Sigmar Gabriel: Mladí Briti hlasovali za zotrvanie v EÚ, udeľme im dvojité občianstvo

Sigmar Gabriel: Mladí Briti hlasovali za zotrvanie v EÚ, udeľme im dvojité občianstvo

Berlín 4. júla 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Michael Sohn)

 

Nemecko a ďalšie krajiny EÚ by mali zvážiť myšlienku ponúknuť občianstvo mladým Britom, ktorých väčšina hlasovala za zotrvanie v bloku, uviedol nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel

Na snímke nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel
Na snímke nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel

Britskí voliči vo veku 18 až 24 rokov vyjadrujú pocity “hnevu” nad výsledkom referenda. Podľa nedávnych prieskumov verejnej mienky viac ako 70 % mladých hlasovalo za zotrvanie v EÚ, za Brexit hlasovali skôr starší voliči v Anglicku a vo Walese. Desiatky tisíc mladých ľudí preto v poslednej dobe vyšli do ulíc Londýna na protest proti Brexitu žiadajúc anulovať výsledky hlasovania alebo usporiadať druhé referendum.

Reklama

“Poďme ponúknuť týmto mladým Britom, ktorí žijú v Nemecku, Taliansku alebo Francúzsku, aby mohli zostať občanmi Európskej únie,” vyhlásil nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel na sobotnom zjazde jeho Sociálnodemokratickej strany (SPD) v Berlíne. Zdôraznil, že SPD podporovala myšlienku dvojitého občianstva už pred rozhodnutím Britov opustiť Európsku úniu.

Podľa súčasného zákona o štátnom občianstve, občania mimo EÚ a Švajčiarska žiadajúci o nemecké občianstvo sa musia najprv vzdať svojho starého občianstva. To by sa teda podľa Gabrielovho návrhu ponechalo a pridalo k nemu aj to nemecké.

Reklama

“Mladí Briti vedia lepšie ako tí snobi z britskej elity, že ich budúcnosť je v stávke,” vyjadril sa Gabriel a dodal, že nemecká vláda “by nemala vytiahnuť padací most pred nimi” a je potrebné myslieť na to, čo môžu ponúknuť. Nedeľné vydanie novín Die Welt prináša konštatovanie hessenského premiéra Volkera Bouffiera, že stále viac Britov žiada o nemecké občianstvo nečakajúc na oficiálny návrh vlád EÚ.

Šéfka skupiny Zelených-Európskej slobodnej aliancie v Európskom parlamente Rebecca Harmsová taktiež preukázala pochopenie pre Britov v otázke práva na pobyt či dvojitého občianstva: “Ľudia by mali mať čo najväčšiu istotu nad svojou budúcnosťou, ako je to možné, počas týchto veľmi neistých časov.”

Ale šéf úradu nemeckého kancelára Peter Altmaier (CDU) má iný názor. Pre stanicu SWR2 v sobotu povedal: “To je, úprimne povedané, otázka, ktorá musí byť prerokovaná najprv vo Veľkej Británii.” Tam je o tom debata ešte len na začiatku a Nemecko by podľa neho nemalo britskému parlamentu dávať žiadne rady.

Šéf SPD Gabriel sa preto obrátil na CDU/CSU, aby momentálne nebrali nijaký ohľad na britskú vládu, keď sa už raz rozhodlo o vystúpení. “Nemeckí konzervatívci majú veľkú zodpovednosť za zabezpečenie, aby sa Európa neštiepila,” dodal Gabriel.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali