Škripek je novým podpredsedom Európskeho kresťanského politického hnutia

Škripek je novým podpredsedom Európskeho kresťanského politického hnutia

Bratislava 25. októbra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Európske kresťanské politického hnutie je v Európskom parlamente súčasťou frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov. Branislav Škripek sa ako podpredseda hnutia stal jeho najdôležitejším predstaviteľom v Bruseli a Štrasburgu

Členom predsedníctva a zároveň novým podpredsedom Európskeho kresťanského politického hnutia (ECPM) sa dnes stal slovenský europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO). Zvolili ho účastníci valného zhromaždenia tejto európskej politickej strany, ktorí sa zišli v Bratislave.

Reklama
Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek

ECPM je v Európskom parlamente súčasťou frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), pričom tu má päť europoslancov. Škripek sa ako podpredseda hnutia stal jeho najdôležitejším predstaviteľom v Bruseli a Štrasburgu. Predseda ECPM Peter Östman z Fínska totiž v tohtoročných voľbách neuspel a do europarlamentu sa neprebojoval.

“Veľmi si vážim dôveru členov ECPM, ktorú mi prejavili vo voľbách,“ zdôraznil v ďakovnej reči Branislav Škripek. „Je to pre mňa záväzok napĺňať spoločnú víziu hnutia. Chcem preto podporovať spoluprácu všetkých kresťanských europoslancov naprieč frakciami v Európskom parlamente a krajinami, ktoré zastupujú,“ ozrejmil svoje pôsobenie v hnutí slovenský europoslanec Škripek. Predsednícku radu ECPM tvorí okrem novozvoleného slovenského podpredsedu aj predseda ECPM Peter Östman spolu s ďalšími tromi členmi.

Reklama

„Mojou úlohou bude vytvárať most medzi európskymi politikmi, Európskym parlamentom a výkonnými orgánmi Európskeho kresťanského politického hnutia,“ vysvetlil pre TASR Škripek. Bude tiež prinášať vyhlásenia ECPM k jednotlivým udalostiam na európskej politickej scéne.

Predseda Östman o Škripekovi hovorí: „Jeho aktivity sme sledovali už v čase, keď bol ešte poslancom Národnej rady SR. Oslovil nás jeho životný príbeh a odhodlanie prinášať biblické hodnoty do spoločenského a politického života.” Branislav Škripek o svojom pôsobení vo funkcii: „Do ECPM chcem priniesť nový pohľad z nášho regiónu strednej Európy. Generácie našich obyvateľov žili v režime, kde nám bolo diktované, čo si máme myslieť a čo máme hovoriť. Podobné tendencie dnes sledujeme aj v rámci Európskej únie, napríklad pri vyjadrení kritických názorov na LGBTI aktivitu. V tomto prípade je kritik okamžite označený nálepkou netolerantný alebo homofób.”

ECPM možno z pohľadu Škripeka chápať ako kresťanský myšlienkový think tank, ktorého vízie a náčrty sa členovia snažia prinášať aj do národných parlamentov. Poslanec OĽaNO sa bude usilovať získať spolupracovníkov aj na Slovensku, zatiaľ je v ECPM jediným zástupcom našej krajiny. „Sami ma vyhľadali a ponúkli mi členstvo,“ opísal svoj vstup do hnutia.

Od samotnej frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov sa ECPM odlišuje tým, že ide o kresťanské hnutie zamerané na biblické posolstvo. Čo sa týka novej Európske komisie, Škripek vysvetlil, že budú poukazovať na to, aby rešpektovala a vnímala svoje vlastné limity ohľadom pôsobenia a legislatívy.

„V minulosti sme videli, že komisia bola príliš aktívna a snažila sa zamerať svoj vplyv aj na oblasti mimo rámca svojho pôsobenia,“ uviedol. ECPM tak bude žiadať, aby boli rešpektované práva členských štátov ohľadom legislatívy v oblasti rodinného práva, zdravotnej starostlivosti, či napríklad výchovy.

Reklama

„Chceme priniesť víziu a hľadíme dopredu na Európu, ktorá si hlboko váži ľudský život a jeho vzťahy, kde prekvitajú rodiny a uplatňuje sa náboženská sloboda,“ citoval Škripek vyhlásenie ECPM k súčasnej situácii v Európe.

Desiaty snem ECPM

Desiaty snem ECPM bol vyvrcholením dvojdňovej konferencie s názvom Politika ako poslanie. Na konferencii sa stretli, vzájomne inšpirovali a podporili slovenskí kresťanskí politici a kandidáti do komunálnych volieb s už etablovanými politikmi zo zahraničia. Priestor na prezentáciu dostali aj viaceré slovenské kresťanské aktivity ako napríklad iniciatíva Adoptuj si politika či projekt Kresťania v politike. Konferencie sa zúčastnilo viac ako 100 pozvaných hostí zo Slovenska i zahraničia. Ide o prvé podujatie organizované európskym hnutím ECPM na Slovensku.

ECPM, ktorá sa označuje ako jediná kresťanská európska politická strana, bola založená ešte v roku 2002. Svoje poslanie vidí v zachovávaní ľudskej dôstojnosti ako základu pre politické rozhodovanie, v potrebe uprednostňovať rodinu ako základnú bunku spoločnosti a ekonomiky, či v ochraňovaní slobody viery a svedomia, či zastavení obchodovania s ľuďmi a sexuálneho zneužívania.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali