Raz, dva, tri. Naozaj bude toľko rokov stačiť na rómsku reformu?

Raz, dva, tri. Naozaj bude toľko rokov stačiť na rómsku reformu?

Bratislava 22. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Rómska reforma v oblasti vzdelávania má byť zrealizovaná do troch rokov 

Raz, dva, tri. Kaliňák, Pollák, Matovič
Raz, dva, tri. Kaliňák, Pollák, Matovič

Minister vnútra SR Robert Kaliňák a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák zverejnili dnes rómsku reformu v oblasti školstva a vzdelávania. V súbore 14 opatrení je napríklad zavedenie povinnej trojročnej predškolskej výchovy pre deti z rizikových rodín, ale aj povinnosť nastúpiť na trojročnú učňovskú školu, ak dieťa neukončí úspešne 8. ročník základnej školy. Celý súbor opatrení by mal byť zrealizovaný v priebehu dvoch-troch rokov.

Reklama

Podľa Petra Polláka je vzdelávanie jednou z naozaj kľúčových oblastí. “Táto reforma má za cieľ urobiť všetko pre to, aby rómske deti vychádzali zo školského systému ako úspešné, ktoré budú mať uplatnenie na pracovnom trhu a v sociálnom systéme nebudú figurovať ako poberatelia dávok, ale ako tí, ktorí do tohto systému budú prispievať,” uviedol Pollák. Súbor opatrení, ktoré sa týkajú školstva a vzdelávania, sú zamerané na štyri oblasti: predškolská výchova, celodenné vzdelávanie, inkluzívne vzdelávanie a uplatnenie absolventov na pracovnom trhu.

 

Reklama

Povinná trojročná predškolská výchova pre deti z rizikového prostredia 

Reforma chce riešiť nepripravenosť detí z rizikových rodín na vstup do prvého ročníka základnej školy. Pre takéto deti, ktoré formuje prostredie poznačené napr. dlhodobou nezamestnanosťou rodičov, kriminalitou rodičov či záškoláctvom v rodine, bude zavedená trojročná povinná predškolská výchova. “Nebudeme alibisticky nechávať výchovu na rodičov, ale dieťa vytrhneme z prostredia, v ktorom je odsúdené byť na ulici,” uviedol líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý sa na predstavení reformy zúčastnil.

Neostáva iné len držať im palce

Štát by mal prevziať zodpovednosť aj za celodenné vzdelávanie pre rizikové deti. “Tu budeme posudzovať nielen rodinné prostredie, ale aj samotné správanie žiakov, v rámci kritérií ako prospech, dochádzka a správanie dieťaťa,” dodal Matovič. Dochádzka a správanie dieťaťa v školskom prostredí pritom priamo ovplyvní formu a výšku sociálnej pomoci štátu rodine, ako sú rodinné príspevky alebo aktivačný príspevok. Podľa ministra Kaliňáka to pomôže riešiť aj problém agresivity žiakov či ich rodičov voči učiteľom.

 

Namiesto desaťročnej, zavedú dvanásťročnú školskú dochádzku 

Reklama

Pre lepšie uplatnenie rómskych detí na pracovnom trhu pristúpi štát k zavedeniu 12-ročnej povinnej školskej dochádzky pre všetky deti s tým, že žiak, ktorý nedokončí úspešne 8. ročník základnej školy, bude musieť nastúpiť na trojročnú učňovskú školu. “Súčasťou bude povinná dvojročná prax podľa výberu a schopností žiaka, rozhodnutia rodičov a potrieb pracovného trhu,” uviedol Pollák a dodal, že cieľom je maximalizovať šancu na zaradenie dieťaťa na pracovný trh. Medzi ďalšími opatreniami, prostredníctvom ktorých chce rómska reforma meniť situáciu, je aj zastavenie prijímania žiakov s ľahkým mentálnym postihnutím do špeciálnych základných škôl. “Príplatok na špeciálne vzdelávanie týchto žiakov zbytočne zaťažuje a žiaci získavajú vzdelanie, ktoré zásadným spôsobom znižuje ich šance na trhu práce,” uviedol Pollák. Ďalším opatrením je, aby pomocná profesia asistenta učiteľa bola umožnená aj v stredoškolskom prostredí.

 

S Rómami? Proti nim? Týka sa všetkých 

Podľa ministra Kaliňáka by sa mala rómska reforma v oblasti vzdelávania zrealizovať v horizonte dvoch-troch rokov. “Niektoré opatrenia budú v praxi už na budúci rok, niektoré opatrenia však smerujú k legislatívnym krokom,” uviedol Kaliňák.

Igor Matovič dodal, že rómska reforma nemá za cieľ ísť proti Rómom a netýka sa iba Rómov. “Naším cieľom nie je vymýšľať bič na Rómov, to sa bude dotýkať všetkých, či je Róm alebo Neróm, či je zelený, oranžový, modrý alebo červený, jednoducho, ak nebude dodržiavať pravidlá, bude sa mať horšie, ak ich bude dodržiavať, bude sa mať lepšie.”  

Reklama

Vzdelávania by sa mala týkať približne šestina z celkového počtu asi stovky opatrení celej rómskej reformy. Reforma bude predstavená postupne po častiach do konca novembra. Okrem spomínaného vzdelávania to budú zmeny v oblasti vymožiteľnosti práva, bývania, sociálneho systému, zamestnania a podpornej politiky.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali