Kaliňák znova zvyšuje pokuty a rozširuje okruh objektívnej zodpovednosti vodičov

Kaliňák znova zvyšuje pokuty a rozširuje okruh objektívnej zodpovednosti vodičov

Bratislava 30. júna 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Vladimír Benko/ MV SR)

 

Ministerstvo chce rozšíriť okruh dopravných priestupkov pre vodičov

Zmeny v tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, úprava pokút za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti, povinné prilby pre deti na bicykli či zmena podmienok odhlásenia vozidla. To sú novinky, ktoré má priniesť novela zákona o cestnej premávke, ktorá upravuje aj zákon o priestupkoch. Právnu normu dalo ministerstvo vnútra do medzirezortného pripomienkového konania. Informovala o tom dnes Marta Fabianová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

Reklama
Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák
Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák

V prípade tzv. objektívnej zodpovednosti sa má rozšíriť okruh dopravných priestupkov, za ktoré budú zodpovední držitelia vozidla. Po novom by sa malo postihovať aj porušenie zákazu nákladných vozidiel nad 7,5 tony predchádzať po diaľnici iné vozidlá. Tiež nedodržanie najvyššej dovolenej rýchlosti pred železničným priecestím.

“Zavádza sa pokuta 798 eur za prekročenie určenej rýchlosti v mieste dynamického váženia hmotnosti. Prekročením rýchlosti sa totiž znemožňuje presné odvážanie a preťažené kamióny poškodzujú a ničia naše cesty,” informuje Fabianová. Prechod medzi objektívnou zodpovednosťou a priestupkovým konaním sa má upraviť tak, aby sa držiteľ vozidla nemohol zbaviť zodpovednosti.

Reklama

Upraviť sa majú aj pokuty za prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti. “Sankcie budú diferencované do troch úrovní, pričom výška pokuty bude závisieť od miery prekročenia stanovenej rýchlosti,” uviedla Fabianová. Za najzávažnejšie prekročenia rýchlosti, v obci o viac ako 50 km/h a mimo obce o viac ako 60 km/h, sa má horná hranica možnej pokuty zvýšiť, pričom sa zároveň stanovuje aj spodná hranica.

“V riadnom konaní bude možné uložiť pokutu od 500 do 1000 eur (v súčasnosti do 800 eur) a v blokovom a rozkaznom konaní od 250 do 800 eur (v súčasnosti do 650 eur),” konkretizovala Fabianová. Pri takomto prekročení rýchlosti bude naďalej možné zakázať činnosť, a to v rozsahu od šiestich mesiacov do troch rokov. “Návrhom sa teda zvyšujú pokuty pre superturbo cestných pirátov, ktorí pôjdu v obci viac ako 100 km/h, mimo obce viac ako 150 km/h a po diaľnici viac ako 190 km/h. Ostatné pokuty ostávajú zachované,” uviedla Fabianová. Ministerstvo si od zmien v sankciách sľubuje rýchle a efektívne vybavenie prekročenia rýchlosti priamo na mieste.

Novela má ďalej zaviesť povinné nosenie prílb pre deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojenom tyčou s vodiacim bicyklom. Deti do 10 rokov by tiež mohli jazdiť na bicykli po chodníku. Vodičom, ktorí ohrozia chodcov na chodníku a cyklistov pri obchádzaní a predchádzaní, majú hroziť prísnejšie tresty.

Ďalšou navrhovanou zmenou je, aby sa deti do 12 rokov nesmeli ako spolujazdci prepravovať na všetkých vozidlách kategórie L, ako sú motocykle, trojkolky a štvorkolky. Novela má tiež zaviesť jasné pravidlá pre jazdu na samovyvažovacom vozidle, ako je napríklad segway.

Novela reaguje aj na prípady fiktívneho odhlásenia vozidiel na osoby, ktoré vozidlo reálne neodkúpili. V zákone majú pribudnúť opatrenia na právnu ochranu osoby, na ktorú sa držba vozidla previedla. “V prípade, že nový vlastník vozidla nie je osobne prítomný pri odhlásení vozidla, polícia odhlásenie zapíše len po predložení písomného plnomocenstva s osvedčeným podpisom nového vlastníka,” vysvetlila Fabianová. Má platiť, že ak si nový vlastník neprihlási vozidlo na seba ani do šiestich mesiacov od odhlásenia vozidla, polícia vozidlo vyradí z evidencie.

Reklama

Právna norma prináša aj ďalšie zmeny. Okrem iného sa majú sprísniť aj podmienky na udelenie vodičského oprávnenia osobám, ktoré nie sú držiteľmi žiadneho vodičského oprávnenia a boli v posledných piatich rokoch prichytení pod vplyvom alkoholu. Ministerstvo tiež upravuje prejednávanie dopravných nehôd v niektorých prípadoch. Okrem iného sa tiež má opäť zakázať státie na vyznačenom okruhu v obci. Nákladné vozidlá nad 7,5 tony by po novom mohli v nedeľu a v deň pracovného pokoja jazdiť od 07.00 h do 22.00 h.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali