Sergej Lavrov o rokovaniach v „normandskom formáte“ a o dodržiavaní (alebo nedodržiavaní) Minských dohôd na Ukrajine

Sergej Lavrov o rokovaniach v „normandskom formáte“ a o dodržiavaní (alebo nedodržiavaní) Minských dohôd na Ukrajine

Moskva 12. marca 2016 (HSP/Foto: TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

Skončilo stretnutie ministrov zahraničných vecí, účastníkov rokovaní v „normandskom  formáte“. Diskutovali o  vykonávaní Minských dohôd v súlade konkrétnymi krokmi, na ktorých sa dohodli ešte 2. októbra 2015

Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov pre ruské média na tlačovej konferencii komentoval výsledky ostatných rokovaní. „Veľa času sme venovali preskúmaniu bezpečnostnej situácie: ako sa implementujú rozhodnutia, vrátane tých, ktoré boli dodatočne prijaté v nadväznosti na Minské dohody o odsune ťažkých zbraní, odsune zbraní kalibru menšieho ako 100 mm. Posúdili sme správy Špeciálnej monitorovacej skupiny OBSE na Ukrajine, v ktorých sú zaznamenané porušovania na oboch stranách, pritom počet porušení vzťahujúcich sa na odsun a registráciu zbraní je výrazne vyšší zo strany ukrajinských ozbrojených síl, hoci jednotky Donbasu sa tiež dopúšťajú prehreškov.

Reklama

Opakujem, Špeciálna monitorovacia skupina OBSE zaznamenáva porušovanie na oboch stranách. Oboznámili sme sa s  celkovou situáciou, diskutovali sme o tom, komu môže byť prospešná. Nezostala bez povšimnutia zmienka o vnútropolitickom boji v dnešnom Kyjeve. Ale nerobili sme žiadne hlboké závery, len sme zaznamenali nutnosť presného plnenia všetkého toho, čo bolo skôr dohodnuté, aby sa nikto nebol vystavený hrozbám provokácií,  aby všetky zbrane, ktoré boli odsunuté a ktoré zaznamenali pozorovatelia OBSE, zostali na miestach, kam boli odsunuté.

Ďalej,  sme pozitívne zhodnotili prácu „v teréne“, najmä úsilia v rámci spolupráce so Spoločným centrom pre koordináciu a kontrolu (JCCC). Spolu s SMM OBSE bola dosiahnutá dohoda medzi ozbrojenými silami Ukrajiny a Donbasom o odmínovaní, o konkrétnych krokoch, ktorými sa začne odmínovanie v 12. prioritných oblastiach. Ďalší dokument sa vzťahoval na ukončenie všetkých manévrov a akýchkoľvek iných akcií spätých so streľbou u línii kontaktu – v oblasti asi 30 km smerom na každú stranu. Týmto sa tiež zníži riziko provokácií, nepredvídateľných a neúmyselných incidentov. Je to dobrá dohoda, ktorá má byť vykonávaná. Vyzvali sme k vykonávaniu všetkých ostatných aspektov Minských uznesení,  súvisiacich so zaručením bezpečnosti v kontaktnej zóne. Vyzvali sme OBSE, aby v rámci svojich povinností vykonávala monitorovanie a verifikáciu diania.

Reklama

Veľa sa hovorilo o politických aspektoch Minských dohôd, a to najmä v kontexte realizovania prvých krokov z reťazca vzájomne prepojených aktivít. Tento reťazec pojíma zákon o osobitnom postavení, ústavnú reformu, amnestiu a uskutočnenie miestnych volieb. Ako najbližší krok sme posúdili voľby v kontexte prípravy všetkého  potrebného na ich uskutočnenie. To si vyžaduje poctivé prečítanie Minských dohôd, dôležité je prijatie zákona o osobitom postavení, vyhlásenie a uskutočnenie amnestie, aby ľudia mali možnosť voliť a byť zvolení  nie pod hrozbou trestného stíhania, ale ako slobodní občania. Z tohto hľadiska dôležité je zaručenie ústavnej reformy. Všetko dohodli v „balíku opatrení“ naši lídri  2. októbra minulého roku v Paríži, ale, bohužiaľ, žiadne posuny najdôležitejšieho z celkového hľadiska procesu – prípravy volieb – ešte nenastali.

Povinnosť ukrajinských mocenských orgánov dohodnúť sa s Donbasom na voľbách sa stále nedarí materializovať. OBSE prostredníctvom svojho osobitného zástupcu v Kontaktnej skupine a zástupcov OBSE v pracovnej skupine pre politický proces sa snaží „nahmatať“ kompromisy. Považujeme mnohé akcie z podniknutých už v lete minulého roka za rozumné, najmä preto, že mnohé možnosti už boli overené našimi kolegami z OBSE, avšak všetky nevyhovujú kyjevským mocenským orgánom. Sme pripravení zapôsobiť na našich kolegov na Donbase, aby spolupracovali s OBSE v tomto smere. Sú, ako sa javí, k tomu pripravení, ale ukrajinské orgány takú ochotu doteraz neprejavujú. Sme ich vyzvali, aby vyvinuli určité úsilie týmto smerom. Minské dohody jednoznačne určujú, že otázky súvisiace s voľbami musia byť dohodnuté so zástupcami Donbasu.

Na tomto mieste by som chcel urobiť všeobecný záver: počas rokovaní sme upozornili na skutočnosť, že kľúčom a jadrom celého Minského  procesu je priamy dialóg medzi Kyjevom a Donbasom, či sa to týka vojenských, bezpečnostných aspektov alebo politických procesov. Bohužiaľ, taký priamy dialóg, predovšetkým kvôli neochote Kyjeva do neho vstúpiť, zatiaľ nezačal. Dnes sa opäť ukázali snahy odmietnuť skutočnosť, že Minské dohody sú podpísané predstaviteľmi Donbasu. Bolo pokušenie vnímať ich ako nelegitímnych, hovorilo sa o ich výmene, a o tom, že iba vtedy, keď budú namiesto nich iní, začneme riešiť otázku osobitného postavenia Donbasu. Nie je to žiadna novinka. Na túto tému ukrajinskí predstavitelia – úradné osoby (prezident, členovia vlády a vedenia parlamentu (Najvyššej rady) sa vyjadrujú pravidelne. Tvrdia, že až po zmene moci na Donbase, a keď tam bude nastolená nová vhodná pre Kyjev moc, bude možné uvažovať o osobitnom postavení a ústavnej reforme. Niektorí dokonca tvrdia o neúčelnosti ústavnej reformy, a o tom, že nikdy nebude uskutočnená. To všetko, bohužiaľ, sa odzrkadľuje na našej práci v rámci ministerskej „normandskej štvorky“.

Ako vnímam, máme zhodné názory zo strany Nemecka a Francúzska na to, že postupnosť krokov, ustanovených Minskými dohodami a potvrdená lídrami „normandskej štvorky“ v Paríži 2. októbra je neochvejná. Táto sekvencia zabezpečuje pohyb v prepojenom slede udalostí vedúcich k voľbám, uvedeniu do platnosti zákona o osobitnom statuse na trvalom základe, zaistenie tohto osobitného postavenia v Ústave a uskutočnenie amnestie a to na základe zákona o amnestii, ktorý už bol prijatý Najvyššou radou, ale doteraz nebol podpísaný Prezidentom Petrom Porošenkom.

Naše diskusie sú zhrnuté vo vyhlásení, ktoré dnes urobí francúzsky minister zahraničia Jean-M. Eyro ako hostiteľ tohto stretnutia. Bude obsahovať vyjadrenie podpory práce SMM OBSE spolu s JCCC v sfére bezpečnosti, podporu úsilia SMM „nahmatať“ kompromis, ktorý by umožnil rozbehnúť prípravy k usporiadaniu volieb a celkovej realizácii Minského procesu na základe Minských dohôd. Bude obsahovať výzvu pre zúčastnené strany k plneniu záväzkov, určených v minskom „Balíku opatrení“ v oblasti humanitárnych aspektov krízy, zabezpečenia voľného prístupu k humanitárnej pomoci, aktivít pôsobiaceho v Donbase Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Reklama

Na tomto sme sa dnes dohodli. V každom prípade to bolo užitočné stretnutie. Lídri „normandskej štvorky“ sledujú vykonávanie Minských dohôd a dohodnutého 2. októbra v Paríži. Budeme informovať naše vedenie o priebehu tohto stretnutia. Podľa môjho úsudku po nejakej dobe, pravdepodobne, bude naplánovaný telefonický kontakt vedúcich predstaviteľov štyroch krajín „normandského formátu“,“ uzatvoril svoj komentár ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali