Roman Michelko: Frustrovaný volič vyslal signál, že slovenská politika sa musí zmeniť

Roman Michelko: Frustrovaný volič vyslal signál, že slovenská politika sa musí zmeniť

Bratislava 17. marca 2016 (HSP/Foto:Roman Michelko)

 

Prinášame vám rozhovor, ktorý s politológom Romanom Michelkom priniesli SNN. Vývoj na slovenskej politickej scéne sa po voľbách ráta na minúty. Výroba novín má však svoje lehoty, a preto sa vzhľadom na redakčnú uzávierku nasledujúci rozhovor uskutočnil týždeň pred tým, ako si ho prečítajú čitatelia SNN. A dostanú sa k nemu deň predtým, ako doterajšiemu predsedovi vlády Robertovi Ficovi uplynie lehota na predloženie návrhu na zloženie vlády prezidentovi republiky. Súčasne vám tento rozhovor prinášame aj na Hlavných správach.

Na snímke Roman Michelko
Na snímke Roman Michelko

 

Reklama

Čo motivovalo občanov, aby vo voľbách takto vyjadrili svoj názor?

Hoci sa konštatovalo, že účasť vo voľbách bola vysoká a mobilizácia voličov bola veľmi masívna, paradoxne to bola tretia najnižšia volebná účasť v histórii samostatného Slovenska. Skôr sa venujme ústrednému heslu volieb. Vieme, že v roku 2010 bola hlavná volebná téma ekonomická kríza a masívne zadlžovanie sa, v roku 2012 to bol euroval a rozklad vlády Ivety Radičovej. Teraz bola hlavnou témou korupcia.

Reklama

Piaty marec priniesol viacero prekvapení a zistení, na mnohé zrejme ešte Slovensko nie je pripravené. Možno tým najmenším bola politická smrť SDKÚ-DS, kedysi vlajkovej lode pravice. 

To bolo úplne jasné, inak sa to skončiť nemohlo. Možno iba prekvapil sotva desaťpercentný reálny zisk (0, 24%) voči odhadom, keď prieskumy dávali ako ranu z milosti tejto strane asi dve percentá volebných hlasov.

Za šok volieb sa asi dá považovať výsledok kresťanských demokratov. Práve na kresťanskom Slovensku.

Treba zas vedieť, že aj keď je u nás strán, ktoré sa hlásia ku kresťanským hodnotám viac, KDH sa správalo, akoby bolo jediné. Preto mnohých prekvapilo, že KDH sa nakoniec nedostalo do parlamentu. Bude to pre hnutie nová a trpká skúsenosť. Ale rozhodne sa má nad čím zamýšľať. KDH bolo veľmi nevýrazné a bola to strana, ktorá nevysielala jasné posolstvá.

Vždy to boli vyjadrenia, ktoré možno charakterizovať ako alibistické, dokonca aj k tým najzávažnejším spoločenským problémom. KDH žilo v stagnačnom režime v područí straníckych bossov, napriek tomu, že títo disponovali len s minimálnou úrovňou voličskej podpory.

Reklama

Napokon, KDH nebolo vždy zrozumiteľné bežnému občanovi.

Aj to, ale najmä – bola to personálne hermeticky uzavretá strana a významnejšie osobnosti sa v nej nemali šancu presadiť. KDH v podstate doplatilo aj na svoju pasivitu v období referenda o rodine. Veď SNS alebo OĽaNO vyvinuli oveľa viac podporných aktivít v tejto súvislosti.

Z dlhodobejšej perspektívy je skôr až prekvapivé, že hnutie ostalo v parlamente vyše dvadsaťpäť rokov napriek množstvu odchodov a štiepení. Už v roku 1992 z neho odišlo národné krídlo, potom sa zase štiepilo pri vzniku SDKÚ, neskôr nasledoval odchod Palka a Mikloška. Takéto permanentné „púšťanie žilou“ sa nakoniec pokúsil zvrátiť Figeľ, keď pritiahol v roku 2010 „ novú krv“ v podobe štvorice nových tvári – Jany Žitňanskej, Procházku, Marciničina a Uhliarika. Prví traja mohli byť prínosom, ale ukázalo sa, že v mentálnom prostredí KDH nedokážu dýchať a postupne odišli. Aj pred týmito voľbami sa KDH sa pokúsilo odvrátiť krach prijatím pro-life aktivistov. Aj túto novú transfúziu však KDH značne obmedzilo pravidlami vedenia volebnej kampane, kde žiadna skupina nesmela robiť skupinovú kampaň. Povolená bola len osobná kampaň. Napokon aj tí, ktorí boli dvadsať rokov verní KDH, tentoraz si už povedali dosť! Hnutiu chýbala vnútorná sebareflexia. Vnútorný súboj elít neexistoval a staré stranícke tváre neprinášali nič nové. Odrazilo sa to aj v preferenčných hlasoch. S výnimkou poslanca Júliusa Brocku, ktorý si v týchto voľbách dokonca polepšil. Ale aj on sa skôr venoval udržaniu si vlastnej moci ako nejakým novým programovým víziám.

Alojz Hlina tak pravdepodobne spomedzi spolukandidátov z KDH asi pre KDH vo voľbách priniesol najviac podpory.

Sám som bol zvedavý, ako bude fungovať spojenie politického eskamotéra a klauna Hlinu s konzervatívnym a zatuchlým prostredím KDH. Hlina poskytol istú „transfúziu“ hnutiu, spolu s ním získalo okolo deväťtisíc hlasov. On však má za sebou veľkú osobnú kampaň, robil kampaň „door to door“, bolo ho vidieť, bolo o ňom počuť. Napriek tomu však skončil v počte preferenčných hlasov až na desiatom mieste.

Reklama

Spoločenskú hystériu a schizofréniu vyvolala skutočnosť, že Ľudová strana Naše Slovensko Mariána Kotlebu sa dostala do parlamentu a to s takým výsledkom, aký nedosiahli ani niektorí súperi, ktorí tiež prešli.

Tu si treba položiť dve podotázky. Ako je vôbec možné, že absolútne, až fatálne, zlyhali prieskumné agentúry? Argumentujú síce tým, že voliči Mariana Kotlebu nespolupracujús anketármi, že má skrytých voličov, ktorí sa zväčša verejne nehlásia k subjektu, ktorý volia, ale napokon ho predsa len volia. Druhá téma je, že štrnásť dní pred voľbami – podľa nového zákona – nebolo možné zverejňovať volebné preferencie. Tie prudké nárasty a poklesy sa však udiali vraj práve v tomto období. Napríklad aj u KDH. A tiež pribudli protestní voliči, ktorí pôvodne ani nemali záujem o voľby, teraz však podporili voľbu proti establishmentu. Toto však prieskumné agentúry neospravedlňuje. Mali by predsa pracovať podľa nejakých metodík, ktoré s niečím podobným rátajú. Skrytý volič je predsa prítomný fenomén. Ja to pokojne poviem, prieskumné agentúry, ktoré by mali nejako zisťovať realitu, púšťajú do verejnosti nejaké tvrdenia, ktoré potom ovplyvňujú voľbu. Vezmime si, že tento rok sa jedine SME RODINA Borisa Kollára „trafila“ do intervalu štatistickej chyby. V prípade Kotlebu ide o fatálne zlyhanie prieskumov.

Lenže, takéto zlyhanie bolo aj pri OĽaNO a pri SaS.

Samozrejme. Oba subjekty sa nachádzali podľa prieskumov na hranici zvoliteľnosti, teda päť percent a zrazu vyrástli. V celkovom dôsledku možno konštatovať, že asi štyridsať percent voličov, ktorí prišli voliť, predstavujú protestné hlasy. Teda, hlasy proti štandardným stranám, ktoré ich úplne voličsky „vysali“. Zlikvidovali KDH, veľmi oslabili Most-Híd, a prudko ubrali hlasy aj papierovému lídrovi pravice – strane Sieť.

To sa týka aj strany SMER.

Áno, ten v porovnaní s avizovaným výsledkom volieb v podaní prieskumných agentúr klesol asi o štyri až päť percent. Aj v tomto prípade nebol záver kampane zvládnutý tak, ako mal byť.

Odbočili sme však od prívržencov Mariana Kotlebu.

Pomenujme si skutočné príčiny – ľudia sú frustrovaní. Už ich nebaví počúvať, že všade sa kradne. To boli napríklad ústredné heslá OĽaNO a SaS. V značnej miere však išlo o falošnú hru. Spýtajme sa tiež, kto je Kotlebov štandardný volič. Je to človek, ktorý žije v hladových dolinách, možno aj vzdelaný, ale nevie nájsť na Slovensku prácu a má iba dve možnosti – buď ísť preč, alebo živoriť. Sú to ľudia, ktorí žijú v blízkosti osád, a tam im nič nehovoria takzvané „bratislavské“ témy. Nič im nehovorí ani rétorika štandardných strán, zameraná na odborné akademické auditórium. Kašlú aj na nejaké liberálne hodnoty, keď sa boja vyjsť na ulicu a ak sa niečo stane, nikto sa ich nezastane. S tým nikto u nás roky nič nerobí.

Vráťme sa ešte k SaS a Matovičovi, myslíte si, že boj proti korupcii len predstierajú ?

Skôr by som povedal, že si len vyhodnotili, že toto môže byť téma, na ktorej je možné poraziť, alebo aspoň silne oslabiť Smer. Samozrejme, nie všetci v Smere sú anjeli, ale démonizacia a diabolizácia Smeru a konkrétne jeho predsedu Fica presiahla akékoľvek rozumné hranice. Argument „lebo Fico“ sa stal už trápnou a obohratou platňou. Pozrime sa však v súvislosti so SaS, či je vôbec seriózne hovoriť o nich ako o autentickej protikorupčnej strane. Dnes je už všeobecne známe, že lídri SaS mali kompletný spis Gorila, čo je jeden korupčný megahnus, k dispozícii pred vstupom do vlády s Dzurindom a Miklošom. Veľmi dobre vedeli, s kým idú do vlády, veľmi dobre vedeli, aké megakorupčné praktiky FNM na čele s Annou Bubeníkovou po celé obdobie vlády vykonávali v prospech vládnucich kleptokratických elít. A ako sa ukázalo, vôbec im to neprekážalo v snahe ísť do vlády. No a, samozrejme, podobne na tom bol aj Matovič. Dokonca v čase, keď bolo jasné, ako brutálne Penta ovládala slovenských pravicových politikov, si Matovič pozval jedného zo spoločníkov Penty Jozefa Špirka, aby pripravil ich volebný program. Sulík aj Matovič veľmi dobre vedeli, čo sa dialo za Mikloša a Dzurindu, a vôbec im to neprekážalo. Dnes sa však hrajú na najčistejších z čistých. Inak, keď sme pri Gorile, tá sa nevdojak dotkla aj strany Borisa Kollára. Jeho stranícka dvojka Milan Krajniak bol v čase pôsobenia Bubeníkovej členom prezídia FNM a kvôli tomuto členstvu musel „dobrovoľne“ odstúpiť z pozície poradcu ministra vnútra Lipšica. Pre ľudí, ktorí majú pamäť a vedia si dať súvislosti dokopy, je jasné, že protikorupčná rétorika nemôže byť pri týchto ľuďoch braná vážne.

Reklama

Je podľa vás možné, že by Sulík napriek svojej osobnej politickej histórii dokázal uriadiť takú širokú a heterogénnu vládu celé štyri roky?

Som ochotný pripustiť, že Sulík má schopnosť poučiť sa z vlastných chýb a že politicky do istej miery dozrel, takže bude robiť menej prešľapov, než keď do politiky vstupoval. Ak by sa mu aj podarilo zložiť širokú koaličnú vládu, bude musieť neustále riešiť zložité koaličné problémy a som veľmi skeptický, čo sa týka udržania celého štvorročného mandátu. A to predovšetkým preto, že súčasťou koalície je aj Matovič. V jeho prípade na vyzretie neverím. Už štruktúra jeho osobnosti je patologická a deštruktívna. Dodnes neprijal pravidlá hry, je to stále „happeningový“ tip politika, ktorý ostentatívne ignoruje akékoľvek pravidlá. Ak by si dlhodobo udržal vplyv nad poslaneckým klubom, šanca na prežitie koalície by sa limitne blížila nule. Okrem toho sa ukázal ako človek s neskutočne nízkym EQ (emocionálny kvocient). V slušnej spoločnosti je takmer nemožné, že jeden týždeň pošle tisícom až desaťtisícom voličov na juhu výzvu, aby nevolili Most-Híd a Bugára a na druhý týždeň sa s teflónovou tvárou tváriť, že sa nič nestalo a rokovať o spoločnom a stabilnom vládnutí. Takéto unfair podrazy nemôžu ostať nepovšimnuté. Aj keby sa nakoniec koalícia podarila, trpká pachuť týchto podrazov ostane a čisto z ľudského hľadiska to bude chcieť Bugár či Procházka Matovičovi v príhodnú dobu vrátiť. V tomto zmysle spoliehať sa na stabilnú vládu s osobami, ktoré majú voči sebe toľko nechutných podrazov, je naozaj viac než riskantné.

Asi už neplatí, že Kotlebov volič je nacionalista, lebo – ako zverejnili agentúry, Kotlebu ako voľbu preferovali aj mnohí občania maďarskej národnosti.

Je to možné, ale boli to predovšetkým frustrovaní občania. Boli to protestní antisystémoví voliči. Odmietli ako celok štandardnú pravicu, ale aj súčasnú vládu. Títo voliči nemajú pocit, že by sa niekto naozaj vážne zaoberal ich problémami. Na toto vsadili všetky protestné strany a vyšlo im to. V týchto voľbách dostali šancu práve neštandardní ako výraz voličského zhnusenia, znechutenia, protestu. Hocikto, len nie tí, ktorí sú tam už dvadsaťpäť rokov!

Zdá sa vám štandardné, že tesne po oznámení výsledkov volieb, po zistení, že ĽSNS je parlamentnou stranou, zrazu prokuratúra začína zisťovať, či je stranou, fungujúcou v intenciách zákona?

Reklama

Dalo sa čakať, že podnet bude podaný. Prvú Kotlebovu stranu – Slovenskú pospolitosť zrušili na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR. Bola zrušená preto, lebo jej program obsahoval prvky stavovského štátu. V strane sa však poučili, získali Stranu priateľov vína a tú premenovali. Dnes je Ľudová strana Naše Slovensko programovo v zásade v poriadku. Môžeme jej vyčítať politicky nekorektný slovník, napríklad o „parazitoch v kravatách“, alebo o „parazitoch v osadách“. Neviem si však celkom dobre predstaviť zdôvodnenie zrušenia tejto strany. Administratívne zrušenie „Kotlebu“ by ho preferenčne explodovalo a bolo by to krajne kontraproduktívne rozhodnutie.

To sa hovorí aj pri úvahách o predčasných voľbách.

Nehovorím, že by získal tridsať percent, ale vieme o výskumoch, ktoré tvrdia, že volebný potenciál Ľudovej strany Naše Slovensko je približne trinásť percent, takže sa v týchto voľbách využil tak na dve tretiny. Je možné, že predčasnými voľbami porastie. Nie, zrušenie jeho strany by nebolo riešením. Môže sa premenovať, Kotleba môže ustúpiť do úzadia. Toto by bolo absurdné, je to hľadanie vinníka všade, len nie v sebe. Štandardné strany by sa mali najskôr zamyslieť nad tým, čo robia zle a prečo je tá frustrácia taká, aká je.

Mnohých však určite zarazilo aj to, ako dopadol vopred avizovaný samozvaný „gazda pravice“ – Radoslav Procházka so svojou Sieťou.

Radoslav Procházka stlačil svoj potenciál na štvrtinu. V Sieti bolo veľa fatálnych zlyhaní osobnostného charakteru práve v osobe jej predsedu. Ukázalo sa, že je to človek, ktorý nedokáže držať slovo, ktorý má extrémne veľké ego a ktorý robí nevypočítateľné chyby. Osobnostne nie je vyzretý na to, aby mohol byť lídrom opozície. Alebo stabilným lídrom strany. Ako koaličný partner bude veľmi problematický. Aj preto nebude mať Sieť záujem ísť do predčasných volieb. Naopak, viem si predstaviť, že Sieť sa napokon dohodne so stranou SMER. Dnes je už jasné, že vládnuť bude SMER + SNS + Sieť + Most-Híd. Aj keď predstava o účasti Žitňanskej či Šebeja vo Ficovej vláde je stále ťažko predstaviteľná. Rovnako absurdné je, ak Blahu a Šebeja bude viazať tá istá koaličná dohoda. To je naozaj bizarná úvaha. Politika však vie voličom pripraviť všelijaké bizardnosti.

Reklama

Boris Kollár je ďalší „zvláštny“ fenomén týchto volieb. Tvrdí o sebe, že nie je politik, že sa iba baví.

Tu to asi bude naozaj ťažké. Veď napríklad Béla Bugár mal podmienku aktívnej účasti Kollárovcov vo vláde. Nie je to politicky vyzretá osobnosť, čo môže byť veľký problém v prípadnej pravicovej koalícii. Nebyť vo vláde, a vládnuť, sa v praxi nedá.

Náš slovenský politický rébus sa zrejme zajtra (z hľadiska času čitateľa) ešte nevyrieši…

Nateraz sa vyriešil. Riziko predčasných volieb, v ktorých by takmer iste skončil Procházka a veľmi ohrozený by bol aj Bugár, zaúčinkovalo. Máme štvorkoalíciu, ktorú by pred dvoma týždňami nikto nepredpokladal. Otázne je, aká stabilná vláda to bude. Napríklad, prudko erodovaný poslanecký klub Siete neumožňuje, aby politické špičky išli do vlády. Procházka ostane v parlamente, takisto ako Hrnčiar. V prospech stability tejto vlády však hovorí skutočnosť, že rozpad v krátkej dobe by znamenal takmer istý koniec dvoch pravicových koaličných strán. Naopak, Smer a SNS mierne posilňujú. Ale okrem Matoviča a ešte možno Kotlebu nikto na predčasných voľbách nemá ozajstný záujem.

A kto v júni povedie naše predsedníctvo?

Tretia Ficova vláda, to je takmer isté. Rovnako ako to, že predsedníctvo prežije bez väčších šrámov. Ale čo bude v nasledujúcich rokoch, ťažko povedať, tak ako aj, či vláda prežije celé štyri roky – na to by sme potrebovali vešteckú guľu.

Otázky kládol Ivan Brožík.

Reklama

Rozhovor vyšiel aj v SNN v krátenej podobe. HS Vám prináša nekrátenú a aktualizovanú verziu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:54

Turecká letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety do líbyjskej metropoly Tripolis po takmer desiatich rokoch od ich pozastavenia. Informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Turkish Airlines lety do tejto vojnou zmietanej severoafrickej krajiny pozastavila pre bezpečnostné obavy.

13:53

Čínsky telekomunikačný gigant Huawei dosiahol v minulom roku silný rast napriek technologickým sankciám zo strany USA. Výrazne sa zvýšil obchod so súkromnými zákazníkmi, v oblasti cloud computingu aj v automobilovom sektore. Informovali agentúry Reuters a DPA.

Celkovo dosiahla juhočínska spoločnosť v roku 2023 tržby vo výške približne 97,8 miliardy amerických dolárov (90,46 miliardy eur), čo predstavuje nárast o 9,63 % v porovnaní s predminulým rokom.

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali