Šefčovič: Bez inteligentných miest nedokážeme bojovať s klimatickými zmenami

Šefčovič: Bez inteligentných miest nedokážeme bojovať s klimatickými zmenami

Brusel/Bratislava 7. júla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Prvá väčšia akcia pod hlavičkou slovenského predsedníctva v Rade EÚ bude v poradí 7. Európsky summit regiónov a miest v Bratislave (8. a 9. júla), na ktorom budú stovky účastníkov z celej Európy. Uviedol to podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý na tomto podujatí vystúpi

Okrem Šefčoviča budú na tomto summite exekutívu EÚ zastupovať aj podpredseda EK pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen, eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová a cez videovstup účastníkov pozdraví eurokomisárka pre regionálny rozvoj Corina Cretuová.

Reklama
Na snímke Maroš Šefčovič
Na snímke Maroš Šefčovič

“Ide o dôležitú agendu pre mestá a ľudí. Budeme hovoriť o tom, ako čo najskôr z našich miest urobiť mestá inteligentné,” uviedol Šefčovič v rozhovore pre TASR.

Ocenil, že toto podujatie, ktoré sa koná raz za dva roky, je organizačne dobre pripravené. Na Slovensku účasť primátorov zabezpečovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), možno rátať s desiatkami primátorov a starostov. Vďaka Výboru regiónov, ktorý má ako inštitúcia EÚ vyše 300 delegátov zo všetkých krajín únie, budú v Bratislave zastúpené mnohé európske mestá a regióny.

Reklama

“S Katainenom predstavíme plány Európskej komisie na jeseň, kde okrem návrhov na posúdenie energetickej efektívnosti budov by sme chceli rozvinúť aj možnosť, ako tieto budovy urobiť aj inteligentné a ako tomu pomôcť finančne,” vysvetlil Šefčovič.

Spresnil, že financovanie takýchto projektov zabezpečí nový finančný inštrument “Inteligentné financovanie pre inteligentné budovy”. Vyjadril nádej, že táto iniciatíva zaujme i primátorov miest, s ktorými by však chcel hovoriť aj o platformách spolupráce. Hlavne o modeloch, kde viaceré mestá môžu združiť sily a vypracovať regionálne projekty dostatočne veľké na to, aby zaujali Európsku investičnú banku alebo iné banky – v duchu motta tohto summitu, ktoré je “Investovať a prepájať”.
Pridanou hodnotou summitu miest a regiónov je skutočnosť, že má veľa sprievodných akcií, kde nielen mestá, ale aj firmy a podnikatelia predstavia pilotné štúdie a technológie, ktoré chcú využívať v rámci nových rozvojových možností.

Výsledkom summitu bude Bratislavská deklarácia, ktorá podľa Šefčoviča poskytne dobrý signál pre vytváranie inteligentných miest. V tejto oblasti bolo aktívne aj predošlé, holandské predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré prijalo tzv. Amsterdamský pakt, keď bola táto téma po prvý raz prediskutovaná na úrovni ministrov pre regionálny rozvoj.

“Treba povedať, že téma miest a urbánneho rozvoja je čoraz viac súčasťou európskej politiky. Nie je to presadzované zhora, z Bruselu, ale od primátorov, ktorí sami vidia problémy spojené s klimatickými zmenami a chcú viac medzi sebou kooperovať v Európe aj na iných kontinentoch,” opísal situáciu Šefčovič.

O dôležitosti tejto agendy svedčí aj skutočnosť, že v EÚ žije 77 percent občanov v mestách, ktoré sú hlavným tvorcom HDP, ale aj skleníkových emisií. Mestá majú najväčšie možnosti, ako proti tomu bojovať v podobe ekologickejšej hromadnej dopravy, presadzovaním prísnych ekologických limitov pre priemysel, ale aj programami sociálnej inklúzie, ktoré pripravia mladých ľudí na moderné technologické profesie nevyhnutné pre budúcnosť.

Reklama

“Bez inteligentných miest nedokážeme bojovať s klimatickými zmenami. Mestá budú kľúčoví spojenci pri modernizácii ekonomiky a aj pri vytváraní podmienok pre život, lebo chcú viac zelene, lepšiu dopravu, pešie zóny a čistejšie ovzdušie. To ľudia od primátorov očakávajú,” pripomenul Šefčovič s tým, že tento tlak zdola núti primátorov prijímať udržateľnejšie plány rozvoja, ako to robia vlády národných štátov. I preto treba tento model využiť aj v Bratislave, kde bude možnosť osvojiť si dobré nápady a poučiť sa od úspešnejších miest.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali