Rozhovor: Lídri poslaneckých skupín ruského parlamentu porozprávali o svojej návšteve Slovenska

Rozhovor: Lídri poslaneckých skupín ruského parlamentu porozprávali o svojej návšteve Slovenska

Bratislava 12. apríla 2016 (HSP/Foto:Rusemb)

 

Lídri poslaneckých skupín ruského parlamentu navštívili Slovensko a pre slovenské médiá poskytli rozhovor, v ktorom  prezradili, za akým účelom prišli na Slovensko a taktiež porozprávali o svojich dojmoch z tejto návštevy

Do Bratislavy prišli lídri poslaneckých skupín priateľstva ruského parlamentu s Národnou radou Slovenska – senátor Rady Federácie Vjačeslav Timčenko (na spoločnej snímke vľavo) a poslanec Štátnej dumy, honorárny konzul Slovenskej republiky v Rusku Alexander Petrov  (na spoločnej snímke vpravo). Na tlačovej konferencii odpovedali na otázky novinárov.

Reklama

 

Nie ste prvýkrát na Slovensku. Aké sú vaše dojmy z tejto návštevy?

Reklama

A. Petrov: Navštevujem Slovensko pravidelne. Považoval som za povinnosť navštíviť Slovensko v tento deň, v deň oslobodenia Bratislavy od fašizmu a vzdať hold našim červenoarmejcom, ktorí sú tu pochovaní, a poďakovať sa slovenskému ľudu za to, že si pamätá ich hrdinské činy, udržuje ich pomníky vo veľmi dobrom stave. Poukázali, že na príklade víťazstva Červenej armády budú vychovávať mladú generáciu Slovákov. Zdôraznili, že rastie záujem o štúdium ruského jazyka. Potrebujú ďalších učiteľov – rodených hovorcov ruštiny, ktorí by mohli vyučovať tu, na Slovensku.

Včera sme sa zúčastnili na dvoch významných podujatiach, vzdávajúc hold pamiatke našich vojakov Červenej armády (na Slavíne a na námestí E. Suchoňa.). Pre mňa bolo veľkou cťou reprezentovať Štátnu dumu Ruskej federácie na podujatiach na počesť týchto radostných a súčasne smutných udalostí. Druhou úlohou, v podstate základnou úlohou Skupiny priateľstva Dumy – je prechod na systémový princíp práce medzi výbormi Slovenskej národnej rady a výbormi Štátnej dumy, aby sa umožnili rokovania o plánovaní spoločných aktivít a podujatí. Po predbežnom posúdení sme sa dohodli iniciovať ďalšie otázky projektu konferencie ako je „Košický proces“. Pre ruskú stranu sú dôležité vzájomné stretnutia poslancov. Avšak, ukrajinskí poslanci si ešte nevybrali žiadny priestor, na ktorom by sme mali možnosť kľudne diskutovať o týchto zložitých otázkach za účasti slovenských kolegov. Nemecká strana tiež prejavila záujem.

Ešte raz chcem zdôrazniť, že ruská strana je pripravená zúčastňovať sa tejto náročnej diskusie a v pokojnom tóne vysvetľovať svoju pozíciu, komunikovať s ostatnými. Možno nájdeme viac pochopenia zo strany ukrajinských poslancov v rámci „Košického procesu“.
Okrem toho, máme záujem o otázky spolupráce regiónov. Preto ja, ako honorárny konzul podporujem rozvoj regionálnej práce, v prvom rade ide o humanitárne projekty. Teraz, napríklad, Slovenský inštitút v Ruskej federácii za našej podpory usporiadal veľkú výstavu slovenských výtvarných umelcov na Urale. Slovenský občan je šéfdirigentom Sverdlovskej opernej scény, úspešne vystupovali na projekte „Zlatá maska“. Dohodli sme sa s veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Ruskej federácii, že budeme riešiť možnosti ich návštevy Slovenska a vystúpenia na slovenských scénach. Pre nás je to veľmi dôležité podujatie.

Samozrejme, pre nás je veľmi dôležitá návšteva slovenskej delegácie Ruska. Veľvyslanec Slovenskej republiky v Ruskej federácii pán P. Priputen už potvrdil, že navštívi najväčšiu priemyselnú výstavu „Inoprom“, ktorú teraz, práve v rámci BRICS, organizuje India, Čína a Rusko. Tu sa naskytuje príležitosť pre slovenských podnikateľov zúčastniť sa na týchto projektoch, a sme pripravení im pomôcť v tomto smere. Preto základné otázky sú – konkrétna práca medzi výbormi a práca medzi regiónmi.

Vždy existovala dobrá tradícia spriatelených miest, som si istý, že by mala byť oživená a my ju budeme podporovať. Okrem toho, sme diskutovali o konkrétnych odborných otázkach, napríklad, s novým predsedom výboru slovenského parlamentu pre zdravotníctvo. Som veľmi rád, že je vynikajúcim profesionálom, takže sme od začiatku hovorili odborným jazykom a posúdili širokú škálu otázok. Vyjadril svoju pripravenosť porozprávať ruskej strane, u nás v Štátnej dume, o chybách, ktorým sa treba vyhnúť. Zozačiatku povedal, že môže presne pomenovať to, čomu sa treba v práci vyhýbať čo je veľmi dôležité pre nás, pretože Slovensko už má za sebou tieto ťažkosti, ale my sme vykročili teraz v podstate rovnakým smerom. Je to pre nás dôležité.

Reklama

Vo výbore pre európske záležitosti sme diskutovali prakticky všetky principiálne pozície so zreteľom na akútne situácie. Neskrývajúc nič. Aj my sme otvorene vyjadrili svoju pozíciu, a oni svoju. Sme veľmi znepokojení zo vzniku nových ohnísk nepokojov, rozdúchavaných zvonku, aj oni to zdôraznili. Navyše sme vyjadrili vďačnosť slovenskému parlamentu za uznesenie o Ukrajine, ktoré zo všetkých európskych krajín prijalo jedine Slovensko. Táto principiálna pozícia nám dovoľuje dúfať, že Slovensko zostáva principiálnym partnerom v medzinárodných vzťahoch, ktorý v niektorých otázkach má pozíciu odlišnú od Európskej únie. Napríklad, oni nám povedali, že prijali veľmi závažný zákon o exporte vody. Aj keď existujú rozpory, zákon schválili. Oni nevnucovali svoj postoj iným štátom, ale povedali, že si urobia na Slovensku po svojom. A to nás teší, že existuje spoločné porozumenie.

V. Timčenko: Áno, v diskusii sa hovorilo o určitých obavách. Jedna z nich je vyvolaná vstupom do základnej štruktúry slovenského parlamentu zástupcov nacionalistickej strany. Štyri mandáty – je to celkom veľký počet, najmä ak jeden z nich o ktorý sa uchádzajú je mandát podpredsedu Výboru pre ústavné právo, čo je mimoriadne nebezpečné. Dúfame, že v tomto smere zvíťazí zdravý rozum a vlastenecká výchova, ktorú sme do istej miery zanedbali aj na Slovensku, aj v Rusku. Je potrebné ju oživiť. A zabrániť prieniku pro-fašistický orientovaných strán do parlamentu v budúcich voľbách.

 

Posudzovali ste so slovenskými kolegami otázky protiruských sankcií?

V. Timčenko: Slovenská strana uviedla, že sa rozhodne vyjadruje proti a bude naďalej vystupovať proti akýmkoľvek sankciám. Žiadne sankcie nemôžu zdôvodniť nespravodlivý postup voči Ruskej federácii a voči jej medzinárodnej praktickej činnosti. Slovenskí partneri vyhlásili, že žiadny konflikt nemožno riešiť bez účasti Ruskej federácie. Uvádzali sa príklady z terajších konfliktov v Sýrii aj v Náhornom Karabachu, na Ukrajine a ďalších horúcich miestach. Ide o základné princípy, ktorými sa Rusko riadi a bude sa pridržiavať aj v budúcnosti. Slovenská strana to chápe a schvaľuje.

Reklama

 

Venovali ste aj téme energetiky na Vašich stretnutiach?

V. Timčenko: Posúdili sme množstvo rôznych tém, ale priamo téme energetiky a rozvoja vzťahov medzi našimi štruktúrami, ktoré dodávajú a vyrábajú energiu, sme sa nevenovali.

Ale dotkli sme sa inej témy, ktorá dnes zaujíma, myslím, nielen slovenskú stranu. Vzťahuje sa na otázky BRICS. Táto organizácia ako nová ekonomická a politická únia vzbudzuje záujem nielen u našich partnerov, ale aj zo strany oponentov. Tu, na Slovensku, sa veľmi konštruktívne podporuje rozvoj práve tejto únie, a Slovensko prejavilo záujem o možnom, aspoň informačnom prístupe k aktivitám tejto únie a my sme pozvali slovenských partnerov na prvú medzinárodnú konferenciu, ktorá sa bude konať v júli v Jekaterinburgu.

V tomto rámci sa posudzovalo zapojenie slovenskej strany do nových medzinárodných projektov. Na Slovensku si dobre uvedomujú, že diktát veľkých západných krajín, predovšetkým Spojených štátoch, prekáža rozvoju vlastnej ekonomiky, preto jednou z alternatív by bol, možno, BRICS a, prípadne, aj iné hospodárske zväzy, hoci sa priamo nehovorilo o otázke Eurázijskej ekonomickej únie. Ale vzťahy s bývalými sovietskymi republikami sa taktiež vnímali ako jedna zo zaujímavých tém.


Hovorili ste o ďalších konkrétnych ekonomických projektoch?

V. Timčenko: Nedá sa povedať, že sme diskutovali o niektorých konkrétnych ekonomických projektoch, ale záujem o vzájomnú spoluprácu prízvukovali všetci členovia slovenskej strany. Čo je dôležité pre mňa ako člena Rady federácie – to je záujem nielen na celoštátnej úrovni, ale záujem o priame kontakty medzi regiónmi. Rada federácie je komorou regiónov, takže nadviazanie blízkych kontaktov medzi mestami, regiónmi Ruska a slovenskou stranou je nesmierne dôležité. S tohto pohľadu, samozrejme, je konferencia, o ktorej som už povedal – dôležitým prínosom k vytváraniu priamych ekonomických väzieb medzi regiónmi Slovenska a Ruskej federácie.

 

Hovorilo sa o možných kultúrnych projektoch v humanitárnej oblasti?

V. Timčenko: Slovenská strana prejavuje veľký záujem o ľudovú tvorbu, najmä o výstavy ľudových remesiel, výstavy úspechov, ako tomu bolo v Sovietskom zväze. Preto uskutočňovanie kultúrnej výmeny nielen profesijných skupín, ako je súbor „Boľšogo teatra“ a ďalších popredných divadiel Ruskej federácie, ale aj vzájomná výmena kultúrnych kolektívov ľudovej tvorivosti, mladých ľudí má veľký význam. A v tomto duchu kolegovia zo slovenského parlamentu navrhujú vypracovať spoločný program vzájomnej kultúrnej výmeny tvorivých kolektívov z Ruska a Slovenskej republiky. Na parlamentnej úrovni už takýto záujem je. Najmä takýto spoločný program by mohol byť významným krokom k ďalšiemu upevňovaniu týchto dôležitých medzinárodných vzťahov. Z našej strany radi a ochotne vítame tieto iniciatívy. Parlament a Rada federácie, myslím si, že rovnako aj Štátna duma vyvinú všetko úsilie potrebné na uskutočnenie týchto plánov v čo najkratšom čase.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali