Richard Sulík: Odvodový bonus III – zásadná reforma nášho odvodového a sociálneho systému

Richard Sulík: Odvodový bonus III – zásadná reforma nášho odvodového a sociálneho systému

Bratislava, 17. októbra 2016 (HSP/Foto: TASR/AP-Branislav Račko)

 

„V roku 2003 som pre vtedajšieho ministra financií Ivana Mikloša písal koncepciu daňovej reformy. Tá bola k januáru 2004 uvedená do praxe a pre slovenskú ekonomiku to bol výrazný a pozitívny stimul,“ uvádza Richard Sulík vo svojom komentári

Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík
Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík

„Krátko na to, som podľa tých istých princípov, na ktorých bola postavená daňová reforma, neutralita v zdanení, spravodlivosť v zdanení atď., tak podľa týchistých princípov som navrhol reformu odvodov. V roku 2006 som k tomu napísal takú rozsiahlejšiu publikáciu Odvodový bonus. To bolo v tom čase už druhé vydanie. To prvé bola len brožúrka. No a dnes, 10 rokov neskôr, máme tu tretie vydanie odvodového bonusu,“ dodáva.

Reklama

 

Odvodový bonus III – Zmena paradigmy

Reklama

Spolu s mojím spoluautorom Jozefom Mihálom sme v podstate všetky dáta v knihe Odvodový bonus III aktualizovali, množstvo vecí sme dopracovali, iné nepodstatné veci sme zas vyhodili a dnes predstavujeme túto knižku Odvodový bonus III – Zmena paradigmy. Je to zásadná reforma nášho odvodového a sociálneho systému, ktorá spočíva v tom, že každému človeku by bola priznaná nejaká základná dávka za určitých podmienok a keď začne tento človek pracovať, tak mu tu dávku nezoberieme.

To je to veľmi dôležité. My mu ju začneme len mierne znižovať tak, ako rastie jeho príjem. Toto je podstata a je to vlastne riešenie toho, ako odbúrať tú obrovskú bariéru medzi nepracovaním a pracovaním. Keď dnes niekto nepracuje, dostáva akúsi alimentáciu od štátu. Už jedno, ako sa to práve volá a keď pracovať začne, tak všetky peniaze mu zoberieme a ešte aj to, čo začne zarábať, zaťažíme odvodmi a trochu neskôr daňami. Tento kruciálny problém v našom odvodovom systéme rieši práve odvodový bonus, lebo dá základnú dávku síce na úrovni životného minima, ale nezoberie ju, ak niekto začne pracovať, ale ju len mierne znižuje.

 

Zásadné zjednodušenie nášho odvodového a sociálneho systému

Dovolím si uviesť ešte jeden príklad, a to je výrazné zjednodušenie. My máme dnes veľký problém v našom odvodovom a sociálnom systéme s tým, že je veľmi komplikovaný. Na Slovensku existujú, to zrátam možno na jednej ruke, ľudia, ktorí naozaj rozumejú celému systému. Jeden z nich stojí vedľa mňa. Ale ide o to, aby odvodovému a sociálnemu systému rozumeli najmä tí, ktorí sa s ním dostávajú do kontaktu. A toto je fakticky nemožné. Ten systém je strašne komplikovaný.

Reklama

Túto komplikovanosť vidieť na tom, že keď zrátate parametre, ktoré dnes existujú, to sú všetky tie možné premenné, výšky dávok, podmienky, rôzne špeciálne odvodové sadzby, vymeriavacie stropy atď., toto všetko sú parametre a keď ich všetky zrátate, tak v dnešnom daňovo odvodovo sociálnom systéme ich máme vyše 300. Po zavedení odvodového bonusu by klesol počet týchto parametrov na 21. Toto je zásadné zjednodušenie nášho odvodového a sociálneho systému. A vtedy by to spôsobilo to, že ľudia mu začnú rozumieť, a tým, že je taký jednoduchý, tak bolo by aj veľmi ťažké ho obchádzať.

 

Odvodový bonus je rozpočtovo neutrálny

Vidím tam množstvo iných výhod. Čo je ale veľmi podstatné, celý odvodový bonus je navrhnutý tak, že je rozpočtovo neutrálny. To znamená, dnes máme nejaký deficit alebo nejaké príjmy a výdaje a tento istý deficit by bol aj po zavedení do odvodového bonusu, avšak len v prvom roku. V budúcnosti je odvodový bonus prínosný. To znamená, deficit verejných financií by sa znižoval oproti tomu dnešnému. Odvodový bonus nespôsobí žiadne výpadky vo verejných financiách.

To je veľmi dôležité a ako som spomenul, druhé vydanie som predstavil pred 10 rokmi. My sme sa, samozrejme, intenzívne tomu veľakrát venovali, napísali sme množstvo článkov, urobili viacero konferencií a aj táto kniha – Odvodový bonus III má prispieť k tomu, že sa bude diskutovať o našom odvodovom systéme. Mám veľkú nádej, že o ďalších 10 rokov nebudem predstavovať odvodový bonus IV, ale že už dovtedy bude zrealizovaný.

Reklama

Keď sme boli vo vláde, tak Jozef Mihál ako vtedajší minister začal intenzívne na tomto pracovať. Došlo to tak ďaleko, že prvá časť, technická príprava, prešla aj prvým čítaním parlamentu, len potom došlo k pádu vlády. Ale to len dokazuje to, že sme pripravení naozaj odvodový bonus zavádzať do praxe a naďalej je pevnou súčasťou nášho programu a ak bude SaS vo vládnej koalícii, tak prvé do čoho sa pustíme, bude práve odvodový bonus.

 

Najväčšie výhody odvodového bonusu

Jozef Mihál: Ďakujem pekne Richardovi aj za celú spoluprácu, ktorú sme si absolvovali aj v minulom roku pri sedení, uvažovaní a písaní tejto knihy. Richard spomenul, ja to zopakujem, tie dve najväčšie výhody. Prvá je súbeh štátnej dávky a príjmu z práce. To znamená, ten radikálny sek, ktorý je v dnešnom systéme, sa odstráni a ten prechod zo stavu neaktivity do aktivity nebude trestaný tak, ako je dnes.

A druhá veľká výhoda odvodového bonusu je zásadné, ale naozaj zásadné zjednodušenie systému, ktoré pozitívne privítajú bežní občania, podnikatelia, firmy, zamestnávatelia, ale, samozrejme, aj štátna správa, pretože, keď to poviem jednoduchým jazykom, ušetríme mnoho tisíc úradníkov. Ďalšou výhodou, o ktorej tu nebola reč, je zníženie daní a odvodov pre pracujúcich. Napríklad tým, že klesnú sadzby či na odvody, či na daň a okrem iného práve teraz v tej diskusii, kedy sa tu práve zvyšujú maximálne základy pre odvody, my hovoríme o tom, že maximálny základ pre odvody má byť len vo výške približne 2000 eur.

Čiže nie 6000 eur alebo dokonca nekonečno, ako sa práve teraz odohráva v našej legislatíve. To bude znamenať práve motiváciu pre ľudí, aby zarábali, aby neutajovali svoje príjmy, aby zostávali na Slovensku, resp. aby sem prichádzali, pretože tu vytvoríme také prostredie, ktoré bude atraktívne nielen pre slovenské šikovné ručičky, hlavičky, ale možno aj pre zahraničných či už investorov, alebo zamestnancov a drobných podnikateľov. Ďalej chcem veľmi zvýrazniť podporu pre mladé rodiny.

Pozrite sa, minister Richter tu chodí ako okolo horúcej kaše okolo nejakého 10-eurového zvyšovania rodičovského príspevku. Naťahuje to 5 rokov, a potom hovorí o 10-tich eurách zvýšenia. My hovoríme o tom, že dnešná materská sa má nastaviť spravodlivejšie a roztiahnuť na celé 3 roky pokiaľ matka zostane doma pri dieťati. To bude znamenať zásadne inú a omnoho lepšiu podporu mladých rodín. Aj následne pri starších deťoch, pokiaľ ide o tie daňovo-odvodové výhody, ktoré by ich čakali.

Minister Richter napríklad priniesol zákon, o ktorom sa bude dnes hovoriť, o decentnom zvyšovaní opatrovateľských príspevkov konečne po mnohých rokoch. My navrhujeme, aby osoby, ktoré sú ZŤP, v prípade najvyššieho stupňa invalidity, aby mali v čistom mesačne približne plus mínus okolo 500 eur, jednu zrozumiteľnú sumu vyplývajúcu z jedného zrozumiteľného posudkového konania.

Čiže odstráni sa súčasná byrokracia, pokiaľ ide o priznávanie príspevkov, ich komplikovanosť, nezrozumiteľnosť a občan, ktorý je ZŤP, dostane primerane vysokú sumu a sám sa rozhodne, či si z toho zaplatí ošetrovateľa alebo si kúpi nejaké pomôcky, alebo si bude platiť benzín do auta a podobne. To je príklad toho výrazného zjednodušenia pre občana. Keď sa o tom bavíme s tými, ktorých sa to týka, tak to vítajú. Nie je vylúčené, že o tri roky sa stretneme znovu a budeme hovoriť, že je to súčasť vládneho programu novej koalície. Bodaj by sa tak stalo.

 

Reklama

Richard Sulík: Dovoľte mi na záver ešte jednu technickú pripomienku. Tie knižky sú tu preto, aby ste si tí, ktorí máte záujem zobrali. Ak si zoberiete viac a nebudete s nimi kývajúci stôl podkladať, tak budem veľmi rád.

 

Základný vzorec pre odvodový bonus

 

Oravová, TA3: Čo sa týka základnej dávky, ktorá by teda nemala byť automaticky odobratá, ako si to máme predstaviť. Znižovala by sa až do momentu, kedy by tú dávku už pracujúci nepoberal?

Reklama

 

Richard Sulík: Základný vzorec je taký, že odvodový bonus vám je priznaný vo výške životné minimum mínus 10 % vašich príjmov. Životné minimum je dnes 200 eur. Ak vaše príjmy sú nula, tak máte 200 eur, a to je váš základ pre výpočet daní a odvodov. To, keď sa odráta, zostáva 120 eur, aj to je viac ako dnes.

Ak pracovať začnete, povedzme šička na východe za 500 eur, tak ona má 200 mínus 10 % z tých 500 eur, to je 50, čiže dostane odvodový bonus vo výške 150 eur, plus tých 500, ktoré zarába, a to je jej základ. Všetko je to, samozrejme, podrobne rozpísané v knihe Odvodový bonus III. A ešte jedna vec k tomu dnešnému systému. V knižke sa nachádza aj príloha číslo 2, a to je zoznam dnešných sociálnych dávok, a tých sme napočítali 85.

Video si môžete pozrieť tu:

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali