Richard Sulík na výbore PETI: Sporný most v Liptovskom Mikuláši

Richard Sulík na výbore PETI: Sporný most v Liptovskom Mikuláši

Bratislava 14. novembra 2016 (HSP/Foto:YouTube)

 

Vo štvrtok 10. novembra 2016 Richard Sulík vystúpil na zasadnutí Výboru Európskeho parlamentu pre petície PETI. Vo svojom príspevku vysvetlil situáciu okolo sporného mosta v Liptovskom Mikuláši.

Na snímke Richard Sulík
Na snímke Richard Sulík

Tento most je podľa jeho slov nielen zbytočný, ale aj poškodí stovky obyvateľov. Proti výstavbe sporného mosta bola ešte v roku 2015 spísaná petícia, pod ktorú sa podpísalo 1600 obyvateľov Liptovského Mikuláša. Mesto, žiaľ, túto petíciu odignorovalo, a preto sa občania obrátili s dôverou na Európsky parlament.

Reklama

Richard Sulík: Chcel by som sa poďakovať za to, že PETI výbor sa touto petíciou zaoberá. Proti výstavbe sporného mosta bola v roku 2015 na samotné mesto podaná petícia s vyše 1600 podpismi. Ja, samozrejme, organizátorov poznám. Bohužiaľ, túto petíciu mesto odignorovalo, a preto sa občania obrátili s dôverou na Európsky parlament.

Na Slovensku sa pripravuje projekt modernizácie železnice, ktorý by mal výrazne prispieť ku zvýšeniu kvality železničnej dopravy. Tento projekt v plnom rozsahu podporujem a verím, že bude prínosom nielen pre slovenských občanov. Ale ako sa už viackrát v minulosti stalo, mesto si kladie podmienky, ktoré nesúvisia s financovaním tohoto projektu. Pre mesto je to v podstate možnosť stavať „zadarmo“. A myslím si, že je to aj v tomto prípade. Rád by som Vám teraz vysvetlil, o akú ide konkrétnu situáciu.

Reklama
Mapa
Mapa

Na tejto mape vidíte mesto Liptovský Mikuláš. Je to v blízkosti nášho pohoria, Vysokých Tatier. A toto mesto je rozdelené riekou. Rieka, to je tá modrá čiara. Severná časť, to znamená, nad tou riekou, tam sa nachádza celá infraštruktúra mesta a v tej južnej časti sa nachádza iba jeden hypermarket a jedna rómska osada. Túto rómsku osadu má mesto záujem premiestniť do inej časti mesta. No a teraz železnice realizujú projekt, ktorým presunú železnice úplne na juh, to je taký ten zelený kúsok, ktorý vidieť.

Tá nová železnica má ísť tadiaľ a v súvislosti s týmto, mesto plánuje postaviť tretí most. Tam už existujú dva mosty. Jeden vidíte naľavo, tiež trochu zeleným. Druhý napravo. Tieto dva mosty sú od seba vzdialené jeden kilometer a bez problémov zvládajú všetku existujúcu dopravu. Je tam aj veľká kapacitná rezerva. Napriek tomu, mesto chce stavať tretí most. To je to, čo vidíte v strede vyznačené červeným a sú tu veľké obavy, že budú zasiahnutí obyvatelia, práve, ktorí v blízkosti toho mosta bývajú. Existujúce mosty, v každom prípade, sú dostatočné. Na prvý pohľad je zrejmé, že tieto mosty nesúvisia priamo so železnicou, a že sú postačujúce z hľadiska prístupu k plánovanej železničnej aj autobusovej stanici.

Okrem týchto dopadov na mesto by sa vybudovaním sporného mosta negatívne ovplyvnila kvalita života ľudí, ktorí žijú v okolí plánovanej výstavby, zrušil by sa cyklochodník, ktorý bol dobudovaný len nedávno, v roku 2014 ako spoločný poľsko-slovenský cezhraničný projekt. Cena za výstavbu tohto tretieho mosta zatiaľ nie je známa preto, lebo bola viackrát menená a bola aj značne nadhodnotená.

Na tomto mieste musím poopraviť informáciu, ktorú distribuoval sekretariát PETI-výboru pred zasadnutím, keď uviedol, že navrhovateľ petície poukazuje na skutočnosť, že plánovaný projekt zahŕňa do výstavby sporného mosta aj súkromné subjekty, čo môže viesť k zneužitiu prostriedkov Únie. Takúto skutočnosť navrhovateľ petície netvrdil. No a teraz späť k mostu.

Do súčasnej doby nebolo predložené verejnosti na pripomienkovanie posúdenie vplyvu na životné prostredie. Teda nebola predložená EIA, čím bolo porušené právo dotknutej verejnosti na včasné a úplné informácie o stave životného prostredia.

Reklama

Realizáciou výstavby mosta by došlo ku preklasifikovaniu územia a následne k navýšeniu maximálne prípustnej hodnoty hluku z dopravy v chránenom priestore o približne 10 dB. Z dôvodu zabezpečenia ochrany zdravia pred hlukom, exhalátmi, otrasmi, bude nutné realizovať dodatočné stavebné úpravy na stavebných otvoroch a fasádach rodinných a bytových domov. Máme za to, že s týmto by sa malo počítať v priebehu procesu posúdenia vplyvov na životné prostredie EIA, aby sa protihlukové opatrenia zohľadňovali v etape tvorby dokumentácie.

Ako je uvedené vyššie, tento sporný most je, zatiaľ, prezentovaný ako vyvolaná investícia, pričom vplyv na rozhodnutie o nej má len mesto. Mestá takéto “vyvolávané investície” často využívajú ako nátlakový prostriedok na vydanie stavebného povolenia potrebného pre väčšie projekty, ako napríklad aj tento projekt, ktorý je financovaný z „peňazí nikoho“, čiže z peňazí Európskej únie. Toto je typický príklad, ako sú peniaze Európskej únie zneužívané.

No a na záver, dovoľte mi predostrieť tieto návrhy. Navrhujem, aby Európsky parlament naďalej monitoroval stav dodržiavania predpisov týkajúcich sa modernizácie železnice. Po druhé navrhujem, aby bol prípad daný na posúdenie do TRAN výboru za účelom vyjadrenia sa k tomu, či v súvislosti s modernizáciou železničných tratí eviduje viac podobných prípadov a tiež navrhujem, aby bol daný aj výboru ENVI za účelom vyjadrenia sa k horeuvedeným otázkam súvisiacim so životným prostredím.

A po štvrté navrhujem, aby po tom, ako Komisia poskytne všetky relevantné podklady zaslal Európsky parlament Ministerstvu dopravy Slovenskej republiky list, v ktorom vyjadrí znepokojenie nad oneskorenou realizáciou projektu modernizácie železnice a nad špecifickými dôvodmi omeškania, to znamená blokovaním projektu neoprávnenými požiadavkami mesta.

Dovoľujem si poďakovať Komisii za doterajšiu prácu pri monitorovaní tejto záležitosti a vyjadriť presvedčenie, že v tomto ani v iných prípadoch neodobrí zneužitie spoločných prostriedkov na iné účely ako tie, ktoré súvisia s dohodnutými cieľmi.

Reklama

No a úplne na záver. Podporovatelia petície by radi pozvali zástupcov Európskeho parlamentu, aby sa osobne prišli presvedčiť o dopade na životné prostredie priamo na mieste zamýšľanej výstavby sporného mosta v Liptovskom Mikuláši.

Na snímke Rosa Estaras Ferragut
Na snímke Rosa Estaras Ferragut

Podpredsedníčka: Urobíme nasledovný návrh. V prvom rade ponecháme petíciu otvorenú, ako požiadali takmer všetci, až kým nedostaneme reakciu od slovenských orgánov, aby sme mohli zistiť, či je to odôvodnené, alebo nie, teda toto podozrenie z možného zneužitia európskych prostriedkov. A ďalej by sme požiadali Komisiu, aby nás informovala. Ja viem, že tento projekt spadá do finančného obdobia 2014-2020. A tiež, Vy ste požiadali o stanovisko výboru pre dopravu TRAN a tiež stanovisko výboru ENVI k tejto téme a tiež teda budeme očakávať reakciu slovenských orgánov, dobre?

 

Video si môžete pozrieť tu:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali