Skalické dni 2017

Skalické dni 2017

Skalica 25. septembra 2017 (HSP/Foto:Facebook-Skalické dni)

 

Počas víkendu 22. – 24. septembra 2017 sa konal 27. ročník festivalu tradícií hudby, tanca výstav, športových podujatí a zábavy pre všetky vekové kategórie. Mesto Skalica pripravilo v spolupráci s ďalšími organizáciami bohatý program rozličných žánrov, ktorý mohol uspokojiť i tých najnáročnejších účastníkov.

Logo

I keď tento rok mu  veľmi neprialo počasie, ani táto skutočnosť nezaskočila jeho organizátorov, ani tisíce účastníkov, ktorí ho v centre mesta Skalica navštívili s veľkým záujmom. Tento ročník sa niesol v znamení vyvrcholenia osláv 800. výročia od prvej písomnej zmienky mesta Skalica, ktoré si mesto viacerými spôsobmi a aktivitami počas celého roku pripomína. Organizátori  pripravili pre obyvateľov mesta i návštevníkov bohatý program, na ktorom sa podieľali domáce i cudzie dychové, folklórne i populárne umelecké zoskupenia účinkujúce na viacerých pódiách, včítane takých popredných ako súbor Skaličan, tanečná skupina Taxis, Dominika Migrová, Václav Neckář či Marcela Laiferová, česká skupina Jelen a mnohí ďalší umelci, ktorý  uspokojil i tých najnáročnejších záujemcov.

Reklama

Už vo štvrtok 21. septembra sa v kultúrnom dome  konal odborný seminár,  pri  príležitosti 800 výročia prvej písomnej zmienky – Skalica 1217 – 2017, ktorý pripravilo Záhorské múzeum a Štátny archív Trnava pracovisko Archív Skalica, na ktorom poprední slovenskí historici priblížili odbornej i laickej verejnosti niektoré historické udalosti a skutočnosti z minulosti Skalice. V tento deň tiež bola na priečelí budovy bývalého františkánskeho kláštora, v ktorom archív sídli bola odhalená pamätná tabuľa PhDr. Zory Viestovej /1920 – 2002/, zakladateľky a dlhoročnej riaditeľky skalického archívu.

V piatok 22, septembra sa konalo za účasti mnohých hostí v kine Sloboda slávnostné odovzdávanie cien mesta Skalica a cien primátora mesta Skalica zaslúžilým osobnostiam a organizáciám, ktorým tieto ocenenia Mestské zastupiteľstvo  udelilo. Vo večerných hodinách bol pre všetkých návštevníkov pripravený slávnostný ohňostroj.

Reklama

V sobotu 23. septembra okrem bohatého kultúrneho programu sa konal priateľský zápas medzi futbalovými družstvami miest Schwechat a Skalica na miestnom štadióne a v poobedňajších hodinách bola otvorená v budove bývalej Škarnitzlovskej tlačiarne, expozícia kníhtlače za účasti bývalých i súčasných pracovníkov  i majiteľov Západoslovenských tlačiarní, i priamych potomkov jej bývalých majiteľov Teslíkovcov i primátora mesta Skalica Ľudovíta Baráta, kde je možno oboznámiť sa s viac než 350 ročnou históriou tlačiarenstva v meste a vidieť mnohé stroje, ktoré sa v minulosti pri výrobe, sadzbe a tlači kníh používali.

V nedeľu sa konali ďakovné bohoslužby za úrodu  a pokračovali programy a vystúpenia rozličných skupín. Počas celých skalických dní boli bezplatne sprístupnené všetky pamiatky mesta Skalica so sprievodcami, tak ako to bolo počas celej letnej sezóny, v zimnom období si možno ich prehliadku dohodnúť v TIK sídliacej v Kultúrnom dome. Tiež bolo možné bezplatne navštíviť expozíciu Záhorského múzea a Galériu Júliusa Koreszku, a v priestoroch Záhorského múzea výstavu Skalica 1217 – 2017 pripravenú k výročiu prvej písomnej zmienky pracovníkmi múzeá dokumentujúcu cez mnohé vystavené exponáty a sprievodné slovo bohatú minulosť mesta, ktorá je základom pre prosperujúcu súčasnosť. V kultúrnom dome bola sprístupnená výstava Skalica očami klubu skalických výtvarníkov, na ktorej bolo možné vidieť umelecké pohľady na skalické dominanty i zákutia i na tie, ktoré už dnes nie je možné obdivovať naživo,  ale aj niektoré osobnosti jej minulosti. V priestoroch galérie vo františkánskom kláštore bolo možné vidieť práce žiakov i učiteľov výtvarného odboru ZUŠ Skalica s témou 800. výročia mesta.

Pre všetkých bolo pripravené bohaté občerstvenie s rozličnými špecialitami, nechýbali ani tradičné skalické trdelníky, burčiak a vína od skalických vinohradníkov a vinárov, či rybie špeciality pripravené skalickými rybármi. V uliciach mesta bol tradičný jarmok s bohatou ponukou remeselníkov, oblečenia i stánkov s rozličným tovarom. Kto počas víkendu centrum mesta Skalice navštívil určite sa stretol so starými priateľmi a odchádzal spokojný po každej stránke.

Ľudovít Košík

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali