Rok 2016 bol historický najúspešnejším rokom pre cestovný ruch

Rok 2016 bol historický najúspešnejším rokom pre cestovný ruch

Bratislava 10. februára 2017 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Ľudia cestujú častejšie a na viac dní. Hotelierom sa darí, a tak v minulom roku stúpala nielen obsadenosť ubytovacích zariadení, ale aj ceny. Vyplýva to z prieskumu najväčšieho zľavového portálu u nás, ZľavaDňa, ktorý bol odprezentovaný na druhom ročníku Konferencie o cestovnom ruchu vo Vysokých Tatrách. 

Ilustračné foto
Ilustračné foto

„Rok 2016 bol historický najúspešnejším rokom pre cestovný ruch. Až 90,5 ubytovacích zariadení zaznamenalo v minulom roku nárast tržieb, za ktorými stál najmä nárast obsadenosti aj priemernej ceny za osobu a noc,“ potvrdzuje zakladateľ portálu ZľavaDňa Zdenko Hoschek.

Reklama

??????????????????????????????Ceny zvyšovali takmer všetky hotely, až 23,8 percentám z nich narástla cena za osobu a noc až o viac ako 10 percent.  „Ak sa ceny zvyšujú kontinuálne, napríklad o 5 až 10 percent, čo si zákazník až tak nevšimne, má to zmysel aj pre ziskovosť. Opačne by to mohlo skôr uškodiť. Aj na ZľavaDňa však vidíme, že cena pobytov sa celkovo zvyšuje. Dnes predávame 150-200 eurové pobyty v stovkách, čo v minulosti nebolo bežné,“ potvrdzuje Hoschek.

Zmeny však nastali aj vo vnímaní cestovaného ruchu samotnými zákazníkmi. „Stúpa trend posilňovania slovenskosti – Slováci chcú tráviť dovolenku na Slovensku. Až 52,9 z nich preferovalo v minulom roku pobyt na 3 a viac nocí,“ dodáva. Ľudia si teda doprajú viac dovolenky, ako v minulosti. Dokazuje to aj fakt, že viac ako pätina opýtaných navštevuje nejaké ubytovacie zariadenie na Slovensku 3 a viackrát do roka, sú to tzv. intenzívni cestovatelia. „Práve toto by mali využiť hotelieri na vytvorenie takých podmienok, aby sa k nim zákazník mal dôvod vracať a zostať dlhšie,“ dopĺňa Hoschek. Pretože keď už Slováci niekam vycestujú, až 73 percent si dopraje doplnkové služby (prevažne obed, káva a zákusok, masáž, športové aktivity alebo iné aktivity v okolí).

Reklama

Počet zákazníkov, ktorí trávia svoju dovolenku na Slovensku, stúpa samozrejme aj kvôli nepriaznivým udalostiam vo svete. „A oproti roku 2015, kedy nadpolovičná väčšina ľudí šla do zahraničia raz do roka, napríklad na dovolenku do Chorvátska alebo do Egypta, sa v minulom roku oveľa viac posilnila skupina tých, čo chodia von 2 až 3-krát do roka. Sú to tí ľudia, ktorí obľubujú tzv. city breaky – víkend v Barcelone či Miláne. Ľudia sú viac aktívni, chcú si viac užívať, prejavuje sa to na domácom aj na zahraničnom cestovnom ruchu,“ dodáva Hoschek.

Z prieskumu, ktorý vznikol na vzorke 1500 zákazníkov a hotelierov, však vyšlo aj to, že, prekvapivo, oproti minulým rokom, si dovolenky plánujeme oveľa skôr. Až na takmer dvojnásobok sa zväčšila skupina tých, ktorí plánujú aj viac ako 2 mesiace dopredu. A stále cestujeme najčastejšie v páre.

V roku 2017 plánujú Slováci cestovať rovnako alebo ešte častejšie, ako v minulom roku.

ZľavaDňa je od svojho vzniku v roku 2010 stabilnou jednotkou na slovenskom trhu kolektívneho nakupovania. Je súčasťou skupiny Creative Web, ktorá prevádzkuje internetové portály SlevaDne.cz, Bookio.sk, BookioPro, či Camarero. Obrat skupiny v roku 2015 dosiahol 23 mil. EUR. Portál ZľavaDňa bol v roku 2013 zaradený do rebríčka najrýchlejšie rastúcich technologických firiem v strednej Európe zostavovaný medzinárodnou spoločnosťou Deloitte. V roku 2014 získala ZľavaDňa cenu Ministra hospodárstva SR za najinšpiratívnejší podnikateľský príbeh a v minulom roku ocenenie Slovak SuperBrands 2016.

Redakciu informovala Lucia Čížová.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali