Republikánski kandidáti si zmerali sily v ďalšej debate v Južnej Karolíne

Republikánski kandidáti si zmerali sily v ďalšej debate v Južnej Karolíne

Greenville 14. februára2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-John Locher)

 

Šiesti republikánski uchádzači o prezidentskú kandidatúru sa v sobotu stretli na ďalšej zo série debát. V poradí deviaty duel sa konal v meste Greenville v štáte Južná Karolína

Republikánski prezidentskí kandidáti zľava John Kasich, Carly Fiorinová, Marco Rubio, Ben Carson, Donald Trump, Ted Cruz, Jeb Bush, Chris Christie a Rand Paul stoja na pódiu pred začiatkom televíznej debaty Republikánskej strany na CNN 15. decembra 2015 v Las Vegas
Republikánski prezidentskí kandidáti zľava John Kasich, tretí Marco Rubio, nasleduje Ben Carson, Donald Trump, Ted Cruz, Jeb Bush

Debaty sa zúčastnilo už len šesť uchádzačov o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany pre voľby v roku 2016. Pôvodne sa o ňu uchádzalo až 17 kandidátov, z ktorých väčšina však už medzičasom vypadla z hry.

Reklama

Pozvánku na debatu v Greenville dostali už len podnikateľ Donald Trump, texaský senátor Ted Cruz, floridský senátor Marco Rubio, bývalý guvernér Floridy Jeb Bush, neurochirurg Ben Carson a guvernér Ohia John Kasich.

Debata sa symbolicky začala minútou ticha za tento víkend zosnulého sudcu Najvyššieho súdu USA Antonina Scaliu. Kandidáti potom riešili politicky mimoriadne citlivú otázku, či by mal jeho nástupcu navrhnúť ešte súčasný demokratický prezident USA Barack Obama, alebo či až jeho nástupca v Bielom dome.

Reklama

Piati zo šiestich kandidátov vyjadrili presvedčenie, že Obama by mal rozhodnutie vo veci nechať na ďalšieho prezidenta. Len Jeb Bush priznal Obamovi právo vymenovať nového sudcu, avšak vyhlásil, že by malo ísť o kompromisného nominanta.

Sobotňajšia debata bola poslednou pred ďalším kolom prezidentských primárok, ktoré prebehnú 20. februára v Južnej Karolíne a v Nevade. V prvom zo spomínaných štátov sa bude hlasovať o republikánskych a v druhom o demokratických uchádzačoch.

Napriek výraznému preriedeniu pôvodných kandidátov zostáva situácia v republikánskom tábore stále veľmi neistá, uviedla agentúra AP.

Stranícke špičky stále dúfajú, že sa v priebehu primárok podarí preraziť niektorému z mainstreamových uchádzačov, ktorý by mohol úspešne čeliť Trumpovi alebo Cruzovi. Mnohí republikánski predstavitelia sa totiž obávajú, že by ani jeden z týchto kandidátov nemal v novembrových prezidentských voľbách reálnu šancu na zvolenie.

 

Reklama

BBC: Debatu republikánskych kandidátov sprevádzali hádky a chaos

Sobotnú televíznu debatu republikánskych uchádzačov o prezidentskú kandidatúru sprevádzala ostrá výmena názorov, nedisciplinovanosť a chaos. Kandidáti sa okrikovali a navzájom prerušovali, uviedla spravodajská stanica BBC.

Debaty v meste Greenville v štáte Južná Karolína sa zúčastnilo už len šesť uchádzačov o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany pre voľby v roku 2016. Pôvodne sa o ňu uchádzalo až 17 kandidátov, z ktorých väčšina však už medzičasom vypadla z hry.

Pozvánku na debatu v Greenville dostali podnikateľ Donald Trump, texaský senátor Ted Cruz, floridský senátor Marco Rubio, bývalý guvernér Floridy Jeb Bush, neurochirurg Ben Carson a guvernér Ohia John Kasich.

Debata sa symbolicky začala minútou ticha za zosnulého sudcu Najvyššieho súdu USA Antonina Scaliu. Kandidáti potom riešili politicky mimoriadne citlivú otázku, či by mal jeho nástupcu navrhnúť ešte súčasný demokratický prezident USA Barack Obama, alebo či až jeho nástupca v Bielom dome.

Reklama

Potom nasledovala ostrejšia debata. Donald Trump a Jeb Bush si vymieňali názory ohľadne vojny v Iraku. “Nikdy sme nemali ísť do Iraku… Klamali. Tvrdili, že sú tam zbrane hromadného ničenia. Nič také tam nebolo a oni vedeli, že tam nič nie je,” tvrdil Trump.

S Jebom Bushom si vymieňal aj názory ohľadne zodpovednosti niekdajšieho prezidenta Georga Busha za útoky z 11. septembra 2001 v USA, čo BBC označila za dosť šokujúcu tému republikánskej debaty.

Podľa agentúry DPA Trump dokonca povedal, že by bolo lepšie, keby namiesto Jeba Busha kandidovala jeho 90-ročná matka Barbara Bushová.

Ted Cruz na adresu Trumpa povedal, že nie je skutočným konzervatívcom. Trump reagoval takto: “Ste najväčší klamár. Pravdepodobne ste horší ako Jeb Bush.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali