Sestry vo výpovediach odniesli Ficovi list, pred Úradom vlády na nich dozerala polícia

Sestry vo výpovediach odniesli Ficovi list, pred Úradom vlády na nich dozerala polícia

Bratislava 19. januára 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Sestry vyzvali ministra, aby zasiahol a iniciovali stretnutie so zástupkyňami sestier a pôrodných asistentiek

Hromadné výpovede sestier má riešiť premiér Robert Fico (Smer-SD). Vyzvali ho na to dnes šéfka sesterských odborov Monika Kavecká a prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová. Šéfovi kabinetu odniesli spolu s ďalšími sestrami na Úrad vlády (ÚV) SR otvorený list, v ktorom ho žiadajú o stretnutie. Pred vchod do podateľne, v ktorej mali v tom čase prestávku, ich prišli preveriť dve policajné hliadky. Z niekoľkých metrov na ne následne dozerali, až kým neodišli.

Reklama
Na snímke vpravo prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová po brífingu s novinármi pred Úradom vlády SR 19. januára 2016 v Bratislave
Na snímke vpravo prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová po brífingu s novinármi pred Úradom vlády SR 19. januára 2016 v Bratislave

Sestry upozorňujú, že situácia nie je taká bezproblémová, ako tvrdí minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD). “Opakovane vás vyzývame, aby ste nečakali na 1. február 2016, kedy stovky sestier odídu zo slovenských nemocníc, ale váhou svojho úradu zasiahli už teraz a iniciovali stretnutie so zástupkyňami sestier a pôrodných asistentiek…Napriek nášmu záujmu o rokovania, od 1. decembra 2015 sa s nami minister nestretol a neprejavil žiadnu snahu dohodnúť sa,” píše sa v liste.

Okrem Čislákovej nečinnosti kritizujú sestry aj jeho obhajobu riaditeľa prešovskej nemocnice Radoslava Čuhu. Ten podľa nich zvolal sestry na “PN-ke” na prevádzkovú poradu a zároveň na ne poslal kontrolu zo Sociálnej poisťovne. Sestry preto žiadajú, aby Čislák voči nemu vyvodil personálne dôsledky. Podľa nich je to dôkaz, že minister nezvláda “krízovú situáciu v zdravotníctve”.

Reklama
Na snímke zdravotné sestry po brífingu s novinármi pred Úradom vlády SR 19. januára 2016 v Bratislave
Na snímke zdravotné sestry po brífingu s novinármi pred Úradom vlády SR 19. januára 2016 v Bratislave

Sestry naďalej upozorňujú, že napriek tvrdeniam ministerstva je zdravotná starostlivosť ohrozená. Ako poukázala Lazorová, vo výpovediach je stále okolo 850 sestier, čo má byť vzhľadom na ich chýbajúci počet v systéme závažné číslo. “Treba sa zaujímať o každú jednu, ktorá chce odísť,” povedala.

Na snímke vpravo predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká a vľavo prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová počas brífingu s novinármi pred Úradom vlády
Na snímke vpravo predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká a vľavo prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová počas brífingu s novinármi pred Úradom vlády

Predstaviteľky sestier odmietli vyjadrenia ministra zdravotníctva Viliama Čisláka a tiež šéfa parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richarda Rašiho (Smer-SD), že si protestmi robia politickú kampaň. Kavecká to označila za úbohé praktiky, ktoré majú odpútať pozornosť od problému.

Premiér Fico sestrám odkázal, že ich nikto neignoruje. Ministerstvo zdravotníctva je podľa neho vo vyjednávaniach aktívne. “V tejto veci prebiehajú ďalšie rokovania,” povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave. Právo sestier na iný názor či na “nejakú formu protestu” rešpektuje. Ako však hovorí, “od pacienta by neodišiel”. Zdôraznil, že na vyššie platy zdravotníkov pôjde v tomto roku 55 miliónov eur. Chápe však, že každý by chcel viac. “Ale poďme si to schválne porovnať. Platy zdravotníkov a sestier stúpli za vlády Ivety Radičovej o päť eur v priemere, za nás o 190 eur v priemere. Tak o čom sa máme baviť?” dodal.

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára 2016 upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

 

Reklama

Z pacientov by sa nemali robiť rukojemníci, upozornila Asociácia na ochranu práv pacientov

Aktuálna situácia v nemocniciach, ktorá súvisí s hromadnými výpoveďami sestier, musí mať podľa Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) čo najmenší dopad na verejnosť. “Z pacientov by sa nemali robiť rukojemníci a nemali by sa zneužívať na riešenie problémov,” povedala jej šéfka Katarína Kafková. Všetky zúčastnené strany by preto podľa nej mali dbať na svoje vyhlásenia. Niektoré sú totiž neoverené a pacienti sa cítia zneistení, upozorňuje AOPP.

Asociácia narážala na medializovaný prípad, ktorý sa týkal údajne nezvládnutého prevozu detského pacienta z Košíc do Martina. Hovorila o ňom šéfka sesterských odborov Monika Kavecká v nedeľnej diskusnej relácii. “V jednotlivých nemocniciach sme tieto informácie preverili, nepotvrdilo sa to,” konštatovala Kafková. Pochybenie v tejto veci odmietlo aj Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Nepravdivé majú byť podľa asociácie aj tvrdenia o nahrádzaní sestier nekvalifikovanými zdravotníckymi pracovníkmi. Rezort mal AOPP ubezpečiť, že všetci poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dodržiavajú pri prijímaní nových zamestnancov personálne normatívy.

“Naďalej budeme sledovať vývoj vo všetkých nemocniciach a aktívne komunikovať s ministerstvom zdravotníctva a s riaditeľmi dotknutých nemocníc o zabezpečení potrebnej zdravotnej starostlivosti pacientom,” povedala Kafková. AOPP chce oznámenia od pacientov preverovať aj naďalej.

Reklama

Sestry v posledných dňoch viackrát upozornili, že minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) nerobí nič pre riešenie situácie. Od februára tak podľa sesterskej komory aj odborov môže dôjsť k ohrozeniu zdravotnej starostlivosti. Problémy s výpoveďami majú najmä fakultné nemocnice v Žiline a Prešove. Rezort zdravotníctva dlhodobo odmieta, že by výpovede ohrozovali poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

 

Sestry z Považskej Bystrice podali hromadné výpovede

Sestry a pôrodné asistentky pokračujú v podávaní hromadných výpovedí. Dnes k nim pristúpili v Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici, v sprievode právnika tak urobilo 13 sestier.

“Aj tento krok je signálom toho, že sestry sa nevzdávajú, ale sú ochotné bojovať ďalej,” povedala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová. Vo výpovediach je podľa nej 854 sestier a pôrodných asistentiek v 11 nemocniciach.

Ako TASR informovala Jana Paulínyová z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), výpoveď dnes podalo 13 zdravotných sestier. Z toho 11 bolo z novorodeneckého oddelenia, ďalšie dve z ambulancií. “NsP Považská Bystrica zároveň informovala, že od 1. februára prijmú na novorodeneckom oddelení novú sestru,” uviedla Paulínyová.

Výpovedná lehota začne sestrám plynúť 1. februára. V prípade, že budú na výpovediach trvať, skončí im pracovný pomer v nemocnici k 1. aprílu tohto roka. Ide pritom o prvé výpovede zdravotných sestier v považskobystrickej nemocnici.

Paulínyová zdôraznila, že TSK v súvislosti s Dohodou o solidarite, ktorú podpisovali sestry so Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek, poskytne sestrám právne poradenstvo. “TSK bude mať na internetovej stránke právnu analýzu dohody. Ak by sa stalo, že komora bude požadovať 3300 eur, sestry môžu kontaktovať vedenie NsP, resp. Trenčiansky samosprávny kraj,” doplnila Paulínyová.

 

Viac peňazí dá nemocniciam na platy aj Dôvera

Reklama

Platby pre malé a stredné nemocnice zvýši po štátnej poisťovni aj súkromná Dôvera. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá reprezentuje desiatky zdravotníckych zariadení, sa s ňou dnes dohodla na úprave zmluvných podmienok na prvé štyri mesiace roku 2016. Nemocnice majú dostať viac peňazí na rastúce platy zdravotníkov.

“Na dnešnom rokovaní so zástupcami ANS sme sa dohodli na cenových podmienkach na ďalšie obdobie. S nemocnicami, ktoré sú združené v ANS, máme platné zmluvy uzatvorené na dobu neurčitú,“ uviedol PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Dohodnuté zvýšenie cien a objemov reflektuje podľa ANS nároky spojené so zvýšením miezd zdravotníkov od januára 2016.

Viac peňazí chcú nemocnice aj od súkromnej Union ZP, rokovania však aj po dnešku pokračujú. Návrh poisťovne ANS odmietla. „Navrhnuté ceny znamenali zníženie v porovnaní s rokom 2015 a nepostačovali na pokrytie nárokov na zvýšenie miezd od 1. januára 2016. ANS bude trvať na úprave umožňujúcej pokrytie zákonných požiadaviek na zvýšenie miezd,“ napísala asociácia v stanovisku.

Union ZP ponúkla nemocniciam príplatky, ktoré jej dovoľujú jej príjmy, reagovala hovorkyňa Judita Smatanová. „Príjem Union ZP na jedného poistenca pre rok 2016 ako jedinej poisťovni na trhu klesne najmä v dôsledku zmien v prerozdelení poistného medzi poisťovňami. Keďže ANS potrebuje vykryť zvýšené mzdové nároky, ktoré vyplývajú zo záväzkov vlády SR, Union ZP na dnešnom rokovaní asociácii ponúkla podpis memoranda so záväzkom nasmerovať do nemocníc všetky ďalšie zdroje, ktoré na tento účel uvoľní Ministerstvo zdravotníctva SR,“ povedala Smatanová.

So štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou sa nemocnice dohodli na zvýšení platieb minulý týždeň. Nemocnice potrebujú viac peňazí na vyššie platy zdravotníkov od nového roka. ANS pred rokovaniami upozornila, že ak nepôjde do zdravotníctva viac peňazí, môže sa opakovať situácia z roku 2015. Nedofinancovaný rezort ohrozoval v malých a stredných nemocniciach sociálny zmier, tie uvažovali o redukcii oddelení či hromadnom prepúšťaní. Štát im nakoniec chýbajúce financie odklepol.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali