Richard Sulík: Potrebujeme štíhly štát, nie nové odvody

Richard Sulík: Potrebujeme štíhly štát, nie nové odvody

Bratislava 16. októbra 2016 (HSP/Foto: TASR/AP-Pavel Neubauer)

 

„Počúvame, ako sa Minister financií SR Peter Kažimír chváli fantastickým výberom daní. Počúvame Ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka, ako sa chváli daňovou kobrou, ktorá efektívne bojuje, aby štát neprišiel ani o euro z daní,“ uvádza Richard Sulík

„Počúvame premiéra, ktorý týmto dvom dobre, že nenasadí svätožiaru na hlavu. Okrem toho ekonomika rastie, to je objektívny fakt. Rastú aj platy. To znamená, štát vyberá čoraz viac daní a v tejto situácii je absolútne nepochopiteľné, prečo táto vláda navrhuje stále nové odvody a nové záťaže pre ľudí, ktorí tvoria hodnoty.

Reklama
Na snímke predseda SaS Richard Sulík
Na snímke predseda SaS Richard Sulík

Aktuálne je to zvýšenie stropu pre platenie odvodov späť na 7-násobok priemernej mzdy. Zároveň treba povedať, že pri maximálnom dôchodku neporastie strop, tam to končí pri 3-násobku, alebo dokonca ešte menej. A toto je len a len žmýkanie. Síce to nie je veľký počet ľudí, ale sú to práve tí, ktorí ťahajú tento štát. Je to ekonomická elita našej krajiny a takéto zvýšenie pôsobí veľmi demotivujúco. Navyše tvrdíme, že je úplne zbytočné. Možno, keby sa menej kradlo za tejto vlády. Keby sa CT prístroje kupovali tak, ako sa kupujú inde vo svete, tak by to bolo ešte menej potrebné. V zásade nesúhlasíme s tým, že tí, ktorí tvoria hodnoty v našej krajine, sú žmýkaní stále viac a viac. Už v nedávnej minulosti sme zažili „skvelé“ návrhy z dielne Ministra financií SR Petra Kažimíra, ako je daň z dividend, špeciálny odvod z poistného atď. Takto sa to jednoducho nesmie robiť.

To, čo potrebujeme, je štíhly štát, menej úradov, menej úradníkov, menej pravidiel a pravidlá hlavne musia byť jednoduchšie. Toto je politika, ktorú sa snaží presadzovať strana Sloboda a Solidarita. To, čo my navrhujeme v oblasti odvodov, je popísané v reforme, ktorú sme už dávnejšie predstavili. Volá sa odvodový bonus. V piatok predstavíme tretie prepracované vydanie. No a zásadné to, čo treba spraviť je, poctivá reforma odvodov, ktorá spočíva v tom, že budeme mať jeden spoločný vymeriavací základ, jeden spoločný strop. Jedna jediná sadzba a všetky príjmy budú zahrnuté do tohto spoločného vymeriavacieho základu, a tým pádom bude možné, aby ten vymeriavací základ bol výrazne nižší, a nie ako teraz, že sa stále viac a viac zvyšuje. No a k tomu ešte navrhujeme zrušiť veľké množstvo výnimiek. Toto je politika, ktorú treba robiť, aby boli jednoduché jasné pravidlá, ktoré budú motivovať ľudí viac zarábať a nie, ako je tomu dnes, že ich demotivujú.

Reklama

Jozef Mihál: Je tu množstvo zmien v daniach. Nielen v dani z príjmov, ale napríklad zavádza sa daň z poistenia 8 %. To znamená, že fakticky ľudia budú platiť drahšie poistky domu, majetku, za úrazové poistenie a podobne. Sú to momentálne zmeny v odvodoch, ktoré sú veľmi zásadného charakteru. A čo sa nám teda nepáči, je ten proces, akým to prebieha, pretože zoberte si, že vo štvrtok na obed na sociálnom výbore zaznel návrh poslanca Ľubomíra Vážneho na zvýšenie maximálnych základov a v utorok poobede bol tento návrh schválený. Čiže týmto spôsobom sa obišiel celý legislatívny proces, ktorý začína pripomienkovým konaním, pokračuje napríklad rokovaním tripartity, kde sa k tomu môžu vyjadriť napríklad odbory, zamestnávateľské zväzy a združenia a toto všetko sa nestalo. Niekedy máme pocit, že tieto zmeny v nových odvodoch, ktoré sú značne chaotické – tu sa niečo prilepší, tu sa niečo zoberie, tu sa niečo zvýši, tu sa niečo zníži – máme taký pocit, že na ministerstve financií je nejaký škriatok, nejaký generátor náhodných zmien a obdeň odtiaľ vybehne nejaký nový návrh. Bohvie čoho sa ešte dočkáme do konca roka.

Na snímke poslanec NR SR Jozef Mihál (SaS)
Na snímke poslanec NR SR Jozef Mihál (SaS)

Ale k veci. Ak si dovolím trošku rozobrať to, čo zatiaľ poznáme, tak tieto zmeny niekoho zvýhodnia, niekoho zásadne znevýhodnia, niekoho mierne znevýhodnia. Takže skúsim urobiť taký rozbor toho, čo sa deje. Viete, že sa majú zvyšovať paušálne výdavky samostatne zárobkovo činným osobám na 60 % na 20 tisíc eur. Komu toto pomôže? Toto vôbec nepomôže drobným živnostníkom, ktorí žijú zo 600 – 700 eurového mesačného príjmu. Naopak, toto pomôže tím, ktorí majú príjem niekde na úrovni od 1000 do zhruba 4000 eur mesačne. A to ani tak nie sú živnostníci, to sú skôr tie rôzne slobodné povolania, ako napríklad advokáti, súkromne zarábajúci lekári alebo lepšie zarábajúci novinári, resp. umelci, ktorí poberajú slušné autorské honoráre. Chcem upozorniť, že to je relatívne mienkotvorná skupina ľudí, ktorí sa o politiku zaujímajú a nepochybne ich doterajšia kritika vlády Roberta Fica sa trošku zmierni, keďže dostávajú takýto darček v podobe ich nižších daní a nových odvodov.

Ďalej tu máme zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov z 5-násobku na 7-násobok priemernej mzdy a očakávané úplné zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu v zdravotnom poistení. Čiže zdravotné odvody by sa tým pádom mali platiť z absolútne celého príjmu nech je akokoľvek vysoký. Toto zasiahne zamestnancov, ktorí majú nadpriemerné príjmy od úrovne 4,5 tisíc eur vyššie. Nie je to veľká skupina, samozrejme. Je to približne 15 tisíc ľudí, tak ako to prezentoval Minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker a ktorí jednoducho budú mať zásadne nižší čistý príjem a ich zamestnávateľom sa zásadne zvýši odvodové zaťaženie. Aké to bude mať dôsledky? Ja osobne si myslím, že ľudia a tieto firmy budú hľadať spôsoby, ako sa vyšmyknúť z tejto povinnosti. Tých spôsobov je dosť, ale ten najhorší spôsob, ako sa to dá urobiť, je odísť do zahraničia.

Ďalšia zmena, dividendy. Nebudú sa platiť zdravotné odvody, bude sa platiť daň z dividend. To, čo sledujeme v tom procese, je znovu obrovský chaos a ľudia nevedia, čo ich vlastne v konečnom dôsledku očakáva. A to je veľmi zlé, pretože ak hovoríme, že podnikateľské prostredie by malo byť stabilné, zrozumiteľné, nemalo by sa často meniť, tie zmeny by mali byť prediskutované, tak zase, tu to tak nie je a podnikatelia nevedia, čo vlastne môžu čakať. Hoci sa opticky zdá, že 14 % na zdravotné odvody je dvakrát viac ako 7 % navrhovaná daň, ak sa pozrieme do doložky finančných vplyvov, ktoré vypracovalo ministerstvo financií, tak tam vlastne zistíme, že ten finančný profit pre štát bude o 100, možno o viac miliónov vyšší ako pri zdravotných odvodoch. To znamená, zarobí na tom štát a stratia na tom tí, ktorí tie dane budú platiť, čiže podnikatelia, majitelia sročiek a pod. Samozrejme, najviac stratia tí, ktorí majú tie zisky relatívne vysoké.

Pokiaľ by ste sa ma opýtali, čo mne najviac vadí na tomto balíčku plnom nových odvodov, tak to je to, čo tam nie je. A nie je tam návrh na zníženie minimálnych odvodov tej obrovskej skupiny 200 tisíc živnostníkov. Pretože 200 tisíc živnostníkov na Slovensku, ktorí dnes platia minimálne odvody, tí nepocítia žiadny pozitívny efekt z toho, čo sme si tu vymenovali, ale pocítia tak ako každý rok, zvýšenie svojich minimálnych odvodov. Čiže očakával by som aj pre nich nejaký ústupok minimálne v podobe zmrazenia odvodov. My by sme presadzovali zníženie maximálneho vymeriavacieho základu na približnú sumu 2 000 eur mesačne alebo 24 000 eur ročne a presadzovali by sme zároveň aj postupné znižovanie povinných minimálnych odvodov pre živnostníkov, pre SZČO s víziou postupného odbúrania minimálnych vymeriavacích základov.

Reklama

Eugen Jurzyca: Ukážem vám grafy, ktoré znázorňujú, ako od nás odchádzajú ľudia a koľko cudzincov z EÚ u nás pracuje v porovnaní s inými krajinami. Keď sa pozeráme na nejaký problém, dôležitý je vždy súčasný stav a vývoj. Ten vývoj, z neho vidno, že za vlády Roberta Fica odchádza zo Slovenska čoraz viac ľudí. Ak by to tu bolo také dobré, ako to vyplýva povedzme z tlačových besied predsedu vlády, no tak by asi takýto vývoj nenastal. Druhý graf ukazuje, koľko cudzincov z EÚ pracuje v jednotlivých krajinách. Sú to údaje za rok 2015. Vidíme, že sme ďaleko za Českom, za Estónskom, za krajinami, ktoré vychádzali z podobnej čiary ako my. U nás sa pracovať neoplatí ako v podobných krajinách Európskej únie, a to je dôkaz toho, že niečo máme nastavené zle, zrejme to budú aj dane a odvody.

Na snímke člen klubu opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Eugen Jurzyca (v popredí)
Na snímke člen klubu opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Eugen Jurzyca (v popredí)

Otázka: Kde sa dajú nájsť rezervy, aby sa nemuseli tie odvodové stropy zvyšovať a robiť takéto opatrenia v podobe nových odvodov možno v neprospech?

Richard Sulík: Ja som to už spomenul, napríklad CT-éčka a nielen tie. To je obrovské množstvo, ktoré obstaráva štát. Keby sa to nakupovalo za primerané ceny a nie za ceny o 100 – 150 % vyššie. To je prvá rezerva. Druhá rezerva je v tom, že by sa zoštíhlil štát. Slovenská republika zamestnáva čoraz viac úradníkov, čoraz viac ľudí spravuje veci verejné a je to preto, lebo tie pravidlá sú čoraz viac komplikované. Keby sa výrazne zjednodušili, napríklad taký ukazovateľ toho zjednodušenia je počet premenných v daňovom, odvodovom, sociálnom systéme. Dnes ich tam je približne 300. Odvodový bonus ich znižuje na 20. Keby sa toto stalo, tak vám garantujem, že x-tisíc úradníkov môže ísť robiť niečo osožnejšie. Správa štátu medzičasom stojí veľké milióny a tam by sa dalo ušetriť. Tretí zdroj je zjednodušenie systému. Dnes tým, že máme veľké množstvo pravidiel, čím máte viac pravidiel, tým máte viac možností úniku. A krásne sa to ukázalo aj v roku 2004, keď sme zaviedli rovnú daň, že keď sa povedalo, jedna sadzba, na všetky príjmy, žiadne alebo minimum výnimiek, a tým pádom si vieme dovoliť nízku sadzbu a napriek tomu tie daňové výnosy klesli iba v jednom roku, potom už rástli. Ďalšia vec investičné stimuly, rôzne dotácie, ktoré sa potom do alobalu balia a pod., no veľké množstvo zdrojov. A to zvyšovanie zdravotných odvodov, respektíve zrušenie stropu na zdravotné odvody, je jednoducho nehoráznosť. A výrazne to zaťažilo práve tých najlepšie zarábajúcich zamestnancov. Oni nezarábajú náhodou najlepšie, ale sú to tie elity vo firmách. A toto považujeme za veľký fail.

Video si môžete pozrieť tu:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali