Richard Sulík: „Hotovosť je najefektívnejším spôsobom platby, preto je jednoduché zneužiť ju na pranie špinavých peňazí či financovanie trestnej činnosti“

Richard Sulík: „Hotovosť je najefektívnejším spôsobom platby, preto je jednoduché zneužiť ju na pranie špinavých peňazí či financovanie trestnej činnosti“

Bratislava, 26. mája 2017 (HSP/Foto: Screenshot YouTube)

 

Európska komisia pod rúškom boja proti financovaniu terorizmu prišla vo februári tohto roka s akčným plánom na obmedzenia hotovostných platieb v členských štátoch EÚ. Hotovosť je stále najefektívnejším spôsobom platby

Preto je jednoduché zneužiť ju na pranie špinavých peňazí či financovanie rôznej trestnej činnosti vrátane terorizmu. Richard Sulík z SaS však upozorňuje aj na druhú stránku obmedzenia hotovostných platieb. Ide o obmedzenie slobody jednotlivca, čo môže byť zo strany Bruselu veľmi nebezpečný krok. Ako vyplniť dotazník zisťujúci názor ľudí na obmedzenia hotovostných platieb, poradí Richard Sulík osobne v nasledujúcom videu.

Reklama
Na snímke europoslanec Richard Sulík

Európska únia dlhodobo bojuje proti platbám v hotovosti. My tvrdíme, že to obmedzuje slobodu jednotlivca, ale ako vieme, v Bruseli sú snahy zrušiť hotovosť jedného dňa úplne. Považujem to za veľmi nebezpečné. Každopádne teraz Európska únia spustila dotazník , ktorý sa dá vyplniť, kde môžete vyjadriť svoj názor na obmedzenia hotovostných platieb a pokiaľ to príliš veľa ľudí spraví, tak by sa mohlo stať, že budú uskutočnené nejaké zmeny, ktoré nebudú tak veľmi obmedzovať hotovostné platby. Takže začnime.

Dotazník sa volá „Prieskum o potenciálnych obmedzeniach veľkých platieb v hotovosti.“ Údaje, ktoré sú označené hviezdičkou, sú povinné, čiže začnem. Meno: Richard. Priezvisko: Sulík. V ktorej krajine máte bydlisko? Bydlisko máme tu, Slovensko. E-mailová adresa je známa, tú by už aj v Bruseli mohli vedieť: richard@sulik.sk. Dotazník vypĺňam ako fyzická osoba a vo vlastnom mene.

Reklama

Je vaša organizácia zaregistrovaná v registri transparentnosti? Nie je, keďže som fyzická osoba. Váš príspevok, to je posledná z tých povinných otázok. Môj príspevok, to je tá druhá alternatíva, možno zverejniť za predpokladu zachovania anonymity. Teraz ideme na ten názor. Prvá otázka: Uplatňuje vaša krajina pobytu obmedzenia platby v hotovosti? Áno. Druhá otázka: Ako hodnotíte tieto vnútroštátne obmedzenia platieb v hotovosti? Považujem ich za reštriktívne, to znamená za obmedzujúce.

Len pre informáciu, fyzické osoby môžu platiť v hotovosti len do 15 tisíc eur a podnikatelia len do 5 tisíc eur. Súhlasili by ste so zavedením obmedzení hotovostných platieb na úrovni EÚ? Nie, nesúhlasil. Aké by podľa vás mohli byť hlavné argumenty proti zavedeniu obmedzení hotovostných platieb na úrovni EÚ?

Anonymná hotovostná platba je základnou osobnou slobodou. Tak, toto platí určite. Platba v hotovosti j praktická. Rozhodne áno. Alternatívy k hotovostným platbám buď nie sú dostupné, alebo sú drahšie. Povedzme, že toto až tak veľmi neplatí. Obmedzovanie platieb v hotovosti je prekážkou obchodovania. Rozhodne áno.

Obmedzovanie platieb v hotovosti nie je účinné na dosiahnutie zamýšľaných cieľov. To je ten boj proti terorizmu, a toto platí rozhodne. Ideme na ďalšiu otázku. Ak by sa na úrovni EÚ zaviedli obmedzenia platieb v hotovosti, mali by byť rovnaké vo všetkých členských štátoch alebo závisieť od špecifík každého členského štátu. Rozhodne to druhé. To znamená, každý členský štát si sám povie, čo chce a čo nechce.

Ďalšia otázka: Ak by sa na úrovni EÚ zaviedli obmedzenia hotovostných platieb, limit by mal byť veľmi vysoký. Som teda proti tým limitom, ale ak by to EÚ zaviedla, tak nech je ten limit veľmi vysoký. Ideme k ďalšej otázke. Ak by sa na úrovni EÚ zaviedli obmedzenia hotovostných platieb, mali by sa vzťahovať: na všetky osoby, to znamená rezidentov i nerezidentov, iba na osoby s pobytom v EÚ, iba na osoby s pobytom v krajine, kde prebieha transakcia.

Reklama

Nemám na takúto otázku názor preto, lebo ako som povedal, som proti tomu, aby Európska únia vôbec obmedzovala platby v hotovosti. Teraz ešte zopár názorov. „Váš názor na vplyv hotovostných obmedzení na vás, vaše podnikanie či organizáciu.“ Ak by sa na úrovni EÚ zaviedli obmedzenia hotovostných platieb, boli by pre vás, vaše podnikanie alebo organizáciu skôr príťažou alebo výhodou? Boli by príťažou.

Ako by zavedenie obmedzení hotovostných platieb na úrovni EÚ obmedzilo vás, vaše podnikanie alebo organizáciu? Tu sa teraz dá vybrať. Tak napr. alternatívne spôsoby platby sú ťažkopádnejšie alebo nákladnejšie. Momentálne mám výhodu oproti konkurentom, na ktorých sa už vzťahuje existujúce… Moji zákazníci trvajú na platbách v hotovosti…

To napr. môže byť dôvod, keď zákazníci chcú platiť v hotovosti, je škoda neurobiť obchod. „Váš názor na dosah hotovostných obmedzení na hospodárstvo.“ Ak by sa na úrovni EÚ zaviedli obmedzenia hotovostných platieb, myslíte si, že by mali negatívny vplyv na hospodárstvo? Áno, myslím si. Negatívny vplyv na hospodárstvo je podľa vás: priveľký vzhľadom na sledované ciele. Nezabúdajme, že chcú týmito obmedzeniami bojovať proti terorizmu. Myslíte si, že existujúce obmedzenia hotovostných platieb na vnútroštátnej úrovni narúšajú hospodársku súťaž? Áno, myslím si.

Teraz ešte „Váš názor na účinnosť hotovostných obmedzení.“ Myslíte si, že obmedzenia hotovostných platieb na úrovni EÚ by mohli prispieť k boju proti financovaniu terorizmu? Nie, to si teda nemyslím. Myslíte si, že prínosy obmedzenia hotovostných platieb z hľadiska boja proti nezákonným činnostiam prevážia nad stratou osobnej slobody?

Nie, nemyslím si, že prevážia. Mohli by podľa vás obmedzenia hotovostných platieb na úrovni EÚ prispieť k boju proti niektorej z týchto nezákonných činností? Závažná trestná činnosť, menej závažná, pranie špinavých peňazí, iné. Áno, k niečomu by mohli prispieť. Ja teda zakliknem nemám názor. Ide totiž o to, že k niečomu by prispieť mohli, ale nestojí to za to obmedzenie osobnej slobody miliónov slušných ľudí.

Reklama

Blížime sa ku koncu. Bude podľa vás oznámenie Európskej centrálnej banky, že od roku 2018 prestane vydávať nové 500-eurové bankovky, postačujúce na boj proti zneužívaniu hotovosti na nezákonné činnosti? Áno, konkrétne pán Bašternák bude mať problém s tými jeho dvanástimi miliónmi. Keď už nebudú päťstovky, tak v stovkách už vôbec nevieme, ako to odnesie.

A posledná otázka: Myslíte si, že povinnosť ohlasovať hotovostné platby nad určitou hodnotou by bola v boji proti zneužívaniu hotovosti na nezákonné činnosti rovnako účinná ako obmedzenia platieb v hotovosti? Áno, myslím si, že keď sa tie platby budú ohlasovať, to máme my už aj dnes nad 20 tisíc eur alebo koľko, tak toto je postačujúca možnosť.

Proti terorizmu treba bojovať aj tak iným spôsobom, napr. nepustiť sem milióny ľudí z rôznych kútov sveta ako tých, ktorí tu žijú slušným životom, ich obmedzovať v platbách v hotovosti. Takže máme dotazník vyplnený a už len dáme odoslať. Hotovo! A ak to spraví príliš veľa ľudí, tak sa môže stať, že to bude mať nejaký vplyv. Videli ste návod, dúfam, že to vyplníte tiež,“ uvádza vo svojom komentári Richard Sulík.

Video si môžete pozrieť tu:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali