Rusko vs NATO v Pobaltí. Americký analytik tvrdí, že Rusko je schopné obsadiť Pobaltie do 60 hodín

Rusko vs NATO v Pobaltí. Americký analytik tvrdí, že Rusko je schopné obsadiť Pobaltie do 60 hodín

Pobaltie 20. júna 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Sergei Grits, file)

 

Ruský server warfiles.ru publikoval včera článok o rozložení síl Ruska a NATO v prípadnom stretnutí v Pobaltí, v ktorom americký analytik tvrdí, že Rusko je schopné obsadiť Pobaltie za približne 60 hodín

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Podľa článku americký vojenský expert Mike Carpenter, asistent zástupcu ministra obrany USA zverejnil svoju analýzu a vyjadril sa k tvrdeniu o schopnosti Ruska obsadiť Pobaltie za približne 60 hodín.

Reklama

Podľa Carpentera, ktorý svoju správu predniesol aj v Kongrese USA, momentálne NATO nie je schopné vojensky udržať Pobaltie. V prípade mohutného ruského pozemného útoku stojí proti ruským vojenským silám 11 ľahkoozbrojených peších bataliónov, proti ktorým stojí 46 ruských mechanizovaných bataliónov, výsadkárov, morskej pechoty, množstvo delostrelectva, niekoľko stoviek tankov, niekoľko desiatok bojových vrtuľníkov a vojenských lietadiel, batérie rakiet zem- zem.

Na ilustračnej snímke ruské bojové lietadlo Su-25 Foto:Russian Defense Ministry Press Service via AP
Na ilustračnej snímke ruské bojové lietadlo Su-25 Foto:Russian Defense Ministry Press Service via AP

Podľa amerického experta k tomu, aby Rusi porazili kontingent NATO v Pobaltí, potrebujú prevahu v pomere cca 3:1. Momentálne na jedného vojaka NATO pripadajú 4 ruskí vojaci, prevaha v ťažkej technike je takisto na strane Ruska.

Reklama

Do Pobaltia môže prísť na pomoc ešte 8 bataliónov, pričom 7 z bataliónov, s ktorými sa počíta, tvoria americkí vojaci. NATO si je vedomé ruskej prevahy, a preto chce v krajinách Pobaltia dislokovať aj tankové a mechanizované batalióny. Ak by sa tento plán podarilo realizovať, prevaha Ruska by sa znížila podľa Carptentera na 2:1. To by už malo stačiť k tomu, aby sa Rusko nesnažilo Pobaltie obsadiť.

Podľa Carpentera sú pre Rusko nesmiernou výhodou aj krátke logistické trasy na podporu vlastných jednotiek. Od Pobaltia k Moskve je len niekoľko stoviek kilometrov a tento priestor je plný skladov, vojenských jednotiek, železničnej či cestnej siete. Navyše, ak by Rusko zaútočilo náhle, malo by podľa Carpentera na svojej strane aj výhodu náhleho úderu.

Na ilustračnej snímke ruský tank T-90. Foto:TASR/AP Photo/Altaf Qadri
Na ilustračnej snímke ruský tank T-90. Foto:TASR/AP Photo/Altaf Qadri

Carpenter však upozornil aj na mínusy, ktoré sú zrejmé v ruských ozbrojených silách. Po rozpade ZSSR sa sovietsky vojensko-priemyselný komplex a armáda ocitli približne na 20 rokov v obrovskom úpadku, čo sa prejavilo aj na úrovni a výzbroji ozbrojených síl ruskej armády. Podľa jeho mienky ruská armáda stále nedosahuje úroveň armády ZSSR, uznal však, že za posledných 5 rokov urobilo Rusko obrovský krok dopredu.

Carpenter reagoval aj na skutočnosť, že Rusi znížili stav svojej armády z 1,2 milióna vojakov na 1 milión vojakov. Ušetrených cca 15% financi Rusi podľa jeho slov investovali do výcviku, pričom sa možnosťou prechodu poddôstojníkov a dôstojníkov na kontraktnú službu výrazne zlepšila úroveň dôstojníckeho a poddôstojníckeho zboru.

V Rusku sa navyše začal v posledných mesiacoch etablovať v ozbrojených silách outsorcing, čoraz viac sa presadzujú externé bezpečnostné žoldnierske firmy, ktoré poskytujú štátu svoje služby. Carpenter však poukazuje na skutočnosť, že ešte stále ide v ruských ozbrojených silách o relatívne menšie množstvo takto skvele vycvičených jednotiek, väčšina ruských jednotiek podľa jeho mienky zaostáva za úrovňou jednotiek NATO.

Reklama
Na ilustračnej snímke ruská ponorka Jurij Dolgorukij. Foto:TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, pool, file
Na ilustračnej snímke ruská ponorka Jurij Dolgorukij. Foto:TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, pool, file

Americký expert poukázal aj na fakt, že ruská modernizácia armády, ktorá rátala do roku 2020 so sumou cca 720 mld dolárov kvôli poklesom cien za naftu a kvôli ekonomickej kríze v Rusku spôsobenej embargom štátov G7 sa výrazne spomalila. Rusko sa muselo podľa jeho slov zacieliť na najdôležitejšie prvky modernizácie. Aj tak ide ale podľa experta o úctyhodné množstvo zbraní a zbraňových systémov.

Expert predpokladá, že Rusom sa podarí napriek embargu čiastočne nahradiť cca 500 lietadiel, 1000 vrtuľníkov rôznych typov, 200 systémov PVO, zaviesť do služby stíhače 5 generácie, lietadlá diaľkového doletu, nové balistické jadrové rakety. Ide najmä o rakety RS-24 Jars, RS-26 Rubež, MBR Sarmat, RS-28 a pod. Takisto do výzbroje ruských síl podľa jeho mienky zaradia protitankové komplexy Kornet-D, Hermes, MGK Bur a RPG-32. Prezbrojuje sa aj pechota, do výzbroje sa zavádza útočná puška ADS, SVLK-14C, sniperský komplex 6C8, okrídlené rakety a pod.

Carpenter považuje za hrozbu pre NATO moderné SU-34, strategické bombardéry TU-16 Biela labuť, schopné niesť jadrovú muníciu. Poukazuje na ničivý účinok samokorekturujúcich bômb KAB-500, rakiet s laserovým navádzaním CH-29L a okrídlené rakety CH-101 a CH-102. Takisto systém rádioelektronického boja Krasucha-4, systém delostreleckej podpory Solncepek a tanky Armata predstavujú hrozbu s ktorou sa musí NATO podľa Carpenterových slov vážno zaoberať.

Na ilustračnej snímke ruskí vojaci. Foto:TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Na ilustračnej snímke ruskí vojaci. Foto:TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

NATO sa podľa Carpentera vážne zaoberá ruskou “hybridnou vojnou”, ktorá sa podľa jeho mienky môže náhle rozhorieť aj v oblasti Pobaltia. Rizikovým faktorom je ruská menšina, ktorá je v Pobaltí dostatočne mohutná, aby destabilizovala situáciu v celom regióne. Takisto odborníci z NATO  podľa Carpentera rozpracovali variant, ako zabrániť Rusku použiť jadrové zbrane v prípade, ak sa Rusko, ktoré bude v hlbokej defenzíve, rozhodne využiť svoj jadrový potenciál.

K tomu len toľko – dúfam, že Carpenter čítal Dobrého vojaka Švejka. Je to poučné čítanie.

Reklama

Branislav Krasnovský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali