Z akých syrov variť taliansku omáčku Quattro Formaggi?

Z akých syrov variť taliansku omáčku Quattro Formaggi?
  • 27.06.2016
  • Barbora Vizváryová

Slovné spojenie „quattro formaggi“ určite nevidíte po prvýkrát. V preklade slová znamenajú „štyri syry“ a v praxi ide o štyri druhy talianskych syrov, ktoré v spojení so smotanou vytvárajú lahodnú chuť napríklad v quattro formaggi omáčke.

Tá sa najčastejšie podáva s cestovinami penne rigate, ktoré môžu byť obohatené o kúsky kuracieho mäsa a dusenú brokolicu.

Okrem omáčky je známa aj pizza quattro formaggi, ktorú obľubujú nielen vegetariáni. Okrem rajčinového pretlaku je obložená len syrmi, vďaka ktorým vás perfektne zasýti. Aké syry by v pravej talianskej omáčke alebo na pizze mali byť a ktoré naopak nie?

Odporúčame prečítať: Taliansky týždeň s cestovinami - ako ich vždy dokonale uvariť? 

Zloženie omáčok, ktoré dostať v obchodoch ako polotovar, je odlišné. Mnohé obsahujú aj syr eidam, ktorý, podľa expertov na taliansku kuchyňu, nemá v tejto omáčke čo robiť. Jeho pôvod totiž nie je v Taliansku, ale v Holandsku. My vám predstavíme štyri talianske syry, z ktorých sa varí pravá talianska omáčka quattro formaggi. Treba však povedať, že konkrétne syry sa pokojne dajú nahradiť vami dostupnými a chuť bude stále skvelá.

Na omáčku QUATTRO FORMAGGI sa používa:

1. MOZZARELLA

quattro formaggi, talianska omáčka, syrová omáčka, štyri druhy syra, mozzarela, parmezán, gorgonzola, niva, pecorino

Zdroj: Shutterstock®

Svoj pôvod má v talianskej Kampánii a jej názov je odvodený od slova „mozzare“, čo znamená odrezať. Je to mäkký syr vyrábaný z kravského alebo byvolieho mlieka. Má tvar loptičky a uskladňuje sa v uzavretých nádobách v náleve. Ak by sme ho nechali voľne položený, jeho povrch by vyschol.

Chuťou nie je veľmi výrazný, skvele sa hodí do šalátov ako ľahká letná večera. Dá sa zakúpiť aj v light verzii, ktorá obsahuje o polovicu menej tuku. Okrem klasických bochníčkov sa vyrábajú aj minimozzarelky a dokonca aj strúhaná mozzarella, skvelá na posypanie pizze. 

Odporúčame prečítať: Vyskúšajte výborné ľahké recepty s mozzarellou!

2. GORGONZOLLA

quattro formaggi, talianska omáčka, syrová omáčka, štyri druhy syra, mozzarela, parmezán, gorgonzola, niva, pecorino

Zdroj: Shutterstock®

Syr dostal pomenovanie podľa mesta Gorgonzola, kde bol prvýkrát vyrobený. Je to syr s modrou plesňou, podobný u nás známej Nive. K ďalším syrom, ktoré patria do tejto kategórie môžeme zaradiť aj Roquefort. Ten sa však vyrába z ovčieho mlieka, Gorgonzola z kravského.

Syr má krémovú konzistenciu a podľa dĺžky zrenia môže byť jeho chuť jemná, ale i pikantná. Modrá pleseň je spôsobená plesňovou kultúrou Penicilium, ktorá sa do nej pridáva na začiatku výroby. Má približne rovnaký podiel tuku ako mozzarella.

Odporúčame prečítať: Spoznajte rozdiel medzi mascarpone, ricottou a philadelphiou?

3. PARMIGIANO-REGGIANO

quattro formaggi, talianska omáčka, syrová omáčka, štyri druhy syra, mozzarela, parmezán, gorgonzola, niva, pecorino

Zdroj: Shutterstock®

Pod týmto názvom sa ukrýva parmezán, mimoriadne tvrdý taliansky syr žltkastej farby. Pravý parmezán je len jeden a je to práve Parmigiano-Reggiano. Označenie parmezán však používajú aj syry, ktoré ho napodobňujú.

Vyrába sa z kravského mlieka a dozrieva po dobu aj troch rokov, najdlhšie zo všetkých spomínaných syrov. Má pikantnú chuť, používa sa len v malom množstve na dochutenie jedál. Ľahko sa rozpúšťa, a preto sa často sa používa na posypanie pizze.

Odporúčame prečítať: Zdravé recepty: Chutný a rýchly obed zo špargle

4. PECORINO

quattro formaggi, talianska omáčka, syrová omáčka, štyri druhy syra, mozzarela, parmezán, gorgonzola, niva, pecorino

Zdroj: Shutterstock®

Syr pochádzajúci zo Sicílie a Sardínie. Podobne ako parmezán, aj pecorino je mimoriadne tvrdý syr a má žltú farbu. Rozdiel je v tom, že sa vyrába z ovčieho mlieka – od neho má aj odvodený názov (pecora=ovca). Minimálna doba zrenia je jeden rok.

Po dobu zrenia sa na ňom vytvára ušľachtilá kôrka. Čím dlhšie syr dozrieva, tým bude hrubšia. Chuť syra pecorino je slaná a pikantná. Používa sa ako predjedlo alebo nastrúhaný na cestoviny.

Odporúčame tiež: Ako na dlhotrvajúcu manikúru v pohodlí domova?

Zdroj foto: Shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Monika Filípková 27.06.16 08:19

MF
karma
56.00

Syrové omáčky mám veľmi rada, práve včera som robila nivovú. A syry samotné idú u nás na dračku.

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 27.06.16 10:09

karma
93.00

Milujem rôzne druhy syrov aj syrové omáčky :)

  • 0
Odpovedať

Lenka Lapuniková 27.06.16 10:24

LL
karma
-1.00

Mňam.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 27.06.16 21:15

SK
karma
114.00

syry - to je moje

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 01.07.16 15:49

karma
97.00

túto omáčku som jedla a je vynikajúca,musím ju vyskúšať aj doma

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 25.08.16 22:10

MR
karma
109.00

jedno z mojich naj. je syrová omáčka s cestovinou

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní