Roman Michelko: Návrat politických zombies?

Roman Michelko: Návrat politických zombies?

Nitra 9. januára 2017 (HSP/Foto:TASR-Muichal Svítok, Štefan Puškáš)

 

Slovenská pravica, respektíve opozícia je po voľbách 2016 v ťažkej frustrácii. Napriek ťažkým pochybeniam Smeru sa situácia vôbec nevyvíja v jej prospech. Jej nominálny líder Richard Sulík je v Európskom parlamente a nič nového už neprináša. Oprášil svoje staré agendy – odvodový bonus, minimálny štát a podobne a pridal k tomu ešte krajne kontroverzný návrh na spoplatnenie vysokoškolského štúdia. Okrem toho bojuje svoj tichý vnútrostranícky boj s liberálnou úderkou vo vlastnej strane, dnes personifikovanou predovšetkým duom Poliačik – Nicholsonová. Na nejaké veľké vnútrostranícke rozbroje to však nevyzerá, nakoniec aj spomínané duo si je viac-menej vedomé toho, že v SaS-ke sa postupne nachádza v mentálne cudzom prostredí a je len otázkou času, keď odídu, či budú odídení

Na archívnej snímke dvojnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda a exminister financií Ivan Mikloš
Na archívnej snímke dvojnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda a exminister financií Ivan Mikloš

O tom, čo vyvádza v parlamente Matovič, škoda písať. Snáď len už aj tak zúfalú úroveň politickej kultúry tlačí na samotné dno, čo je však podstatné, jeho nekonečné eskapády sa už prejedli aj jeho skalným a voličom jeho strany/nestrany. Výsledkom je pozvoľný, ale jasný a trvalý pokles  preferencií, zatiaľ ešte len vo výške troch až štyroch percent (z jedenástich  na sedem – osem percent), ale ak tento trend bude  eskalovať, je možné, že fenomén Matovič vyhynie takpovediac prirodzene, nie ako výsledok jeho hrubého porušenia zákona, ktoré zakazuje politikom podnikať a ktorého autorom bol mimochodom jeho top kámoš Lipšic.

Reklama

V tejto situácii a za týchto okolností sa preto niektorým  indivíduám s extrémne hypertrofovaným egom a absolútnou stratou súdnosti zdá, že nastávajú okolnosti, ktoré by umožnili  ich návrat do politiky. Samozrejme, hovoríme o duu Dzurinda – Mikloš. Ten prvý sa verejne označuje ako homo politicus a stále trpí utkvelou, i keď krajne mylnou predstavou, že bez neho sa slovenská politika nezaobíde. Jeho vyjadrenia sú viac než komické. Nad tým prvým, že by dokázal robiť účinnejšiu a efektívnejšiu opozičnú politiku než Matovič, sa môžeme len pousmiať, ale jeho vyhlásenie, že jeho budúci návrat by mohol byť podobný návratu generála de Gaulla, je absolútnym popretím reality a miesto politologického rozboru by si zaslúžil skôr psychiatrický.

Dzurinda zjavne nepochopil, že po roku 2008 sa svet zmenil, že časy bezuzdného plienenia národného bohatstva  a jeho transferu do nadnárodných štruktúr už skončil. Jednak preto, že už nie je čo dávať, jednak preto, že táto politika sa ukázala ako fatálne zlá, ožobracujúca vlastný národ a  ktorú dnes už  takmer nikto nehodnotí inak než krajne negatívne. Časy,  keď veľmi hrubozrnný, a navyše veľmi primitívny populizmus Dzurindu a spol. dokázať osloviť pätnásť či dokonca osemnásť percent voličov, sú nadobro preč. Pochopil to už každý – až na Dzurindu. Aj preto sa jeho potenciálni politickí partneri len potuteľne usmievajú a veľmi jednoznačne zdôrazňujú, že mu síce prajú úspech, ale určite nie v ich strane.

Reklama
Na snímke politológ Roman Michelko
Na snímke politológ Roman Michelko

Na rozdiel od Dzurindu, ktorého trápnosť a velikášstvo dnešnom stave vyvoláva skôr súcit ako smiech, pokus Mikloša o politický comeback je o dosť nenápadnejší a sofistikovanejší. Po tom, ako sa nestal ukrajinským ministrom financií, a po tom, ako jeho misia šéfa zboru poradcov nového ukrajinského premiéra Hrojsmana slávi jeden debakel za druhým (počet presadených reformných zákonov stále klesá, koalícia je takmer v paralýze a hlavný cieľ jeho misie – masívna privatizácia – fatálne zlyháva), sa znova reinštaloval do pozície riaditeľa neoliberálneho thing-tangu M.E.S.A. 10 a s veľkou parádou ohlásil projekt zásadnej školskej reformy. Odhliadnuc od obsahu reformy, ktorú rámcuje časovým horizontom roku 2040, je Mikloš ako expert na školstvo viac ako nedôveryhodný. Je síce pravda, že v roku 2010 v snahe poskladať koalíciu za každú cenu, bol ochotný prepustiť Sulíkovi rezort financií a sám sa zberal na školstvo, ale ako vieme, nakoniec sa tak neudialo, vďaka čomu dostal „šancu presláviť“ sa najväčším kolapsom finančnej správy v dejinách Slovenska.

Ak pátrame po Miklošových vyjadreniach, nedajbože, o víziách školstva, veľa sa toho nedozvieme. Akurát v profilovom rozhovore, v ktorom hodnotil úspechy svojich reforiem na Slovensku a porovnával ich s neschopnosťou ukrajinských lídrov presadiť ich, spomínal, že v rokoch 2002 – 2006 sa mu nepodarilo dotiahnuť do konca v podstate len jedinú reformu, a to spoplatnenie vysokého školstva. Za tento neúspech, samozrejme, zodpovedali neschopní ministri, konkrétne Fronc. Nám sa len žiada dodať – chvalabohu za takého neschopného ministra, vďaka jeho neschopnosti sa podarilo zabrániť ešte väčším škodám, aké mohla dzurindovska kamarila napáchať.

Nakoniec jeden významný intelektuál, ktorý sa celý život pohybuje v akademickom prostredí, to vyjadril lakonicky – pravica v oblasti školstva za tých dvadsaťsedem rokov neprišla s ničím iným len so spoplatnením vysokého školstva, a to je na reformu strašne málo. Plochosť a schematickosť myslenia bola pre dzurindovské garnitúry vždy charakteristická, a preto ani nič invenčné od nich čakať nemožno. Problém je len v tom, že ich aktéri to dodnes nepochopili.

Je tu však ešte jedna a dôležitejšia okolnosť, ktorá návrat spomínanej dvojice do vysokej politiky vylučuje. Dnes je už jasné, že v časoch, keď vládli, masívna korupcia a úzka prepojenosť na temné ekonomické pozadie neboli žiadnymi náhodnými zlyhaniami, ale takpovediac systémovou záležitosťou. Nie žeby sa touto charakteristikou nejako zásadne líšili od iných garnitúr, len mali to nešťastie, že ich praktiky sa veľmi plasticky a v plnej ohyzdnej nahote, takpovediac online, vyjavili v spise Gorila. Každému súdnemu človeku bolo jasné, že to je pre Dzuridnu a Mikloša v podstate politická smrť.

Vďaka odvážnemu rozhodnutiu vtedajšej ministerky spravodlivosti, ktorá pred voľbami verejne vyhlásila, že ak získa viac preferencií ako Dzurinda, vyzve ho na súboj o post predsedu, SDKÚ ako značka neskončila už v roku 2010. Po drastickom viac než dvojtretinovom prepade preferencií síce Dzurinda načas pochopil, že v politike  mu zvoní umieračik, dnes si však naivne myslí, že zúfalý stav súčasnej opozície mu napriek jeho veľmi temnej minulosti otvára možnosť na druhú šancu.

Reklama

U tak skompromitovaných figúr ako je Dzurinda a Mikloš však zázraky očakávať nemožno, a ak to nepochopia títo dvaja „politickí zombíci“, ktorí sa napriek všetkému znova pokúšajú o politický comeback, som presvedčený, že to pochopia aspoň slovenskí voliči.

Roman Michelko

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali