SDKÚ-DS: Pár stoviek utečencov je minimálny náklad oproti rozpadu Schengenu

SDKÚ-DS: Pár stoviek utečencov je minimálny náklad oproti rozpadu Schengenu

Bratislava 9. februára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Pavol Frešo je presvedčený, že Európa musí ostať bez novej železnej opony

Ak by Slovensko prijalo dočasne pár stoviek utečencov, boli by to minimálne náklady oproti tomu, čo by nás stál rozpad Schengenu. Upozornil na to dnes líder SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý je presvedčený, že Európa musí ostať bez novej železnej opony. On sám tvrdí, že je hlúpe nás strašiť záplavou desaťtisícov utečencov, ak budeme držať s najsilnejšími krajinami.

Reklama
Na snímke predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo
Na snímke predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo

“Na budúci týždeň je summit krajín V4 a aj tí, ktorí menej sledujú zahraničnú politiku, si všimli, že v rôznych krajinách vyspelej Európy narastajú debaty o redukcii Schengenu. Už dávnejšie sa začalo hovoriť o tzv. minischengene. Preto by mal každý vedieť, na čom je, keď bude v marcových voľbách hlasovať. Pre SDKÚ-DS je tento koncept absolútne neprijateľný. SDKÚ-SD svojimi reformami umožnila vstup SR do EÚ a NATO,” zdôraznil Frešo na dnešnej tlačovej besede.

Podľa jeho slov navyše existuje aj dobrý ekonomický dôvod, prečo byť vo vnútri Schengenu. “Ak chceme, aby naše deti raz na tom boli ekonomicky dobre, musia bežať s najsilnejšími. Rozdeľovanie novou železnou oponou môže spôsobiť, že im túto budúcnosť odstrihneme,” varoval.

Reklama

Frešo tiež pripustil, že po rozdelení Schengenu by mohlo padnúť aj euro, lebo nikto nezabráni bohatým severským krajinám, aby sa odstrihli. “Slovensku sa preto oplatí čo najtesnejšie spojenie s týmito krajinami. Bola by obrovská škoda, keby tu opäť vyrástla nová železná opona. A bolo by ekonomickou katastrofou, keby sme mali medzi našimi dôležitými partnermi, ako Rakúsko a Nemecko, akúkoľvek ekonomickú či bezpečnostnú hranicu. Malo by to pre nás zdrvujúci ekonomických dopad,” tvrdí Frešo s tým, že V4 sa musí prihlásiť k tomu, že chce držať spolu a že chce zachovaný Schengen a hľadanie celoeurópskeho riešenia.

SDKÚ-DS pripomína, že SR dnes chráni vonkajšiu schengenskú hranicu s Ukrajinou, ktorej dĺžka je takmer 98 kilometrov, pričom do jej zabezpečenia sa investovalo takmer 63,7 milióna eur. Ak by sa Schengen rozpadol, tak Slovensko by muselo strážiť všetky svoje hranice o celkovej dĺžke 1652 km, čo by nás podľa SDKÚ-DS stálo miliardu eur, teda viac, ako je celý rozpočet ministerstva obrany.

 

SDKÚ-DS: Vyzývame ministra V. Čisláka aj riaditeľov na rokovanie so sestrami

Strana SDKÚ-DS vyzýva ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) aj riaditeľov nemocníc, aby rokovali so sestrami, ktoré sa chcú vrátiť k pacientovi, a dohodli sa na takom spôsobe odmeňovania, ktorý by vyhovoval obom stranám. Povedal to dnes expert SDKÚ-DS na zdravotníctvo Valerián Potičný, podľa ktorého sa situácia za posledné dni skomplikovala a stala sa neprehľadnou.

Reklama

“Sestry deklarovali, že by sa chceli vrátiť do nemocníc a dohodnúť sa na podmienkach. Na druhej strane vláda, minister a riaditelia nepostupujú týmto spôsobom a ich postoje sú odlišné. Strany sa nevedia dohodnúť a posielajú si mediálne odkazy,” podotkol Potičný.

Zároveň upozornil, že od 1. marca vstúpia do platnosti ďalšie výpovede sestier, ktoré budú chýbať. “Je potrebné, aby vláda, minister a riaditelia sa tejto situácii venovali s plnou vážnosťou. Návrat sestier je absolútne nevyhnutný. Boli vysoko kvalifikované a nie je možné ich nahradiť absolventmi,” dodal.

Prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová v pondelok (8.2.) povedala, že situácia ohľadne riešenia hromadných výpovedí sestier sa vyvíja tak, ako očakávali. Sestry sa na rokovaniach vo fakultných nemocniciach v Prešove a Žiline dozvedeli, že zariadenia nepotrebujú všetky sestry, ktoré odišli, keďže časť z nich už nahradili. Rovnaký odkaz prišiel aj z trnavskej nemocnice.

Lazorová poukázala na to, že premiér Robert Fico (Smer-SD) sestry poprosil, aby sa vrátili k pacientom s tým, že majú zagarantované svoje pôvodné miesta. Neskôr sa podľa jej slov vyjadrenia zmenili. Sestry preto v pondelok šli na rokovania s tým, že zistia, aká je ponuka. “To, čo sme očakávali, sa aj naplnilo,” skonštatovala pre TASR s tým, že nie je dôvod, aby sa sestry za takýchto podmienok vrátili.

Sestry a pôrodné asistentky v piatok (5.2.) súhlasili s návrhom premiéra, aby sa vrátili naspäť do práce. Žiadajú však splnenie niektorých podmienok. Medzi nimi má byť napríklad pracovná zmluva na dobu neurčitú s uvedením miesta pracoviska a na pôvodnú pracovnú pozíciu. Žiadajú tiež dodržiavanie personálnych normatívov v nemocniciach a garanciu vyšších platov, ako im priniesol od tohto roku nový zákon.

Reklama

Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá združuje desiatky neštátnych zariadení, s návrhom sestier nesúhlasí. Nepáči sa jej, že by mali mať vyššie platy ako tie, ktoré ostali v nemocniciach. Rovnako, že sestry, ktoré nemocnice novo prijali, by sa mali prepustiť. Šéfka sesterských odborov Monika Kavecká v piatok nevedela presne povedať, čo bude so sestrami, ktoré už nemocnice začali prijímať namiesto tých vo výpovedi. Myslí si však, že bude potrebné, aby zostali, keďže sestry žiadajú aj dodržiavanie personálnych normatívov.

Zástupkyne sestier sa dnes chystajú k prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Ako poznamenala Lazorová, chcú ho oboznámiť so súčasnou situáciou aj so svojimi cieľmi.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali