Sergej Lavrov v Mníchove: Pozícia Kyjeva voči Donecku a Luhansku je úplne kontraproduktívna

Sergej Lavrov v Mníchove: Pozícia Kyjeva voči Donecku a Luhansku je úplne kontraproduktívna

Mníchov 19. februára 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

Stále ešte doznievajú reakcie a komentáre na výsledky rokovaní skupiny „normandského formátu“ počas Mníchovskej konferencie o bezpečnostnej politike. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v tejto súvislosti odpovedal na otázky novinárov

Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

 

Reklama

Ako môžete komentovať nedávne rokovania?

Konalo sa stretnutie „normandskej štvorky“  na úrovni ministrov zahraničných vecí. Francúzsko prezentoval námestník ministra H. de Riviere, pretože nový minister zahraničia je teraz v Paríži. Príde až na rokovania o Líbyi. Na prvom krátkom zasadnutí „normandskej štvorky“ sme sa dohodli usporiadať rozšírené stretnutie vo vhodnom čase, na ktorom budú všestranne posúdené všetky aspekty Minských dohôd a príčiny ich zlyhania. Upozornili sme  na nutnosť vyžadovania striktného dodržovania prímeria oboma stranami – Kyjevom aj Donbasom. Diskutovali sme o dôležitých otázkach, ako sú, napríklad,  počty  chýbajúcich zbraní v skladovacích priestoroch alebo ostreľovanie obcí a miest vedú ozbrojené sily Ukrajiny. Hovorili sme aj o prípadoch porušenia niektorých dohôd aj zo strany Donbasu, ktoré zaznamenala monitorovacia misia OBSE. Hlavná vec – nikto nepochybuje o režime dočasného zastavenia paľby, dohode o odsune ťažkých zbraní a nutnosti ich uskutočňovania v plnom rozsahu. Misia OBSE, ako sme dnes potvrdili, má udelené všetky právomoci na splnenie tejto úlohy.

Reklama

 

Bude sa predsa dodržiavať prímerie na Ukrajine?

Upozornili sme na jeden dlhodobý problém, ktorý sa doteraz nepodarilo vyriešiť. Ako si iste spomínate, bolo vytvorené spoločné stredisko pre riadenie a koordináciu otázok smerujúcich na zastavenie paľby a monitorovanie porušovania prímeria. Stredisko vzniklo na žiadosť prezidenta Ukrajiny Petra Porošenko. Odpovedajúc na túto žiadosť niekoľko desiatok ruských dôstojníkov bolo vyslaných do oblasti konfliktu, kde pracujú spoločne s ukrajinskými príslušníkmi armády. Nepochybne, vyriešenie tohto problému zodpovedajúcim spôsobom si vyžaduje prítomnosť zástupcov Luganskej a Doneckej samozvaných republík. Upozornili sme  nášho ukrajinského kolegu ministra zahraničných vecí P. Klimkina na absolútnu neprípustnosť súčasného stavu, keď Kyjev blokuje ich účasť v tomto procese, spoliehajúc sa, že ruskí zástupcovia v tomto spoločnom stredisku budú nejakým spôsobom odovzdávať signály do Donbasu. Táto pozícia je úplne kontraproduktívna a jej zdrojom sú známe ideologické úvahy, keď Kyjev nepovažuje zástupcov vyhlásených republík za partnerov. Avšak, práve zástupcovia Donbasu, Doneckej a Luganskej republík podpísali Minské dohody následne schválené Bezpečnostnou radou OSN, takže oprávnenosť týchto štruktúr ako zúčastnených strán konfliktu je nepochybná. Upozornili sme našich nemeckých a francúzskych partnerov (ako sme to urobili predtým v rozhovore s Američanmi), že je na čase skoncovať s týmto stavom. Tieto detinskosti musia ustúpiť miesto serióznej práci, ak skutočne chceme porozumieť tomu, kto a ako je povinný podniknúť ďalšie kroky pre dosiahnutie trvalého prímeria a zabezpečenia skladovania ťažkých zbraní na miestach, kam boli odsunuté.

 

O čom sa ešte hovorilo v Mníchove? 

Reklama

Zvláštna pozornosť bola venovaná bloku politických problémov.  O tomto vo svojom prejave na Mníchovskej konferencii o bezpečnostnej politike práve podrobne informoval predseda vlády Ruskej federácie Dmitrij Medvedev. Otázky sú stále rovnaké: zapísaná v Minských dohodách postupnosť krokov, v plnom rozsahu prerokovaná lídrami krajín „normandskej štvorky“ 2. októbra, nenecháva žiadne možnosti pre dvojzmyselné ich prečítanie. Požaduje sa ústavná  reforma, ktorá zaistí trvalé postavenie Donbasu, a to so súvzťažnosťou k príslušnému zákonu o ústave, a to po dobu nie troch rokov, ako je tomu teraz, ale na trvalom základe. V rovnakom bloku je uvedená amnestia, bez ktorej je nemožná príprava a realizovanie platných volieb. Sem patrí aj zosúladenie modality samotných volieb, čomu sa Kyjev tvrdo vyhýba. Upozornili sme na skutočnosť, že zástupca OBSE v politickej podskupine Pierre Morel niekoľkokrát pripravil kompromisné návrhy, ktoré bol Donbas pripravený vziať za osnovu, ale Kyjev odmietol tak urobiť. Požiadali sme, aby na ďalšom, už rozšírenom stretnutí ministrov „normandskej štvorky“ boli tieto predkladané návrhy seriózne vypracované.

 

Debatovali ste nielen o vojenských, ale aj ekonomických problémoch?

Hovorili sme aj o ekonomickej situácii. Permanentná blokáda, množstvo nevyriešených otázok, ktoré obidve strany prisľúbili vyriešiť, ale ešte to nedokázali, bankovnícke služby a mnohé iné otázky. V Mníchove, vzhľadom na nedostatok času, boli sme schopní vymeniť si len odhady, o ktorých som sa práve zmienil, a vecná diskusia o tom, ako zlepšiť situáciu vo všetkých týchto oblastiach, dúfam, sa bude konať o niekoľko týždňov, kedy budeme mať možnosť nielen na okraj akéhosi fóra, ale cielene sa stretnúť a podrobne si o všetkom porozprávať.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali