Saakašvili, ktorého už nenávidia aj na Ukrajine, pripravuje Majdan v Tbisili

Saakašvili, ktorého už nenávidia aj na Ukrajine, pripravuje Majdan v Tbisili

Tbilisi 6. marca 2015 (HSP-Efrem Lukatsky)

 

Gruzínske média uvádzajú, že exprezident Michail Saakašvili, ktorého Porošenko menoval „hlavným poradcom“, už má veľa vysokopostavených nepriateľov na Ukrajine a onedlho bude musieť odtiaľto utiecť – a preto pripravuje „vlastný Majdan“ v Tbilisi

Jedným z hlavných nepriateľov gruzínskeho exprezidenta a poradcu – legionára podľa gruzínskych novinárov je súčasný predseda ukrajinského parlamentu Vladimír Grojsman. Prízvukujú, že Grojsman neznáša Saakašviliho. Dodávajú, že už viacerí predstavitelia ukrajinskej hospodárskej a politickej elity vyhlásili Saakašvilimu vojnu.

Reklama

Gruzínski novinári poukazujú na to, že onedlho Saakašvili bude musieť utiecť z Ukrajiny a preto si pripravuje nové pole pôsobnosti – plánuje „Majdan“ v Gruzínsku. Dokonca uvádzajú aj dátum vypuknutia „farebných“ nepokojov v gruzínskej metropole na základe preverených amerických receptov „výroby farebných revolúcií“. Takmer o 2 týždni, 21. marca, v Tbilisi sa uskutoční opozičný míting, ktorý pripravuje Saakašviliho politická strana Jednotné národné hnutie. Ako prízvukujú novinári, neodmysliteľný „revolučný atribút“ – pneumatiky na spálenie do Tbilisi už dopravili… 

Saakašviliho politická strana Jednotné národné hnutie ako dôvod protestnej akcie 21. marca uvádza zlú ekonomickú situáciu v krajine. Míting sa uskutoční v centre Tbilisi, na Rustaveliho námestí. Demonštranti budú žiadať demisiu vlády a predčasné parlamentné voľby. Saakašvili by sa chcel vrátiť do prezidentského kresla.

Reklama

„Gruzínska vláda je nečinná. Nemá žiadny plán, ako dostať krajinu z krízy. Vyzývame všetkých občanov, ktorí boli ponížení a oklamaní touto vládou a ktorí považujú túto vládu za bezmocnú, aby sa zišli na mítingu 21. marca,“ vyzval poslanec gruzínskeho parlamentu za Saakašviliho Jednotné národné hnutie Zurab Džaparidze.

Protirečil mu jeden z lídrov vládnej koalície Gruzínsky sen Georgij Voľskij a upozornil na to, že nacionalisti pripravujú destabilizáciu krajiny. Prízvukoval, že chcú rozpútať chaos a krviprelievanie – podľa tradičného: majdanovského scenára.“ V podobnom duchu sa v médiách vyjadrili aj mnohí iní gruzínski politici a analytici.

Týždenník Kronika týždňa podrobne popísal prípravy protestnej akcie 21. marca. Uvádza, že detailný plán celého „podujatia“ nacionalisti vypracovali vo svojom hlavnom stane 28. februára. Počítajú s tým, že sa na mítingu zúčastní minimálne 50 tisíc ľudí. Novinári uvádzajú aj zdroje financovania tohto „kultúrnospoločenského podujatia“: cez svojich ľudí to financujú bývalý premiér Vano Merabišvili a taktiež primátor mesta Tbilisi Georgij Ugulava. Obidvaja sa v súčasnosti nachádzajú vo väzení, ale komunikujú so svojimi ľuďmi a organizátormi akcie 21. marca cez advokátov.

Taktiež Kronika týždňa uvádza, že ešte vo februári do Tbilisi zo zahraničia dorazila zaujímavá „zásielka“ – 20 nákladných vozidiel s pneumatikami. Nik nepochybuje o tom, načo použijú túto „humanitárnu pomoc“ – podľa klasického scenára ich budú páliť počas protestnej akcie. Gruzínski novinári pripravovanú akciu stále porovnávajú s kyjevským Majdanom – nachádzajú až príliš veľa podobností…   

Gruzínske média taktiež informujú, že sa na túto akciu chystajú tisíce Saakašviliho priaznivcov zo západného Gruzínska, kde má svoju baštu a kde je dosť populárny aj jeho kamarát a bývalý minister obrany Gruzínska Bačo Achalaja, ktorý sa momentálne taktiež nachádza vo väzení. 

Reklama

Novinári prezrádzajú „tajné inštrukcie“, v súlade s ktorými Michail Saakašvili vyzval svojich priaznivcov, aby začínajúc od apríla protestné akcie sa konali pravidelne a aby neskončili dovtedy, kým nedosiahnu „prijateľný výsledok“. Citujú vystúpenie Michaila Sakašviliho, ktorý vraj svojim priaznivcom počas mítingu povedal: „Urobme druhý Majdan! Vyvolávajte chaos. Peniaze a podpora bude. Zabezpečíme.“ 

Najvyšší gruzínski predstavitelia živo reagujú na pripravovanú akciu, prízvukujú, že napriek vyhláseniam organizátorov, že protestná akcia bude mať „hospodársky charakter“, nik nepochybuje o tom, že to bude čisto politická akcia s rovnakými cieľmi ako kyjevský Majdan. Zástupca ministra pre národnostné otázky Alexander Bregadze prízvukuje, že sa pripravuje „tbiliský Majdan.“ 

„Saakašvili mieni sa vrátiť za pomoci štátneho prevratu. Nacionalistická strana chce sa oprieť na gruzínsky dobrovoľnícky batalión Gruzínska légia, ktorý bojuje na Ukrajine na strane vládnej armády. Ako je známe, v jeho radoch zahynulo už vyše 100 Gruzíncov a nacionalisti ho mienia dopraviť do Gruzínska „v pravý čas a na pravé miesto“… Presne ako na Ukrajine chcú využiť „služby“ snajperov, diverzantov, odborníkov na výbušniny a pod. Ale Gruzínsko má na to všetky sily a prostriedky, aby zabránilo im v ich plánoch a nepripustilo v Tbilisi nový Majdan,“ zdôraznil Alexander Bregadze.  

Gruzínske média podrobne rozoberajú Saakašviliho plány. Debatujú o tom, prečo sa chce čo najskôr vrátiť do Gruzínska, kde ho obvinili z viacerých zločinov a kde mu hrozí väzenie do 11 rokov? Zatiaľ je zaneprázdnený na inom fronte: konzultuje Petra Porošenka a ukrajinských  ministrov a aktívne presviedča Spojené štáty, aby začali dodávať Ukrajine zbrane, dokonca tvrdí, že je táto otázka už vyriešená „na 99 percent..“.  

Novinári sa z viacerých zdrojov dozvedeli, že ani v Kyjeve to Saakašvili nemá na ružiach  ustlané. Ten istý týždenník Kronika týždňa podrobne popisuje, s kým v Kyjeve má problémy Saakašvili. Neznáša ho kyjevský primátor Viktor Kličko, mnohí poslanci Najvyššej rady a niektorí ministri, ale najväčším a najnebezpečnejším nepriateľom je predseda ukrajinského parlamentu Vladimír Grojsman.

Reklama

V rozhovore pre ďalší tbiliský týždenník Paleta týždňa to potvrdil bývalý poslanec gruzínskeho parlamentu Iraklij Gogava, ktorý navyše voľakedy bol poradcom bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka. „Vyše 90 percent Ukrajincov sú proti menovaniam cudzincov na vysoké vládne a štátne funkcie. Ľudí to uráža. Porošenkovi toto určite neodpustia,“ prízvukuje Gogava.   

Gruzínske média uvádzajú, že Saakašvili a „členovia jeho ukrajinského komanda“ pracujúci v Kyjeve pripravili špeciálny zoznam 50 vysokopostavených Ukrajincov, ktorých žiadajú zatknúť kvôli podozreniu z korupcie. V tomto zozname sú členovia vlády, zástupcovia  ministrov, riaditelia rôznych úradov, organizácií a podnikov, šéfovia straníckych štruktúr a samosprávy a iní. Vladimír Grojsman neuveriteľne zúril, keď prvý raz čítal tento zoznam: nachádzajú sa v ňom viacerí aktivisti Majdanu.

Hneď sa sťažoval Porošenkovi, že zatknutie týchto ľudí vyvolá strašný škandál a mnohí prívrženci súčasnej vlády sa od nej odvrátia. Tvrdil, že následky budú katastrofálne. Poukazoval na to, že mnohí z týchto ľudí  nielen bojovali proti Janukovičovej vláde, ale aj štedro financovali Majdan. Vyhlásil, že takto Saakašvili „urobí láskavosť pre Moskvu“ a obvinil ho z vlastizrady, aj keď predsa je príslušníkom iného štátu – aj napriek tomu, že je dočasne ukrajinským občanom. „Grojsman neznáša Saakašviliho a dosiahol to, že Porošenko predsa odmietol splniť žiadosti Saakašviliho „reformátorov“ a poslať do väzenia mnohých vedúcich ukrajinských predstaviteľov,“ prízvukujú gruzínske média.     

Podrobne popisujú mnohé škandály, ktoré sprevádzajú pobyt Michaila Saakašviliho v Kyjeve. Spomínajú jeho sexuálne „útoky“ a použitie drog. Nezávislý analytik a bývalý gruzínsky poslanec Demur Giorhelidze pre média povedal, že  „rozhodnutie o povolaní Saakašviliho do Kyjevu a menovaní gruzínskeho exprezidenta a jeho kumpánov do vysokých funkcií nebolo prijaté na Ukrajine, ale v USA a EÚ.“

Riaditeľ gruzínskeho Inštitútu stratégie riadenia Gruzínska Petre Mamradze potvrdil, že má informácie o tom, že Saakašviliho už viacerí neznášajú v Kyjeve – a vôbec nie je preto, že sú to skorumpovaní ľudia, ale preto, že gruzínsky exprezident svojím tupým radikalizmom a hlúposťou likviduje všetky reformy ešte predtým, ako sa začali, a mnohonásobne zvyšuje nervozitu a napätie v ukrajinskej spoločnosti.  

„Saakašviliho činy sú spontánne, nepremyslené a neracionálne. Dokonca bol jedným z iniciátorov „vyháňania“ ruského jazyka z médií a vôbec z Ukrajiny. Všetko to vôbec nepotvrdzuje jeho silu, ale slabosť. Určite sa to skončí tým, že Saakašvili a jeho kumpáni budú musieť čo najskôr zmiznúť z Ukrajiny. Iný variant je vylúčený,“ zdôrazňuje Petre Mamradze.

Viaceré média uvádzajú predpovede, že onedlho Saakašvili s hanbou utečie z Ukrajiny – práve preto pripravuje v Gruzínsku ďalší Majdan. „Ale aj ten sa skončí jeho hanbou,“ konštatujú mnohé gruzínske média.

eu

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali