SaS a OĽaNO-NOVA vytvorili Opozičnú radu, chcú sa pripraviť na vládu

SaS a OĽaNO-NOVA vytvorili Opozičnú radu, chcú sa pripraviť na vládu

Bratislava 27. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Cieľom Opozičnej rady je posilnenie opozičnej spolupráce tak, aby po najbližších parlamentných voľbách boli tieto strany pripravené prevziať zodpovednosť za vládnutie

Dvojica najsilnejších opozičných parlamentných strán SaS a OĽaNO-NOVA dnes podpísala dohodu, na základe ktorej vznikla Opozičná rada. Jej cieľom je posilnenie opozičnej spolupráce tak, aby po najbližších parlamentných voľbách boli tieto strany pripravené prevziať zodpovednosť za vládnutie.

Reklama
Na snímke zľava predseda SaS Richard Sulík a predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič
Na snímke zľava predseda SaS Richard Sulík a predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič

“Doba sa vyvinula tak, že SaS a OĽaNO-NOVA sú najsilnejšími opozičnými klubmi, spoločne máme 40 poslancov. Poznáme sa roky, sme najskúsenejšie strany na opozičnom spektre. Generačná obmena politikov pokročila,” povedal na dnešnej tlačovej konferencii šéf SaS Richard Sulík.

Podľa jeho slov v prípade poslaneckých klubov SaS a OĽaNO-NOVA neexistujú najmenšie pochybnosti, že by boli pod vplyvom oligarchov či mecenášov. “Spája nás to, že robíme politiku čestne, aj keď sa nevyhneme nejakým chybám,” povedal Sulík.

Reklama

Zároveň uviedol, že Opozičná rada sa bude stretávať spravidla raz za mesiac, na žiadosť predsedu jedného z poslaneckých klubov aj bezodkladne. “Budeme koordinovať naše aktivity tak, aby sme po najbližších parlamentných voľbách boli pripravení prevziať zodpovednosť za Slovensko a konečne vládnuť čestne,” vyhlásil Sulík.

Podľa lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča po marcových parlamentných voľbách mnohých ľudí opantala beznádej. “Títo ľudia potrebujú nádej a chcú veriť, že vláda oligarchov nebude trvať večne. Preto, ak chceme byť zodpovednou opozíciou, treba urobiť aj takýto krok,” vysvetlil.

Sulík deklaroval, že Opozičná rada nie je alternatívou k tieňovej vláde, ale je to predpoklad pre ďalšiu spoluprácu, ktorá skôr alebo neskôr môže vyústiť aj do tieňovej vlády. Iné opozičné strany zatiaľ súčasťou Opozičnej rady nebudú. “Neznamená to ale, že sme všetkých ostatných vylúčili. Toto je základ,” povedal Sulík s tým, že ĽSNS vylučuje už teraz.

Matovič zdôraznil, že strana Borisa Kollára Sme rodina vznikla len krátko pred voľbami. “Ten vzťah sa musí ešte vykryštalizovať,” konštatoval.

V dohode o Opozičnej rade sa uvádza, že SaS a OĽaNO-NOVA sa budú navzájom informovať o návrhoch zákonov, ktoré predkladajú do parlamentu, budú spoločne postupovať pri iniciovaní mimoriadnych schôdzí pléna či koordinovať spoločné mediálne výstupy.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali