Bratislava 28. júla 2015 (HSP/Foto:TASR-Tomáš Halász)
Mnohí z vás si určite ešte z detstva pamätajú obľúbené červené a žlté malinovky v priehľadných fľašiach a dnes si ich možno obľúbili aj vaše deti, či už vo fľašiach, alebo čapované
Avšak to, čo sa dnes prezentuje ako malinovka, nemá absolútne nič spoločné s malinami alebo ovocím. Naopak rodičia by mali veľmi spozornieť pri tom, čo dávajú piť svojim deťom. Krásne červené zafarbenie totiž nedodávajú ovocné zložky, ale uhoľný decht. Upozornili na to mnohé české médiá počas minulého týždňa.
Niektoré malinovky sú zafarbované azofarbivami, konktrétne farbivom E 122 , tzv. azorubínom, ktorý je vyrobený z uhoľného dechtu. Táto látka je pre deti absolútne nevhodná a zdraviu škodlivá, hlavne pri väčšej konzumácii. Azorubín bol do nášho vstupu do EU zakázaný a v niektorých krajinách ako napr.v USA je na zozname zakázaných látok. Podľa českého serveru www.seznam.cz, ktorý o tejto téme priniesol článok, dlhodobé štúdie potvrdili, že azorubín spôsobuje výskyt a prežívanie nádorov. Azofarbiva sú tak pre zdravie nebezpečné, že na potravinách, ktoré ich obsahujú, musí byť uvedené varovanie. To nie je problém, pokiaľ sa jedná o nápoje vo fľaši, avšak pri čapovaných malinovkách zákazník nemá šancu zistiť akú “lahôdku” to svojim deťom vlastne kupuje. Štáb českej internetovej televízie Stream.cz obišiel niekoľko podnikov, ktoré ponúkajú čapovanú malinovku a obsluha nielenže potvrdila, že rodičia sa na zloženie nápoja vôbec neinformujú, ale predajcovia boli sami prekvapení, čo to vlastne čapujú.
Azorubín obsahujú malinovky zo sodovkárne Neratovice, malinovka Primátor z Náchoda alebo Koli z Kolína. Malinovky s azorubínom nájdete bežne aj v slovenských podnikoch a v obchodoch. Azorubín však zďaleka nie je jediná “lahôdka”, ktorú tieto farebné nápoje obsahujú. Malinovka z Neratovic obsahuje umelé sladidlo sacharin E 954, vyrobené z toluénu, ktoré má piaty t.j. najvyšší stupeň nebezpečnosti, nakoľko je tu podozrenie, že vyvoláva rakovinu a dokonca aj celosvetový koncern Cola -Cola sa ho radšej rozhodla prestať používať…
“To ale stále nie je všetko. Ďalej obsahujú malinovky konzervanty, napr. sorban draselný (E 202) či benzoan sodný (E 211). „Pokiaľ sa tieto konzervanty spoja s niektorými farbivami, tak sú považované za látky, ktoré môžu spôsobovať rôzne alergie. Dokonca sú podozrievané z toho, že by mohli spôsobovať rakovinu,” cituje server Hanu Stříteckú zo združenia Zdravá potravina.
Otázkou je, ako je možné, že EÚ, ktorá tak miluje rôzne regulácie a snaží sa “chrániť” svojich obyvateľov pred všemožným nebezpečenstvom, schvaľuje používanie takto nebezpečných látok? O tom, že ide v tomto prípade o výrobky určené z veľkej časti detskému zákazníkovi, je aj škoda hovoriť. Táto otázka by mala byť primárne určená našim europoslancom a nám zatiaľ nezostáva nič iné, než starostlivo študovať etikety týchto tzv.”potravín”.
Katarína Hanzlíková