Rusi a Sýrčania zvýšili aktivitu v boji proti teroristom

Rusi a Sýrčania zvýšili aktivitu v boji proti teroristom

Aleppe 16. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Ruské a sýrske sily, spoločne so svojimi šiítskymi spojencami včera zvýšili svoje aktivity a údery na teroristov. Ruské letectvo útočilo v oblastiach Idlib a Homs, do útokov sa zapojil aj Admiral Kuznecov. O zvýšených aktivitách Ruska informoval ruský minister Sergej Šojgu, správu o najnovšej situácii v Sýrii priniesol server anna news

“Dňa 15.11.2016 sme začali široko koncipovanú vojenskú operáciu voči teroristom z ISIS a an Nusra v provinciách Idlib a Homs” informoval Sergej Šojgu. Minister potvrdil, že útokov sa zúčastnili aj pobrežné raketové komplexy Bastion, po prvý krát sa bojových operácii zúčastnil aj Admirál Kuznecov. Viacúčelové bitevníky SU-33 z paluby lietadlového krížnika útočili na pozície teroristov. Útoku predchádzal niekoľkotýždňový vojenský prieskum, ktorý sa sústredil na lokalizáciu skladov teroristov, výcvikových táborov, veliteľských centier, ale aj továrni na výrobu munície a opravárenských dielní. Admirál Kuznecov útočil na vybrané ciele aj svojimi raketami Kaliber.

Reklama
Ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ruský minister obrany Sergej Šojgu

Sergej Šojgu potvrdil že sa zvýšila bezpečnosť a ochrana ruských vojenských základní v Sýrii (Tartus a Hmeimmim ), zvýšil sa počet batérii S-300 a S-400, počet protilodných Bastionov a komplexov Pancir.

V Sýrii na 940 miestach minulých bojových stretov vládne prímerie, na 69 miestach teroristi pokračujú v bojoch voči ozbrojeným silám Sýrskej republiky. Teroristi vykazujú aktivity v Aleppe, Damasku, Lakatii, Hame a v Daraa.

Reklama

Generál major Igor Konašenkov označil za lož tvrdenia katarskej televízie al Jazeera o bombardovaní nemocnice v Aleppo ruským a sýrskym letectvom. Ruské a sýrske letectvo už 28 dní nevedie žiadne bojové operácie v Aleppe.

Situáciu v Sýrii posúdil včera prezident RF Vladimír Putin aj s kazašským prezidentom Nursultanom Nazarbajevom. Telefónny rozhovor inicioval prezident Kazachstanu.

Ministerstvo zahraničných vecí Sýrie požiadalo vedenie Organizácie za zákaz chemických zbraní (sídlo v Haagu) vyslať do Aleppa vlastných expertov, aby preskúmali útoky zakázanými chemickými zbraňami zo strany teroristických skupín. Ruskí chemici, ktorí vykonali v Sýrii expertízy potvrdili zo strany teroristov použitie zakázanej chemickej munície.

Skupina ruských železničných vojsk obnovila 65 kilometrov železničnej siete v pobrežných oblastiach Sýrie, do Aleppa začali vo zvýšenej miere prúdiť humanitárne konvoje s potravinami a liečivami.

V Aleppe sa naďalej bojuje, teroristi ostreľujú obytné štvrte. Boje sa sústredia v oblastiach Ramus, 1070 Minyan, al Asad, Leramon, Kastello. Postupne sa zvyšuje počet civilistov, ktorí utekajú z oblasti pod kontrolou teroristov. Civilistov teroristi používajú ako živé štíty.

Reklama

Podľa sýrskych informácii vo vnútri obkľúčeného východného Aleppa sa čoraz častejšie ozýva streľba, ktorá svedčí o bojoch medzi rôznymi obkľúčenými teroristickými zoskupeniami, prípadne o vzburách civilného obyvateľstva. Civilisti, ktorým sa podarilo z východného Aleppa uniknúť potvrdili, že humanitárna pomoc, ktorú získali členovia “umiernenej opozície” sa medzi civilistov nedelila a využívali ju členovia teroristických jednotiek.

Teroristické zoskupenia obkľúčené vo východnom Aleppe informovali o vytvorení spoločného štábu opozície v meste, členovia Achrar as Sham a Dzabchat al ash Shamija, ktorí v posledných dňoch utrpeli tvrdé straty v bojoch však súhlasili s prímerím a ich členovia odmietajú pokračovať v bojoch.

V provincii Latakia pokračujú naďalej boje, teroristi sa bránia útokom sýrskych vládnych jednotiek, pričom ostreľujú civilné oblasti. V lokalite Ain el Kantara zničili vládne sily za pomoci bezpilotného aparátu a za účasti jednotky Sokolov pustiny väčšiu skupinu teroristov, 15 teroristov zahynulo aj na plantážach Fulla a ash Shamas. V oblasti Rabiyah sýrske vládne jednotky zničili delostreleckou paľbou viacero tajných skladov teroristov.

Do Tartusu a Hamy prúdi čoraz viac konvojov s humanitárnou pomocou.

V Damasku Vojaci 42 brigády 4 mechanizovanej divízie objavili a zničili tajný tunel (cca 700 metrov), ktorý teroristi využívali na presun a ako úkryt. Sporadické boje trvajú v oblasti Mazraad Mahmud, Dzobar, Blundan, El-Kasa, Kafer-Batn, výšina 612. Teroristi ostreľujú civilné aglomerácie Arbil a Kabun, tábor el Bafidin a nemocnicu v Ibn el Valid, horu Tell Kaukab, elektrostanice a letisko v Mazzaa.

Reklama

V provincii Daraa pokračujú boje s teroristami, ktorí ostreľujú al Chot a štvrť Osman. V Suvejde sýrske letectvo zničilo niekoľko bojových vozidiel ISIL. Do Kuneitry začala prúdiť humanitárna pomoc.

Útoky teroristov pokračujú na Deir ez Zor, sýrske letectvo však podporuje obranu vládnych síl, teroristi utrpeli výraznejšie straty. Pritom sýrske a ruské letectvo sústredí svoju pozornosť aj na útoky voči ropným zariadeniam teroristov. Pokračujú aj sporadické útoky v oblasti Rakky, kde sýrske a ruské letectvo loví automobily teroristov.

Tu si môžete pozrieť video z vládnych zdrojov, ruská agentúra anna news:

 

Tu si môžete poyrieť video sledujúce konflikt z pozície “umiernenej opozície”:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali