SaS chce od Roberta Fica vedieť, či súhlasil s kvótami na utečencov

SaS chce od Roberta Fica vedieť, či súhlasil s kvótami na utečencov

Bratislava 1. apríla 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer )

 

Martina Klusa zaujíma, ako premiér Fico chránil záujmy SR na európskom summite

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) by mal povedať, akým spôsobom sa budú prerozdeľovať sýrski utečenci, ktorých prijme Európska únia z Turecka výmenou za ekonomických migrantov, ktorých pošle späť do Turecka. Vyzýva ho k tomu poslanec Národnej rady SR za SaS Martin Klus. Fica sa tiež pýta, či pri prijímaní dohody medzi EÚ a Tureckom súhlasil s povinným mechanizmom prerozdeľovania utečencov, teda kvótnym systémom.

Reklama
Na snímke Martin Klus (SaS)
Na snímke Martin Klus (SaS)

“Naša otázka znie, akým spôsobom budú sýrski utečenci následne v rámci EÚ prerozdeľovaní. Či premiér Fico nesúhlasil s tým, čo pred voľbami odmietal, teda s kvótnym alebo kontingentným systémom,” uviedol Klus na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Otázka migračnej krízy podľa neho veľmi dobre poslúžila vládnej strane Smer-SD v predvolebnom období, keď hlásala, že chráni Slovensko. Klusa zaujíma, ako premiér Fico chránil záujmy SR na európskom summite, kde sa okrem iného prijala dohoda medzi EÚ a Tureckom. “Vyzývame rezort zahraničných vecí, aby zverejnil tieto informácie,” povedal.

Reklama

Ministerstvo zahraničia by malo podľa Klusa tiež odmietnuť konanie Turecka, ktoré má údajne posielať späť do vojnou zmietanej Sýrie sýrskych utečencov. SaS naďalej trvá na stavaní hotspotov mimo územia únie a na riešení problémov tam, kde vznikajú. Tiež je treba bojovať proti prevádzačom. Slovensko by sa podľa neho malo aktívnejšie zapojiť do riešenia sýrskeho konfliktu. Klus si tiež myslí, že Slovensko by počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie malo urobiť európsku tému z nulovej tolerancie netolerancie.

V súvislosti s úvahami o vytvorení európskej tajnej služby uviedol, že by mohla vzniknúť len v podmienkach superštátu alebo federácie, ktorou dnes EÚ nie je. Pripomenul, že SaS je proti konceptu stále tesnejšej Európy. “Myslíme si, že namiesto úvah o vytvorení európskej tajnej služby by sme mali viac koordinovať aktivity súčasných národných tajných služieb,” uzavrel.

Ministerstvo zahraničných vecí nerozumie takémuto pokusu o dialóg zo strany SaS. Komunikácia strán s vládou a jej rezortmi podľa hovorcu Petra Stana beží zvyčajne prostredníctvom parlamentu a nie na  tlačových konferenciách. Rezort nerozumie celkom ani Klusovým vyjadreniam. “Závery Európskej rady predstavujú jej výsledok, tak ako sa na ňom dohodli všetky členské štáty. Tieto závery nie sú tajné, sú zverejnené a prístupné online,” reagoval Stano na Klusovu výzvu zverejniť informácie, ako Fico chránil na summite záujmy SR.

“V záveroch Európskej rady je okrem iného uvedené aj to, že dohoda s Tureckom nevytvára nové záväzky pre členské štáty v oblasti relokácií alebo presídľovania. Preto podpora tejto dohody nie je v rozpore s dlhodobo deklarovanými princípmi a pozíciami SR,” doplnil hovorca rezortu diplomacie. Pokiaľ ide o slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, migrácia podľa Stana bude jednou z priorít. Pripomína, že rezort to hovorí pomerne dlho. “Niekto to zrejme len prepočul,” podotkol hovorca.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali