Hoci sú prvé májové čerešne už dávno zjedené, na ďalšej sladkej úrode týchto červených bobuliek si môžeme pochutnávať ešte celé leto. Čerešne majú okrem svojej sladkej chuti aj mnoho ďalších výhod. Obsahujú vitamín C, kyselinu listovú a mnoho vápnika, železa i draslíka. Dopriať si ich môžete aj v sladkom čerešňovom koláči z kuchárskej knihy Zo záhrady do kuchyne, ktorý stojí za vyskúšanie.
Recept:
- 500 g čerešní
- 100 g masla
- 125 g cukru
- nastrúhaná citrónová kôra
- 70 g mletých mandlí
- 100 g hladkej múky
- 42 g kvasníc
- štipka soli
- 2 vajcia
Recenziu na knihu si môžete prečitať tu: Kuchárska kniha Zo záhrady do kuchyne (recenzia)
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Svieža cviklová šťava
Príprava:
Rúru predhrejeme na teplotu 180 °C a čerešne odkôstkujeme. Vymiešame maslo s cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou a mletými mandľami do krémovej konzistencie. Pridáme preosiatu múku s kvasnicami, soľ, vajcia a vypracujeme cesto.
Tortovú formu s priemerom 20 cm vytrieme maslom. Polovicu cesta vylejeme do formy, dáme naň čerešne a zalejeme druhou polovicou cesta. Zarovnáme a navrch poukladáme ďalšie čerešne, ktoré vidličkou zľahka vtlačíme do cesta.
Niekoľko čerešní si odložíme na ozdobenie. Pečieme 50 minút a pred podávaním necháme vychladnúť.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová