Toskánske hranolčeky podľa Nigelly

Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
  • 31.05.2016
  • Lucia Hausknechtová

Aj obyčajné vyprážané hranolky dokážu byť zaujímavou prílohou, ak ich pripravíte na toskánsky spôsob. Niekoľko strúčikov cesnaku, soľ a čerstvé bylinky vytvoria zaujímavú kombináciu chutí, ktorá sa hodí nielen ako príloha k chutnému mäsu, ale aj ako jednoduchá večera. Inšpirujte sa receptom na toskánske hranolky z kuchárskej knihy Nigellissima od známej milovníčky jedla Nigelly Lawson. 

Recept:

  • 1 kg zemiakov

  • 1,5 l kukuričného oleja alebo neochuteného rastlinného oleja na vyprážanie

  • neočistené strúčiky z jednej hlávky cesnaku

  • 8 mäkkých vrcholíkov vetvičiek tymianu, rozmarínu a šalvie alebo byliniek podľa osobného výberu

  • vločková morská soľ podľa chuti

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha Nigellissima - Lákavé talianske inšpirácie (recenzia)

Toskánske hranolčeky podľa Nigelly

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Odrežeme krátke konce každého zemiaka a nakrájame ho smerom nadol na 1 cm kúsky plných tvarov. Tieto kúsky nakrájame na hranolky hrubé asi 1 cm, radšej hrubšie ako tenšie. Uložíme na čistú utierku.

Olej nalejeme do širokej a hlbokej panvice alebo kastróla s hrubým dnom a pridáme zemiaky nakrájané na hranolky. Potom nádobu položíme na silný oheň a privedieme do varu, čo by malo trvať asi 5 minút, nespúšťame z nej oči.

Odporúčame prečítať: Penne v rajčiakovej omáčke

Toskánske hranolčeky podľa Nigelly

Zdroj: Shutterstock®

Hranolčeky smažíme bez miešania ďalších 15 minút. Ak bude olej príliš horúci alebo bude priveľmi bublať, oheň trochu stíšime a stále ho pozorne sledujeme.

Teraz môžeme hranolčeky veľmi opatrne trochu premiešať kuchynskými kliešťami držanými v ohňovzdornej rukavici a odlúpneme každý, ktorý sa prilepil na spodok panvice. Do nádoby pridáme neočistené strúčiky cesnaku. Opäť pomaly pomiešame a smažíme ďalších 5 až 10 minút. Jeden hranolček ochutnáme, či je zvonku chrumkavý a zvnútra mäkký. Ak ešte nie sú hotové, smažíme ďalej, možno aj 5 minút.

Keď sú hranolčeky svetlozlaté a chrumkavé, prihodíme bylinky. Asi po minúte všetko vyberieme na tácku alebo misu vyloženú dvojvrstvovou papierovou utierkou. Keď všetok nadbytočný olej vsiakne, hranolčeky vyklopíme z utierky na papier, podľa chuti posypeme vločkovou morskou soľou a hneď podávame.

Dobrú chuť!

 

Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom

Toskánske hranolčeky podľa Nigelly

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Pečené kura horolezca Paľa

Toskánske hranolčeky podľa Nigelly

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.luci.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Soňa Krátka 31.05.16 19:43

SK
karma
114.00

my si doma robievame ocistene, na stvrtky pokrajane zemiaciky s rascou a rozmarinom pecene v rure

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 02:38

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 02:39

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Patrícia Paškanová 26.06.16 16:12

PP
karma
91.00

No tak tieto hranolčeky musia byť úžasné a lahodné :)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 15.07.16 22:21

MZ
karma
-1.00

Tiež ich robievame a sú super :).. Niekedy stačí aj na masle :)

  • 0
Odpovedať

Adriána Jakubová 31.08.16 09:12

AJ
karma
-1.00

vyzerajú veľmi chutne

  • 0
Odpovedať

Alena Ďurechová 14.09.16 22:06

karma
93.00

mňááám!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 10.12.16 11:40

MC
karma
109.00

Hranolky vyzerajú skutočne dobré,určite aj tak chutia.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:53

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:53

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní