Roman Michelko: Sankcia 250 000 alebo hlúposť, arogancia a ďalšia slepá ulička

Roman Michelko: Sankcia 250 000 alebo hlúposť, arogancia a ďalšia slepá ulička

Bratislava 27. mája 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Yannis Kolesidis)

 

Celá kauza začala aroganciou a nepremyslenými krokmi. Merkelová sa začala správať ako šéfka Európskej únie, ktorou však nie je. Bez konzultácie s kýmkoľvek pozvala všetkých Sýrčanov do Európy. Nemecko začali zaplavovať státisíce prisťahovalcov rôznych kategórií a motivácií. Okrem Sýrčanov tam boli v hodnej miere zastúpení aj Afganci (u ktorých je vojna už takmer štyridsať rokov, minimálne od Amínovho prevratu v roku 1978, ale masovejšie sa pohli až teraz), Iračania (nepekná vizitka hlúpej a škodlivej intervencie USA a NATO), Eritrejčania (čisto ekonomickí migranti, u ktorých žiadna vojna nie je), Tunisania, Maročania, Líbyjčania, Egypťania až po obyvateľov zlyhaného Kosova

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Ako dnes dobre vieme, toto zbrklé a nepremyslené pozvanie zapôsobilo ako otvorenie Pandorinej skrinky. V priebehu leta a jesene 2015 sa do Európy dostalo vyše milióna migrantov, prevažne moslimov s absolútne nerealistickými očakávaniami rovnako ako neochotou a neschopnosťou prijať podmienky a pravidlá hostiteľských krajín. Problém bol v tom, že migranti sa nerozprestreli po Európe rovnomerne, ale koncentrovali sa v Nemecku, čiastočne v Švédsku, prípadne v krajinách Beneluxu. Británia spolu s Francúzskom prijali drakonické opatrenia, ktoré relatívne dôsledne ochránili útoky na Eurotunel v Calais.

Reklama

V Calais tak vzniklo mestečko či slum utečencov, ktorí dlhodobo a verejne deklarovali odhodlanie za každú cenu (samozrejme nelegálne) dostať sa do Británie, čo sa však v absolútnej väčšine prípadov ukázalo ako neuskutočniteľné.

V priebehu leta tak politické elity pochopili, že vznikol veľký problém. A ako je to u európskych „elít“ zvykom, problém zvyknú riešiť, až keď horí a riešia ho zväčša úplne nerealistickými opatreniami. Jedným z nich boli dočasné kvóty. „Múdri eurokrati“ od zeleného stola v Bruseli chceli nadiktovať európskym vládam podľa vymysleného vzorca kvóty a na ich základe rozdistribuovať utečencov do jednotlivých členských krajín a problém by bol vyriešený. Také jednoduché to však nebolo. Krajiny V4 sa proti tomuto vzbúrili.

Reklama

Nakoniec boli silou prehlasované na Rade ministrov, ktorá umožňuje väčšinové hlasovanie len v technických otázkach, čo táto zjavne nebola a zároveň aj spôsobom, ktorý bol minimálne sporný, keďže sa týkal pravidiel azylovej politiky a tie sú jednoznačne v kompetencií národných vlád. Aj vďaka tomu je dnes tento postup dvoma členskými krajinami (SR a Maďarsko) napadnutý na Európskom súde, resp. tieto krajiny išli do infringementu.

Ako sa však v praxi ukázalo, tento spôsob riešenia migračnej krízy sa ukázal viac než nešťastný. Ochota migrantov opustiť Nemecko, resp. Holandsko či Švédsko a nechať sa dobrovoľne premiestniť do Estónska, Bulharska či Rumunska, sa limitne blíži nule. Naši veľkí bruselskí „humanisti“ si akosi neuvedomili, že násilná deportácia utečencov do neatraktívnych európskych destinácii by bola hrubým porušením ich ľudských práv, ktorých majú inak plné ústa.

Na snímke politológ Roman Michelko
Na snímke politológ Roman Michelko

Ukazuje sa však, že argumentáciu ľudskými právami používajú eurokrati veľmi selektívne, účelovo a utilitárne. Človek by si povedal, že po krachu tohto riešenia sa európske elity zamyslia a začnú problém riešiť  iným spôsobom. Chyba lávky. Arogantné presvedčenie, že ak sa realita vymyká mojim predstavám, tak ju treba za každú cenu „znásilniť“, je eurokratom vlastné. A tak prišli s najnovším „riešením“. Za neochotu členských krajín Európskej únie prijať hlúpe a neúčinne opatrenia Bruselu sa tieto môžu vykúpiť okrúhlou sumičkou dvestopäťdesiattisíc eur na jedného utečenca. Toto riešenie je zo súdku podobných absurdít ako zavedenie jednotnej úrovne sociálne dávky v celej Európskej únii, samozrejme na úrovni Nemecka. V tom prípade by skutočne migranti nemali prečo utekať z chudobnejších častí Európskej únie. Len sa zabudlo na „maličký“ problém – kde by na to chudobnejšie krajiny Európskej únie vzali a čo by to urobilo so spoločnosťou, ak by priemerný plat ťažko pracujúceho Rumuna bol vo výške tretiny či štvrtiny sociálnej dávky migranta. Takéto otázky si eurokrati, samozrejme, nekladú.

Magické je, akým spôsobom prišli predstavitelia eurokomisie k tejto astronomickej sume. Tá pozostáva zo štyritisíc eur mesačne po dobu piatich rokov, čo sú priemerné náklady hostiteľských vlád, dokiaľ sa migranti integrujú. Pri priemernej mzde na Slovensku, ktorá nedosahuje ani deväťsto eur, je to doslova absurdné. Je jasné, že niečo tak zvrhlé nemôže myslieť vážne ani eurokomisia – je to len nástroj nátlaku na neposlušné členské štáty s cieľom vyjednať prijateľný kompromis. Každopádne takáto politika je ideálnou vodou na mlyn euroskeptikom, takže za týchto okolností očakávaný Brexit môže aj vďaka hlúpej politike Európskej únie spôsobiť veľký dominový efekt.

Roman Michelko

Reklama

Článok pôvodne vyšiel aj na v SNN

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali