miliardy dolárov. Projekt bol zrušený nehľadiac na existenciu fungujúceho prototypu YAL-1A rozmiestneného v lietadle Boeing 747-400F. Systém sa vyvíjal pre ničenie balistických rakiet nepriateľa. Laser bol úspešne vyskúšaný, ukázalo sa však, že jeho “dostrel” je pre reálne bojové akcie úplne nedostatočný.

Preteky kilowattov

Nehľadiac na tŕnistú cestu laserového lúča v zemskej atmosfére môžeme predpokladať, že v najbližších rokoch budú taktické laserové zbrane prijaté do výzbroje v niekoľkých krajinách sveta. Trebárs Američania plánujú inštalovať laserové pušky na stíhačky F-35, na lietadlovú loď Gerald R. Ford a na torpédoborce triedy Zumwalt.

Bojové laserové systémy rozpracovávajú vytrvalo britskí, nemeckí, indickí, čínski, japonskí a samozrejme aj ruskí odborníci. Námestník ministra obrany RF Jurij Borisov oznámil v roku 2016 prijatie do výzbroje “jednotlivých vzoriek laserových zbraní”, ktoré môžu byť rozmiestnené na lietadlách, kolesových a pásových bojových vozidlách a tiež na lodiach vojenského námorníctva. Pokračujú skúšky ruského laserového komplexu vzdušnej dislokácie (nosičom je transportné lietadlo Il-76). Laserovú zbraň dostane možno aj najnovšia stíhačka MiG-35.

Laserový systém PRE Nautilus vyvíjali koncom 90. rokov spoločne americkí a izraelskí odborníci. Izrael však z tohto programu vystúpil. Američania využili nahromadené skúsenosti pri projektovaní laserového systému PRO Skyguard (jeho skúšky začali v roku 2008). Neskôr vyvíjali v USA spoločnosti Boeing a BAE Systems nový obranný systém TLS, ktorý mal podľa myšlienky projektantov zasahovať okrídlené rakety, vrtuľníky, lietadlá a hladinové ciele vo vzdialenosti až päť kilometrov. Spoločnosť Lockheed Martin predviedla v roku 2012 kompaktný laserový komplex PVO ADAM pre ničenie bezpilotných lietadiel, delostreleckých granátov, rakiet a mín vo vzdialenosti až päť kilometrov.

Reklama

Mimochodom, staršia ruská nadzvuková protilodná raketa P-700 Granit prelieta toto pásmo laserového ostreľovania približne za šesť sekúnd.

V USA vyskúšali v roku 2013 laserový systém s výkonom 10 kilowattov a údajne ním zostrelili niekoľko min a bezpilotné lietadlo. V tomto roku sa plánovalo vyskúšať zariadenie s výkonom 50 kilowattov. Možno, že do roku 2020 sa objaví aj 100-kilowattový prototyp. Avšak pre ničenie balistických a okrídlených rakiet v atmosfére je potrebný stokrát väčší výkon.

Tak či onak, laserové systémy sa už uplatnili v najrôznejších sférach vedy a techniky (prehrávače kompaktných diskov, meracie prístroje, holografia, chirurgia, obrábanie kovov). A možno, že terajšie “atmosférické” úsilie odborníkov obranného priemyslu budú mať nepredvídateľný užitočný výsledok pre mierových pozemšťanov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali