Rusko: Postoj štátu a cirkvi k Leninovým sochám

Rusko: Postoj štátu a cirkvi k Leninovým sochám

Moskva 29. marca 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Darko Bandic)

 

Ako v Kremli tak aj v Moskovskom patriarcháte zostáva postoj k vlastnej histórii nejasný

Zatiaľ čo prezident Vladimír Putin dáva znova ožívať starým symbolom od dvoj-orla po cisársku uniformu, leží mimo kremeľských múrov naďalej mumifikovaná mŕtvola revolucionára Vladimíra Iľjiča Lenina vo svojom mauzóleu. Ruská pravoslávna cirkev v zahraničí (ROCOR), ktorá sa v r. 1927 oddelila od Moskovského patriarchátu a až v r. 2007 znovu nastolila kánonické spojenie, žiada odstránenie múmie z mauzólea na Červenom námestí, zničenie Leninových pamätníkov v Rusku a premenovanie miest, ulíc a námestí dodnes pomenovaných po komunistických zločincoch.

Reklama
Ilustračné foto

Ruskí pravoslávni biskupi v diaspore v pastierskom liste preto, vedomí si histórie, napomínajú, že odstránenie Lenina – „najväčšieho prenasledovateľa kresťanov 20. storočia z Červeného námestia by bolo znamením zmierenia sa ruského ľudu s Kristom“. No Moskovský patriarchát to brzdí.

V interview pre „Interfax“ podpredseda synodálneho oddelenia pre vzťahy cirkvi so spoločnosťou a médiami, Alexander Ščipkov povedal, že je rovnako ako vedenie cirkvi iného názoru ako ROCOR. Návrh pochovať Leninovo telo je v tejto dobe veľmi nevhodný. Ščipkov naliehal na to, aby sa zaviedlo „moratórium vzhľadom na vojnu proti politickým symbolom v Rusku“. „Chápeme, že prítomnosť Lenina na Červenom námestí nemá nič do činenia s kresťanskými tradíciami. Ale my môžeme otázku ich oživenia riešiť iba vtedy, ak sa súčasne zastaví kampaň od-socializovania a od-sovietizovania na post-sovietskom území,“ vyhlásil delegát synody. Susedia Ruska by súčasné „od-socializovanie a od-sovietizovanie mohli využiť na „od-rusifikovanie“, čo nechceme podporovať, ako vyhlásil Ščipkov.

Reklama

Žiadal preto „dočasné moratórium na každú vojnu proti politickým symbolom v Rusku“. To neznamená, že Moskovský patriarchát tiež neschvaľuje návrat k pôvodným názvom ulíc a miest, ale „iba z historických a nie z politických dôvodov“. „Nemali by sme sa angažovať v politických kampaniach týkajúcich sa politických symbolov.“ To by bola „ničivá záležitosť“.

Z rovnakého dôvodu je nesprávnym okamihom práve 100 rokov po revolúcii požadovať preloženie Leninovho tela. To má jasné „politické motívy“. Podľa názoru Ščipkova je potrebné akceptovať, že zodpovedné za bratovražednú občiansku vojnu 1917-21 sú obe strany, veď časť ruského ľudu  jednu zo strán podporovala. „Našou úlohou je prekonať túto schizmu, ľudí znova zjednotiť a tento cieľ nemôžeme dosiahnuť, keď zdôrazňujeme, že iba jedna strana bola v občianskej vojne v práve. Na ukončenie vojny v srdciach a hlavách, nesmieme hľadať víťazov, veď historicky obe strany boj prehrali.“

Aj vedúci oddelenia patriarchátu pre zahraničie, metropolita Hilarion, zdôraznil, že sa neslobodno náhliť odstrániť Leninovo telo zo špeciálne postaveného mauzólea na Červenom námestí, kde leží 93 rokov. Metropolita povedal, že náhle rozhodnutie by mohlo viesť k ďalšiemu rozkolu v ruskej spoločnosti: „Prítomnosť tejto zabalzamovanej múmie pri múre Kremľa je síce úplne scestná, ale myslím si, že riešenie je otázkou času.“

 

Knieža Vladimír namiesto Lenina

Reklama

Prezident Vladimír Putin sa téme doteraz vyhýbal. Podľa pozorovateľov zo starosti o rozkol vo verejnej mienke. Na upevnenie svojej štátnej ideológie necháva radšej s obrovskými nákladmi pravidelne pripomínať víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom. Vtedajší úspech sa oslavuje ako triumf zjednoteného národa proti cudzím agresorom a je súčasne symbolom nároku Moskvy na úlohu svetovej veľmoci. Súčasne sa však Putin vidí aj v oveľa staršej tradícii. V novembri odhalil spolu s patriarchom Cyrilom v bezprostrednej blízkosti Kremľa obrovský pamätník prvému kresťanskému vodcovi, veľkokniežaťu Vladimírovi, ktorého možno považovať za zakladateľa ruskej štátnosti pred viac ako tisícročím.

Revolučný rok 1917 bol zvratom, ktorého následky dodnes pôsobia a sú citeľné pre každého Rusa. Dňa 8. marca (podľa vtedy ešte platného juliánskeho kalendára 23. februára) vypukla v hlavnom meste Petrohrade februárová revolúcia. Iba za niekoľko dní zmietla autokratickú cársku vládu. Po prvý raz sa vyhlásili základné práva ako sloboda slova a zhromažďovania, všeobecné právo voliť a zrušili sa staré diskriminácie na základe stavu a náboženstva. Robotníctvo, ktoré svojimi štrajkami odzvonilo monarchii, si vybojovalo sociálne istoty ako osemhodinový pracovný čas a vyššie mzdy.

No štátna kríza sa tým neskončila. Nasledovalo dvojvládie – provizórna vláda sovietov, teda občiansko-liberálnych reformných síl proti robotníkom a vojakom. Keď sa štátna moc stále viac rozpadávala, chopila sa radikálne socialistická strana boľševikov koncom októbra (v novembri) šance uchopenia moci. Leninom vedení boľševici obsadili hlavné mesto, zatkli vládu a položili základy premeny Ruska na komunistickú diktatúru jednej strany, ktorú však dokázali presadiť až po dlhoročnej občianskej vojne v celej krajine.Na rozdiel od pôsobenia kniežaťa Vladimíra sa obe tieto revolúcie 1917 nehodia ako politický nástroj. Putin je pritom sám popálené dieťa: masové demonštrácie po zmanipulovaných voľbách v r. 2011 ním osobne hlboko otriasli a boli dôvodom markantne pritiahnuť represie. Putin sa však súčasne obáva odsúdenia dvojitej revolúcie ako historického omylu, lebo tento bývalý agent tajnej služby KGB (už ako 11-ročný sa bol pýtať na KGB, čo sa má učiť, aby tam mohol pracovať!) – je sám poznačený sovietskym dedičstvom.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali