Recept: Čokoládové crinkle cookies

Recept: Čokoládové crinkle cookies
  • 23.12.2016
  • Barbora Vizváryová

Tento zvláštny názov v sebe ukrýva najmä na pohľad veľmi zaujímavé a netradičné koláčiky. Mohli by sme ich nazvať aj popraskané sušienky, ale mali by byť skôr niečo medzi sušienkami a koláčikmi, konkrétne medzi keksíkom a brownies koláčikom. Ich povrch má byť chrumkavý, no vnútro jemné a vláčne.

Ako sa dá na malom koláčiku vytvoriť tak pekná mozaika? Je to skutočne veľmi jednoduché. Pred pečením sa cesto obalí v cukre a počas pečenia sa koláčik rozťahuje, popuká sa a na jeho povrchu zostane takýto vzor.

Na crinkle cookies alebo skrátene crinkles nájdete množstvo rôznych receptov, ktoré sa od seba značne odlišujú. Niektorí odporúčajú použiť polohrubú múku, iní hladkú. V niektorých receptoch používajú čokoládu, v iných kakao. Je ťažké rozhodnúť sa pre jeden z nich, lebo neviete, čo je pre tieto koláčiky lepšie. Ja som múky skombinovala a rozhodla som sa pre kakao. Možno by som druhý raz zvolila polovicu kakaa a polovicu čokolády. Koláčiky sa mi nepopukali až tak, ako som si to predstavovala, ale aj tak vytvorili pekný vzor.

Inšpirovala som sa americkým receptom, preto aj množstvo surovín uvádzam v ich mierach. Oni kuchynské váhy v podstate vôbec nepožívajú. Majú jednotnú mieru „cup“, čo by sme mohli preložiť ako šálka a podľa toho merajú úplne všetko. Aj u nás v obchodoch alebo na internete sa dajú kúpiť tieto ich odmerky, ktorých býva zvyčajne päť veľkých a päť malých. Okrem „cup“ majú aj „tbsp“, teda tablespoon (polievková lyžica) a „tsp“, čiže teaspoon. Jeden „cup“ je približne 250 gramov, ale to sa líši od sypkých k tekutým surovinám, preto je najlepšie použiť ich odmerky. Ich používanie je silno návykové. :)

Odporúčame prečítať: Zdravé vianočné recepty - špaldové medovníky bez cukru

Measuring cups - pomôcky na  meranie množstva surovín

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • ½ šálky hladkej múky
  • ½ šálky polohrubej múky
  • ½ šálky kakaa
  • štipka soli
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL instantného espresa
  • ½ ČL mletej škorice
  • 2/3 šálky kryštálového cukru
  • ¼ šálky masla
  • 2 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • mletý cukor na obaľovanie

 Postup:

1. Zmiešame všetky sypké suroviny okrem cukru – teda múku, kakao, soľ, prášok do pečiva, instantnú kávu a škoricu. V inej mise šľahačom vymiešame maslo, ktoré musí byť už dobre zmäknuté, s kryštálovým cukrom. Postupne pridáme vajíčka a na koniec vanilkový extrakt. Teraz k tekutej zmesi pomaly primiešame sypkú.

Príprava čokoládových crinkle cookies

Zdroj: Shutterstock®

2. Spracované cesto prikryjeme fóliou a dáme na noc do chladničky, aby dobre stuhlo. Z cesta odoberáme malou lyžičkou a tvarujeme ho do guľôčky. Tvar vôbec nemusí byť presný, lebo cesto sa aj tak roztečie. Túto guľôčku obalíme v práškovom cukre a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Odporúčame prečítať: Domáce svadobné koláčiky s troma rôznymi plnkami

Pečenie čokoládových crinkle cookies

Zdroj: Shutterstock®

3. Rúru vyhrejeme na 180°C a guľôčky pečieme asi 10 minút, podľa toho, aké veľké sme ich urobili. Dajte ich dostatočne ďaleko od seba, aby sa nespojili. Po vytiahnutí z rúry ich hneď premiestnite na mriežku, inak sa k papieru prilepia. Nechajte chvíľu vychladnúť a môžete chutnať. 

Odporúčame prečítať: Vyrobte si skvelý írsky likér BAILEYS

Čokoládové crinkle cookies

Zdroj: Shutterstock®

Pokiaľ sa vám koláčiky nepopukali, nezúfajte. Dôležité je, aby chutili a pokiaľ si zachovajú svoj vzor, môžete byť spokojné. Ak máte už vyskúšaný recept na tieto čarovné crinkles, budeme radi, ak sa s nami podelíte.

Prajem vám dobrú chuť a krásne Vianoce :)

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

ľubka Olexyová 23.12.16 16:01

ľO
karma
-1.00

vyzerá to lákavo

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 24.12.16 07:48

karma
108.00

Zaujímavé koláčiky..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 24.12.16 08:55

SK
karma
114.00

vyzerajú chutne

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 26.01.17 11:26

MF
karma
-1.00

tieto Vianoce mali u nás premiéru a obrovský úspech...budem ich robievať pravidelne, nielen na Vianoce :-)

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 16.12.17 16:25

karma
74.00

robievam ale z čokoládou

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní