Roman Michelko: Poučenie z Trumpa

Roman Michelko: Poučenie z Trumpa

Bratislava 18. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Väčšina reakcií na výsledky amerických prezidentských volieb bol šok, nepochopenie a radikálne hlásanie odsudkov. Podstatnejšie však je pochopiť príčiny, prečo bola voľba tak prekvapivá a poučiť sa z toho. Mediálny mainstream nedokázal pochopiť, že niekto, kto vytrvalo a systematicky hral proti všetkým pravidlám, mohol napriek tomu vyhrať. Skutočne, nikto asi nepredpokladal, že je možné, aby vyhral kandidát, proti ktorému sú takmer všetky mienkotvorné médiá, v podstate celý Hollywood a showbiznis, ako aj  prevažná väčšina politických štruktúr. Trumpov triumf je tak jednoznačne predzvesťou novej éry v americkej politike

 

Reklama
Donald Trump Foto: Andrew Harnik
Donald Trump Foto: Andrew Harnik

Clintonová prehrala z dvoch dôvodov. Tým prvým bolo, že bola hádam najnevhodnejšou, historicky najslabšou (aspoň v modernej dobe) kandidátkou demokratov. Predstavuje všetko, voči čomu sa frustrované masy búria, priam dokonale  stelesňuje presne to, čo rozzúrení a frustrovaní voliči nenávidia. Je typickou predstaviteľkou establishmentu.  Na vrcholných priečkach politiky sa pohybuje viac ako štyridsať rokov. Najprv ako manželka guvernéra Arkansasu, potom ako prvá dáma, neskôr ako senátorka za New York a nakoniec ako ministerka zahraničných vecí. Vo všetkých týchto funkciách participovala na veľmi kontroverzných rozhodnutiach, predovšetkým jej podpora takzvanej arabskej jari nakoniec viedla k rozvratu a chaosu v tejto časti sveta. Vo svojich exekutívnych funkciách vždy pôsobila ako jastrab, preferovala demonštráciu sily, sankcie na neposlušné štáty. Čo bolo hlavnou chybou liberálov? Fungovanie Wall Street? Deregulovaná ekonomika? Posun ekonomiky a myslenia, ktorý sa generuje v Silicon Valley? Rozbité a extrémne polarizované médiá? Príliš tesné prepojenie s finančnou sférou?

Hillary Clintonová Foto: AP-Julio Cortez
Hillary Clintonová Foto: AP-Julio Cortez

Úzke prepojenie Clintonovej na Wall Street nie je žiadnym tajomstvom. Liberáli sa už dávno zapredali liberalizmus  neoliberalizmu, stratili dôveru bežných ľudí a tí sa potom stali ľahkou korisťou pre tých, čo im sľúbili  vyvrátenie tohto chorého systému. Pri spätnom  pohľade musíme byť zdesení skutočnosťou, že v dobe masívneho  ekonomického rastu a obrovských ziskov najväčších korporácií, absolútna väčšina týchto peňazí pripadla  najbohatšej vrstve namiesto toho, aby stabilizovala strednú vrstvu a skutočne pomohla tým najchudobnejším.

Reklama

Americká politika  v posledných rokoch smerovala ku  ilúzii amerického sna, podľa  ktorého je úspech prístupný všetkým. Šanca poctivou prácou dosiahnuť úspech alebo aspoň slušný životný štandard sa čoraz väčším skupinám Američanov vzďaľuje.  Problém je v tom, že tí menej úspešní padajú veľmi hlboko. Minimálne  hlbšie než predchádzajúce generácie. Dnešný systém zdegeneroval do stavu, keď vládne tá najodpudivejšia oligarchia, pričom  exekutívnu moc vykonávajú starostlivo vybratí predstavitelia meritokracie. A meritokracia býva slepá, a neberie do úvahy, že niekto jednoducho nemal šťastie, nenarodil sa do dobrej rodiny, mal sťažený prístup k dobrému vzdelaniu, alebo jednoducho jeho schopnosti  nie sú také, aby bol špičkový v odbore, v ktorom pracuje.

Súčasný systém kašle na tých, čo neprejdú superselekciou na trhu práce a nevníma ich  ako ľudské bytosti, ktoré napriek tomu majú svoje potreby a napriek tomu, že nemajú schopnosť stať sa víťazmi, zaslúžia si pozornosť a rešpekt. Miesto toho sa začal washingtonský establishment venovať zástupným témam. Práva menšín, sexuálnych či etnických, voľný obchod bez ohľadu na dôsledky, juvenilná justícia, gender ideológia, falošné pravidlá politickej korektnosti, likvidácia otvoreného akademického diskurzu sa stali trendom, ktorý čoraz viac popudzoval, a ktorý zdegeneroval do absurdít. Voliči okrem iného odmietli filozofiu triumfálneho sekularizmu, teda filozofiu, v rámci ktorej musia firmy alebo náboženské spoločnosti podriadiť sa vôli štátu, filozofiu, ktorá povýšila  transgenderové WC na lakmusový papier osvietenosti či tmárstva.

Úspech Donalda Trumpa spočíva predovšetkým v tom, že dokázal bez servítok hovoriť o dvoch tabu témach. O elitárstve a rase, a to jednoduchým politicky nekorektným jazykom, ktorý zabral predovšetkým u bielych voličov. Už pred voľbami bolo jasné, že vlna jeho úspechu čerpá energiu z kultúrnej priepasti, ktorá sa roztvorila  medzi prevažne bielymi Američanmi bez vyššieho vzdelania a ostatnou časťou spoločnosti. Jeho voliči sa cítili čím ďalej tým viac ohrození ekonomickým a demografickým procesom. Ku koncu ich bolo čoraz viac presvedčených, že demokratická mašinéria si kúpila rasové menšiny. Nakoniec bolo už dlhé roky všeobecne známe, že etnická mapa USA sa rýchlo mení a menšiny sa v horizonte generácie stanu väčšinou. Minimálne od roku 2008, teda od zvolenia prezidenta Obamu, boli menšiny tým povestným jazýčkom na váhe, ktorý v konečnom dôsledku rozhodoval o americkom prezidentovi.

Čo je však ešte podstatnejšie, Clintonová nikdy nedisponovala tým, čo je v dobe modernej politiky nevyhnutné – charizmou. Jej muž Bill Clinton vďaka charizme ustál množstvo škandálov (aj tých sexuálnych), pretože vedel, ako osloviť voličov. Vedel vzbudiť dojem, že ho ich problémy trápia, že im načúva a je ochotný  im pomôcť. Naopak Clintonová pôsobila vždy odmerane, profesorsky, strojene. Nikdy nedokázala zbúrať bariéry v osobnom styku, nedokázala si získať srdce mladých voličov – na rozdiel od jej demokratického protikandidáta Sandersa. V dobe, keď sa politici, ak chcú uspieť, musia správať ako celebrity, Clintonová s charizmou mokrej handry jednoducho z princípu nemala šancu. Poďme však k Trumpovi.

Na snímke politológ Roman Michelko Foto: Štefan Puškáš
Na snímke politológ Roman Michelko Foto: Štefan Puškáš

Podľa jeho podporovateľov doma i v zahraničí v amerických voľbách bol porazený svet politickej pretvárky potlačujúci slobodu prejavu, svet elitárskeho sociálneho inžinierstva, svet smerujúci k úpadku Západu, ktorý sa zrieka svojich tradičných hodnôt.  S čím možno súhlasiť je, že Trump zvíťazil napriek či práve preto, že celým svojim zjavom poprel falošné pravidlá politickej korektnosti. Otázka je, či je to práve on, kto stelesňuje tradičné hodnoty, predovšetkým však, či naozaj dokáže reálnym spôsobom zlepšiť americkú politiku.

Reklama

Na jeho osobe si môžeme demonštrovať úroveň, na akú zdegenerovala  americká politika. Keď americká obdoba nášho servera demagog.sk analyzovala jeho výroky, zistila, že len šesť percent jeho výrokov je pravdivých a dvanásť percent čiastočne pravdivých.  Všetko ostatné bolo nepravdivé alebo nedokázateľné. Práve na ňom teda možno demonštrovať, že politika dnes už naozaj nie je o programoch a argumentoch, ale predovšetkým o dojme, o nájdení silnej a nosnej idey, ale predovšetkým o proteste voči systému, ktorý tu vládne. Trump je prejavom tejto vzbury  a ukazuje sa, že v západnom svete vôbec nie ojedinelým.

Je zároveň otázne, čo urobí zvolenie Trumpa  s Republikánskou  stranou. Tá je príkro rozdelená na konjunkturalistických oportunistov, ktorí budú chcieť ťažiť z toho, že majú prezidenta a tradičných republikánov starej éry, ktorí majú s Trumpom veľký problém.  Ak by mal dlhodobejšie vtláčať charakter republikánom, je možné, že sa Republikánska strana rozdelí a vznikne tretia strana. V dnešnom nastavení  pravdepodobne ďalej ostane stranou bielej robotníckej triedy, najmä preto, že bude vytvárať protekcionistické bariéry.

V umeleckej sfére tento pocit priam dokonale vykreslil Bruce Springsteen. Jeho najväčší hit už z roku 1985 Born In The U.S.A. (Narodený v Amerike) nie je nejakou poctou vlasti, ale horkou obžalobou spoločnosti, v ktorej žije. Svojou tvorbou opisuje pocity jednoduchého amerického chlapíka, ktorý sa vrátil z Vietnamu a už desať rokov nemôže zavadiť o slušnú prácu. Tento životný pocit sa rokmi stáva čoraz všeobecnejším  a zasahuje čoraz väčšiu skupinu vydedencov. Springsteen vo svojich baladách spieva o živoriacich oblastiach industriálnej Ameriky, o regiónoch,  z ktorých zmizla slušne platená, i keď menej kvalifikovaná práca, trvalé zamestnanie v baníctve, v oceliarskom či textilnom  priemysle. Smutnými hrdinami jeho balád sú bieli muži stredného veku, ktorých dôstojnosť dostáva ťažké rany a ktorí sa nedokážu vyrovnať s globalizačným uragánom. Niekdajšia hrdá robotnícka trieda živorí na dávkach, pretĺka sa vďaka  slabo platenej a dočasnej práci.  Je sužovaná alkoholizmom či drogami a je poznamenaná nadpriemerným množstvom samovrážd.  Manuálne pracujúci belosi sú najväčšími porazenými v procese globalizácie. Na trhu práce musia čeliť konkurencii žien, imigrantov a menšín, teda skupín, ktoré ešte pred pár desiatkami rokov pre nich žiadnu konkurenciu nepredstavovali.

Nárast protestných hlasov napriek štátmi a kontinentmi je doslova symptómom doby. Problém je v tom, že jeden politický samorast, aj keď je prezidentom USA, sám toho veľa nezmôže. Druhá a oveľa dôležitejšia otázka je, či má Trump reálne riešenia. V skutočnosti je to presne naopak. USA je už dnes vysoko najzadlženejšia krajina na svete a Trump pritom navrhuje, ako inak, ďalšie zníženie daní – samozrejme pre tých najbohatších. Sumárny dlh federálnej vlády, dlh jednotlivých štátov, korporácií a domácností predstavuje astronomických tristošesťdesiat percent HDP.  Na druhej strane Trump v jedným dychom so znižovaním daní  sľubuje masívne investície do infraštruktúry, čo je priam diaľnica do Grécka, ktoré má mimochodom dnes dlh „ len“ na úrovni  stoosemdesiat percent HDP. Je veľmi pravdepodobné, že Trump a republikánska väčšina v oboch komorách kongresu bude torpédovať systém zdravotného poistenia, ktorý je známy ako ObamaCare, aj keď po stretnutí s Obamom tento volebný sľub čiastočne modifikoval. Ak by sa to podarilo, vrátilo by to Ameriku civilizačne o desaťročia dozadu.

Najväčším paradoxom fenoménu Trump je to, že ho volili nielen sociopatickí milionári a miliardári, pre ktorých je najdôležitejším náboženstvom minimálny štát a minimálne dane, Trumpa však volili  predovšetkým bieli lúzri, ktorým sotva pomôže. Vykorenená, domotivovaná, extrémne frustrovaná skupina bielych voličov, ktorá úspešne nezvládla prechod z ekonomiky založenej na výrobe na ekonomiku založenú na službách a vedomostiach. Preto ani neprekvapí, že Trump bodoval v Michigane, ktoré je po krachu automobilového priemyslu v USA veľmi zlým miestom na život.  Problém je v tom, že ani jeho riešenia už situáciu nezachránia.

Reklama

Zavedenie tridsaťpercentných dovozných ciel na autá vyrábané v Mexiku, ale vlastnené americkými korporáciami, už problém nevyriešia.  No a aj pri oceňovaní veľkého odhodlania Trumpa zrušiť NAFTU (dohodu o bezcolnej zóne medzi USA, Kanadou a Mexikom) – toto je vec, ktorá je v rukách kongresu a obávam sa, že prezident, ktorý má navyše aj vo vlastnej strane veľmi vratké postavenie, sotva bude schopný pretlačiť takéto zmeny, ktoré armády lobistov pretláčali celé desaťročie. Zvolenie Trumpa za prezidenta bude celkom určite znamenať veľkú zmenu v americkej politike. A my si len budeme musieť počkať či k lepšiemu, či horšiemu.

Roman Michelko

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:55

Od apríla tohto roka vzniknú v každom krajskom meste na Slovensku regionálne úrady pre územné plánovanie a výstavbu. Spustí sa tiež nový portál pre územné plánovanie. Účinnosť totiž nadobudne nový zákon o územnom plánovaní. O nadchádzajúcich zmenách informovali v utorok predstavitelia Úradu pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV) SR.

Stretnutie predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR so stakeholdermi a novinármi
Na snímke v pozadí sprava predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky (ÚUPV) Martin Hypký, podpredsedníčka UUPV Milota Sidorová a generálny riaditeľ pre výstavbu a vyvlastňovanie ÚUPV Roman Skorka počas stretnutia predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR (ÚUPV) so stakeholdermi a novinármi
11:53

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti trhu práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40 000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Erik Tomáš
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš
11:52

Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa v utorok dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Dohoda je pre AstraZeneca tento mesiac už druhou po tom, ako minulý týždeň súhlasila s kúpou Amolyt Pharma za 1,05 miliardy USD, aby podporila svoje portfólio liekov na zriedkavé choroby.

11:51

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť posunuté o niekoľko mesiacov. Uviedol to v utorok minister financií Assen Vassilev, podľa ktorého sa vláda bude snažiť splniť kritériá na prijatie spoločnej meny v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

11:49

Pri zrážka kenského autobusu s kamiónom zahynulo 11 vysokoškolských študentov a 42 ľudí utrpelo vážne zranenia. Informuje agentúra AFP podľa kenskej polície.

Nehoda sa odohrala v pondelok o 17.50 hod. miestneho času (14.50 SEČ) neďaleko obce Mangu približne 360 kilometrov od Nairobi. Študenti univerzity Kenyatta cestovali do prístavného mesta Mombasa na pobreží Indického oceánu.

11:47

Čína v utorok uviedla, že Spojené štáty nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rovnaký deň vyjadril podporu USA pre Filipíny voči ozbrojeným útokom v tejto oblasti. Informovala agentúra AFP.

11:45

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku. Jeho právnici totiž v pondelok priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku. Informovala agentúra AFP.

Trump musí peniaze uložiť na účet spravovaný odvolacím súdom alebo zložiť peňažnú záruku v plnej výške. Jeho žiadosť o pomoc odmietlo 30 poisťovní, uviedli právnici v novom podaní.

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali